Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kerstmuziek in de horeca: dit moet je weten

Door Rients Faber
schedule 7 min
location_on [xx]km
dame bij platenspeler met lp kerstmuziek
In de kerstperiode gaan mensen graag lekker uit eten. Of je er nu van houdt of niet, kerstmuziek is eigenlijk onmisbaar tijdens een avondje uit in deze tijd. Maar hoe zorg je dat de (achtergrond)muziek in jouw horecabedrijf optimaal geregeld is? Met enkele handige tips helpen we jou op weg.

Houd rekening met muziekrechten

Het afspelen van kersthits in een commerciële ruimte kan niet zomaar. Het is namelijk verplicht om te betalen voor muziekrechten. In Nederland verloopt dit proces via BumaStemra en Sena.

Zelfs als je netjes betaalt, is het belangrijk om te weten dat muziek afspelen via diensten als Spotify niet mag. Dit omdat streamingdiensten op hun beurt weer geen geld afdragen. Klinkt gek, maar deze diensten zijn gemaakt voor particulier gebruik. Wie toch Spotify gebruikt in een café, restaurant of hotel, riskeert een boete.

Hoe moet het dan wel? Er zijn verschillende specialisten die muzieksoftware aanbieden voor ondernemers, zoals Eazis. In combinatie met een muziekcomputer of ander systeem wordt het dan eenvoudig én legaal om muziek te draaien. De meeste muziekservices voor horecabedrijven bevatten alle hits, dus ook de kerstnummers van Wham! en Mariah Carey.

Goede speakers maken het verschil

Je kunt in de horeca uitblinken met heerlijke gerechten en de lekkerste cocktails, maar een slechte geluidsinstallatie kan alsnog afbreuk doen aan de kwaliteit die je levert. Hoogwaardige speakers zijn cruciaal. Maar ook de plaatsing, want de akoestiek is overal anders.

Het is slim om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen wanneer u een nieuwe geluidsinstallatie overweegt. Specialisten nemen namelijk alle omgevingsfactoren mee. Uiteraard, naar de lokale elektronicahandel gaan voor een paar simpele speakers is vast goedkoper, maar zal vaak niet het gewenste resultaat opleveren.

Een te hoog of laag volume

Kerst is een echt familiefeest. Waar families en gezinnen samenkomen, is een goed afgesteld volume geen overbodige luxe. Tegelijk wil je de sfeer een extra dimensie geven met muziek. Test het volume dus goed voordat de kerstdrukte begint.

Goed om te weten: in een leeg restaurant zal muziek al snel luider klinken. Is de zaak goed gevuld, dan kan het zijn dat je de volumeknop wat verder open moet draaien. Maar kijk wel uit dat het geen strijd wordt tussen pratende mensen en het volume van de muziek.

Misschien is wat hardere muziek nou eenmaal een onderdeel van je concept. Zijn je gasten het gewend, dan hoef je hoogstwaarschijnlijk niet in te grijpen.

Een hoogwaardig draadloos netwerk

De laatste tip is er voor bedrijven die draadloze speakers gebruiken, bijvoorbeeld van Sonos. Een slecht functionerend draadloos netwerk kan hier al snel als spelbreker optreden. Wat is vervelender dan haperende muziek? De veiligste oplossing is alle speakers op netwerkkabels aansluiten. Kan dit niet? Test dan uitgebreid en schakel op tijd een specialist in om het netwerk te optimaliseren.

Tot slot: zorg dat je gasten niet op hetzelfde wifinetwerk zitten als de geluidsinstallatie in jouw horecabedrijf , want dan kunnen ze aan de haal gaan met jouw muziekkeuze en het volume.

16 januari '24 (15:12)

Vergunningen en regels bij het openen van een horecazaak

Bij het starten van een horecagelegenheid zul je moeten voldoen aan diverse wettelijke vereisten. Dit geldt ook bij het overnemen van een bestaande horecagelegenheid. We hebben hieronder een overzicht voor je op een rij gezet.

29 november '23 (11:17)

Espressomachines; wat zijn het nou?

Ben jij nou ook benieuwd naar wat een automatische espressomachine is? Wat doen ze precies en wat voor soorten zijn er? In dit artikel behandelen we het allemaal. Elke dag hetzelfde kopje koffie voor je klanten is ook zo saai, he? Als je graag wat afwisseling wilt bieden, bijvoorbeeld een cappuccino, espresso en een cafe latte, dan is een espressomachine kopen wellicht een goed idee voor jouw onderneming. Een ander groot voordeel is dat het veel makkelijker is dan zelf koffie zetten.

20 november '23 (14:43)

4 tips om als horecazaak de juiste drank in huis te halen

In de horeca zal het hebben van de juiste selectie van dranken een aanzienlijke invloed hebben op je succes. Het gaat er niet alleen om de beste wijnen, bieren en gedistilleerde dranken te kiezen, maar ook om een breed aanbod te bieden dat aan de smaken en voorkeuren van je klanten voldoet. De volgende vier tips helpen je om de juiste dranken in huis te halen voor je horecazaak.

16 november '23 ( 8:15)

Recycling binnen de horecasector - Tips voor verbetering

Recycling is een van de belangrijkste stappen die we kunnen zetten om de impact op het milieu te verminderen. Hoewel veel sectoren zich bewust zijn van het belang van recycling, blijft de horecasector achter bij andere industrieën als het gaat om duurzaamheid. In dit artikel zullen we enkele tips bespreken om recycling binnen de horecasector te verbeteren.

24 augustus '23 (11:39)

Heb jij al een gehaktmolen in je horecazaak?

Heb je er ooit over nagedacht om een gehaktmolen toe te voegen aan je keukenapparatuur in je restaurant? Als dat niet het geval is, dan heb je geluk, want we gaan het hebben over waarom dit best wel een slimme zet kan zijn. In dit artikel bespreken waarom een professionele gehaktmolen handig kan zijn voor jouw restaurant. Je kunt hiermee creatiever zijn in de keuken, betere kwaliteit leveren en zelfs wat extra geld in het laatje brengen. Lees verder!

21 augustus '23 ( 8:00)

Diageo introduceert cocktailtaps in bars, cafés en clubs in Nederland


10 augustus '23 (15:24)

Waar moet ik rekening mee houden bij de inrichting van mijn horecazaak? 5 tips!

Bij het openen van een horecazaak is het belangrijk om na te denken over de inrichting. De juiste sfeer en indeling kunnen immers het succes van de zaak beïnvloeden. In dit artikel bespreken we vijf belangrijke tips waar je rekening mee moet houden bij de inrichting van een horecazaak.

24 juli '23 ( 8:43)

Waarom gasten zelf koffie laten zetten uitkomst kan bieden in de horeca

Wanneer je werkzaam bent in de horeca, dan is het goed om te weten waarom sommige keuzes worden gemaakt omtrent koffiezetten. Het is namelijk soms best handig om gasten zelf hun eigen koffie te laten pakken. Denk aan een lobby van een hotel of een andere gelegenheid waarbij het handig is dat gasten zelf koffie halen. Hieronder lees je alle voordelen die erbij horen.