Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vergunningen en regels bij het openen van een horecazaak

Door Swishfund
schedule 9 min
location_on [xx]km
menukaart met eten op tafel
Bij het starten van een horecagelegenheid zul je moeten voldoen aan diverse wettelijke vereisten. Dit geldt ook bij het overnemen van een bestaande horecagelegenheid. We hebben hieronder een overzicht voor je op een rij gezet.

De belangrijkste horecavergunningen en regels op een rij

Van welke vergunningen en diploma's dien je in het bezit zijn en met welke regels moet je rekening houden?

  1. Exploitatievergunning
  2. SVH diploma
  3. Drank- & Horecavergunning
  4. HACCP certificaat
  5. Allergenenwetgeving
  6. Omgevingsvergunning
  7. Bestemmingsplan en Terrasvergunning
  8. Muziek- & beeld licenties

Nadere toelichting op de punten

1. Exploitatievergunning

Je horecaonderneming begint uiteraard met een exploitatievergunning. Dit is een vergunning die aangeeft dat jij op het genoemde adres je horeca activiteiten mag uitbaten. Uiteraard dien je allereerst deze vergunning aan te vragen bij de betreffende gemeente.

2. SVH diploma (Sociale Hygiëne)

Sociale Hygiëne staat voor het kunnen omgaan met het schenken van alcoholische dranken en de (mogelijke) gevolgen die kunnen ontstaan bij het schenken van alcohol. Dit certificaat/ of diploma dien je te halen bij een door Stichting Vakbekwaamheid Horeca erkend instituut en is verplicht bij het aanbieden van alcoholische dranken. Er dient altijd tenminste één persoon aanwezig te zijn van het personeel die dit diploma op zak heeft.

3. Drank- & Horeca vergunning

Deze vergunning is verplicht bij het schenken van alcohol. Om de vergunning te verkrijgen dien je tenminste 21 jaar te zijn, te beschikken over een SVH diploma en een VOG verklaring voor te leggen.

4. HACCP certificaat

Iedereen binnen een horecaonderneming die met voedselbereiding te maken heeft, dient te beschikken over een HACCP certificaat. HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Het is meer dan alleen voedselbereiding; ook omvat het o.a. voedsel stickeren op datum, alleen werken met HACCP goedgekeurde materialen en werkwijzen, en schoonmaaklijsten van apparatuur bijhouden. Bij een keuring kan je zaak tijdelijk gesloten worden indien je hieraan niet voldoet.

5. Allergenenwetgeving

Ieder personeelslid binnen een horecaonderneming moet op de hoogte zijn van welke allergenen zich in ieder gerechten bevinden en dient ook deze informatie op elk willekeurig moment aan de gasten te kunnen mededelen.

6. Omgevingsvergunning

De omgevingsvergunning omvat zeer veel zaken rond bouwen, verbouwen, maar ook reclame, mens en milieu. Dit geldt ook voor de omgevingsvergunning brandveiligheid. Bij het Omgevingsloket zul je op deze aspecten getoetst worden.

7. Bestemmingsplan en Terrasvergunning

Als horecaondernemer dien je bij het houden van een terras uiteraard te beschikken over een terrasvergunning, aan te vragen bij de gemeente. Daarnaast dien je je te houden aan het bestaande bestemmingsplan; wil je uitbreiden of wijzigingen van bestemming invoeren, vraag daar dan een vergunning voor aan.

8. Muziek- & beeld licenties

Je mag niet zomaar muziek afspelen zonder toestemming van Buma Stemra. Zorg ervoor dat je je houdt aan de regels hieromtrent en een licentie aanvraagt.

Kosten kunnen oplopen

De aanvraag van vergunningen en het aanbrengen van noodzakelijke veranderingen binnen je horeca onderneming kunnen de nodige kosten met zich meebrengen. Het afsluiten van een horeca financiering is dan ook een veelvoorkomende oplossing voor beginnende horeca ondernemers. Deze blijft betaalbaar doordat er bij het toekennen van de financiering goed beoordeeld wordt op een realistische afbetalingsmogelijkheid; zo kun je nooit te veel geld lenen.

13 december '23 (10:46)

Kerstmuziek in de horeca: dit moet je weten

In de kerstperiode gaan mensen graag lekker uit eten. Of je er nu van houdt of niet, kerstmuziek is eigenlijk onmisbaar tijdens een avondje uit in deze tijd. Maar hoe zorg je dat de (achtergrond)muziek in jouw horecabedrijf optimaal geregeld is? Met enkele handige tips helpen we jou op weg.

29 november '23 (11:17)

Espressomachines; wat zijn het nou?

Ben jij nou ook benieuwd naar wat een automatische espressomachine is? Wat doen ze precies en wat voor soorten zijn er? In dit artikel behandelen we het allemaal. Elke dag hetzelfde kopje koffie voor je klanten is ook zo saai, he? Als je graag wat afwisseling wilt bieden, bijvoorbeeld een cappuccino, espresso en een cafe latte, dan is een espressomachine kopen wellicht een goed idee voor jouw onderneming. Een ander groot voordeel is dat het veel makkelijker is dan zelf koffie zetten.

20 november '23 (14:43)

4 tips om als horecazaak de juiste drank in huis te halen

In de horeca zal het hebben van de juiste selectie van dranken een aanzienlijke invloed hebben op je succes. Het gaat er niet alleen om de beste wijnen, bieren en gedistilleerde dranken te kiezen, maar ook om een breed aanbod te bieden dat aan de smaken en voorkeuren van je klanten voldoet. De volgende vier tips helpen je om de juiste dranken in huis te halen voor je horecazaak.

16 november '23 ( 8:15)

Recycling binnen de horecasector - Tips voor verbetering

Recycling is een van de belangrijkste stappen die we kunnen zetten om de impact op het milieu te verminderen. Hoewel veel sectoren zich bewust zijn van het belang van recycling, blijft de horecasector achter bij andere industrieën als het gaat om duurzaamheid. In dit artikel zullen we enkele tips bespreken om recycling binnen de horecasector te verbeteren.

24 augustus '23 (11:39)

Heb jij al een gehaktmolen in je horecazaak?

Heb je er ooit over nagedacht om een gehaktmolen toe te voegen aan je keukenapparatuur in je restaurant? Als dat niet het geval is, dan heb je geluk, want we gaan het hebben over waarom dit best wel een slimme zet kan zijn. In dit artikel bespreken waarom een professionele gehaktmolen handig kan zijn voor jouw restaurant. Je kunt hiermee creatiever zijn in de keuken, betere kwaliteit leveren en zelfs wat extra geld in het laatje brengen. Lees verder!

21 augustus '23 ( 8:00)

Diageo introduceert cocktailtaps in bars, cafés en clubs in Nederland


10 augustus '23 (15:24)

Waar moet ik rekening mee houden bij de inrichting van mijn horecazaak? 5 tips!

Bij het openen van een horecazaak is het belangrijk om na te denken over de inrichting. De juiste sfeer en indeling kunnen immers het succes van de zaak beïnvloeden. In dit artikel bespreken we vijf belangrijke tips waar je rekening mee moet houden bij de inrichting van een horecazaak.

24 juli '23 ( 8:43)

Waarom gasten zelf koffie laten zetten uitkomst kan bieden in de horeca

Wanneer je werkzaam bent in de horeca, dan is het goed om te weten waarom sommige keuzes worden gemaakt omtrent koffiezetten. Het is namelijk soms best handig om gasten zelf hun eigen koffie te laten pakken. Denk aan een lobby van een hotel of een andere gelegenheid waarbij het handig is dat gasten zelf koffie halen. Hieronder lees je alle voordelen die erbij horen.