Op aandelenbeurs in Amsterdam is Heineken de sterkste stijger

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met winst geopend. Bierbrouwer Heineken was de sterkste stijger in de AEX-index dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers. Beleggers verwerkten ook kwartaalberichten van onder meer maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, chipmachinefabrikant ASML en tankopslagbedrijf Vopak.

De AEX noteerde in de openingshandel een plus van 1 procent op 723,53 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 1077,69 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt gingen tot 0,6 procent vooruit. Londen stond licht hoger.

Heineken

Heineken steeg 3,3 procent. De brouwer heeft in de eerste drie maanden van dit jaar de positieve gevolgen gemerkt van het afbouwen van de coronamaatregelen in veel Europese landen. Daar gingen mensen weer naar cafés. Ook verhoogde het bedrijf de prijzen wereldwijd.

Just Eat Takeawat

Just Eat Takeaway, bekend van Thuisbezorgd.nl, klom 3 procent. De onderneming denkt erover om haar Amerikaanse dochter Grubhub te gaan verkopen. De miljardenovername van dat onderdeel werd vorig jaar pas afgerond, maar bij aandeelhouders is de laatste tijd onvrede ontstaan over de beurswaarde van het bedrijf. Activistische beleggers drongen er daarom op aan Grubhub snel weer af te splitsen of te verkopen, wat zou moeten helpen om de eigen beurswaarde op te voeren.

ASML ging 2,5 procent omhoog. De chipmachinefabrikant zette in het eerste kwartaal een lagere omzet in de boeken dan een jaar eerder. De vraag naar apparatuur om halfgeleiders te maken is door chiptekorten nog altijd erg groot, maar volgens het bedrijf blijft de eigen productiecapaciteit achterlopen.

Vopak koploper

DSM won 1 procent na de bekendmaking van de verkoop van zijn tak voor beschermende materialen aan het Amerikaanse Avient voor ruim 1,4 miljard euro. DSM zette vorig jaar zijn materialentak in de etalage. Het speciaalchemiebedrijf wil zich na het afstoten van die tak vooral richten op ingrediënten voor voedingsmiddelen en supplementen.

In de MidKap was Vopak koploper met een plus van 3,5 procent. Bij de kleinere fondsen op Beursplein 5 vielen de cijfers van chatleverancier CM.com goed want het aandeel won meer dan 8 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,9 procent tot 103,53 dollar en Brentolie werd 1,1 procent duurder op 108,47 dollar per vat. De euro was 1,0811 dollar waard, tegen 1,0792 dollar een dag eerder.

Door: ANP