Horeca Nederland sleept brouwers voor rechter

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min

DEN HAAG (Novum) - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft bierbrouwers Heineken, Grolsch, Bavaria en AB InBev gedagvaard. De organisatie wil van de Nederlandse rechter bevestigd hebben dat de brouwers tussen 1996 en 1999 een kartel hebben gevormd, zodat individuele horecaondernemers een schadevergoeding kunnen eisen. Dat liet KHN maandag weten.

Door de kartelvorming konden de brouwers hun afnemers in de horeca hogere prijzen rekenen. Ook de consument moest daardoor meer voor zijn biertje betalen. In 2007 veroordeelde de Europese Commissie de brouwers tot een boete van in totaal 274 miljoen euro voor de kartelvorming, waarvan het grootste deel voor Heineken.

De veroordeling werd afgelopen najaar door het Europese Hof van Justitie grotendeels bevestigd, nadat de brouwers beroep tegen de veroordeling hadden aangetekend. Hoewel de boete voor Heineken toen iets verlaagd werd, is de brouwer ook tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan.

De door het kartel gedupeerde horecaondernemers kunnen nu geen aanspraak maken op schadevergoeding. Met deze civiele procedure wil KHN hen daartoe alsnog de gelegenheid geven.

KHN constateert bovendien dat de brouwers sinds hun veroordeling hun leven niet gebeterd hebben. "Er is onvoldoende vrije concurrentie op de biermarkt in Nederland", zegt KHN-directeur Lodewijk van der Grinten.

Vooral horecaondernemers wier zaak eigendom is van een brouwer betalen vaak veel te hoge inkoopprijzen voor hun bier, bleek eind vorig jaar uit onderzoek door onderzoeksbureau EIM. "De relatie tussen individuele ondernemers en de brouwers is verziekt en pervers door onheus handelen van de laatsten", vindt Van de Grinten.

Heineken wil hangende het hoger beroep niet reageren op de dagvaarding. De brouwer zegt wel af te willen van zijn financiering van panden van horecaondernemers. "We willen het liefst dat een brouwer alleen een brouwer is", zegt een woordvoerder. "Banken moeten de financiering overnemen."

Op dit moment fungeert Heineken als huisbankier van bijna twaalfhonderd Nederlandse kroegen. De brouwer garandeert de pandeigenaren dat zij de huur ontvangen, en loopt daardoor een risico bij een faillissement van een horecaondernemer. In ruil voor dat risico vraagt de brouwer wel hogere prijzen voor zijn bier, en is vaak alleen pils van Heineken van de tap verkrijgbaar.

Hoewel Heineken dus zegt af te willen van zijn rol als kroegfinancier, wil het die alleen opgeven als andere bierbrouwers dat ook doen. De brouwer is echter niet van plan de andere brouwers daarvoor te benaderen, en speelt de bal door naar Den Haag. "De Tweede Kamer zou met initiatiefwetgeving kunnen komen", aldus de woordvoerder.