Tussen cola en Bacardi: Nederlanders drinken verantwoorder

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
Nederlanders drinken steeds verantwoorder. We winnen van onszelf ten opzichte van een paar jaar geleden én van andere landen. De Wereldgezondheidsorganisatie deed daar een tijd geleden onderzoek naar. De gemiddelde alcoholconsumptie was in 2010 nog 10,4 liter per persoon per jaar. In 2016 was dat nog 8,7 liter. Wat we dan graag drinken? We zetten het voor je op een rij. 

Bier is het populairst

Wat drinken Nederlanders dan zoal? Uit een onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat bier verreweg het populairst is. In 2016 dronken we daarvan – in pure liters alcohol – gemiddeld 3,4 liter per persoon. Wijn komt op een trotse tweede plaats met 2,5 liter, gevolgd door gedistilleerde dranken zoals whisky, wodka en rum met 1,1 liter. Onder mannen is bier het meest geliefd, terwijl vrouwen vaker een wijntje drinken.

Populaire non-alcoholische dranken

Als het gaat om drankjes zonder alcohol, is de verrassende eerste plaats weggelegd voor water. Dat is natuurlijk ook de beste dorstlesser. Naast water blijken we gek op drankjes die niet alleen lekker smaken, maar ook een oppepper geven. Het liefst cola. Wereldwijd is dit de populairste frisdrank. De bronzen medaille gaat naar een andere geliefde oppepper: koffie!

Mixdrankjes

Ook mixdrankjes zijn favoriet in Nederland. Zo kwam Panel Wizard er in een onderzoek achter dat één op de drie Nederlanders altijd sterke drank in huis heeft om een mixdrankje te maken. Waar we dan het liefst mee mixen? Rum is met 17,5% veruit het populairst, op afstand gevolgd door wodka (8,3%) en whisky (4,3%).

Een heel favoriet mixdrankje is de Bacardi cola. Wereldwijd wordt dit drankje zo’n 6 miljoen keer per dag besteld. Dat zijn er wel zeventig per seconde. Ook in Nederland is de populariteit van de baco mateloos: 52,6% geeft aan deze mix weleens te drinken. Eigenlijk is dat niet zo gek: de meest geliefde frisdrank en de meest geliefde sterke drank vormen dus samen het populairste mixdrankje.

Bacardi & cola: gouden mix

Waar je voorkeur ook naar uitgaat op vloeibaar gebied, bij DrankDozijn vind je meer dan 4000 dranken direct op voorraad. Kies bijvoorbeeld voor een lekkere rum van Bacardi. En wil je het liever wat verantwoorder houden zoals de rest van Nederland? Dan voeg je daar gewoon wat meer cola aan toe.