Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kerstmuziek in de horeca: dit moet je weten

Door Rients Faber
schedule 7 min
location_on [xx]km
dame bij platenspeler met lp kerstmuziek
In de kerstperiode gaan mensen graag lekker uit eten. Of je er nu van houdt of niet, kerstmuziek is eigenlijk onmisbaar tijdens een avondje uit in deze tijd. Maar hoe zorg je dat de (achtergrond)muziek in jouw horecabedrijf optimaal geregeld is? Met enkele handige tips helpen we jou op weg.

Houd rekening met muziekrechten

Het afspelen van kersthits in een commerciële ruimte kan niet zomaar. Het is namelijk verplicht om te betalen voor muziekrechten. In Nederland verloopt dit proces via BumaStemra en Sena.

Zelfs als je netjes betaalt, is het belangrijk om te weten dat muziek afspelen via diensten als Spotify niet mag. Dit omdat streamingdiensten op hun beurt weer geen geld afdragen. Klinkt gek, maar deze diensten zijn gemaakt voor particulier gebruik. Wie toch Spotify gebruikt in een café, restaurant of hotel, riskeert een boete.

Hoe moet het dan wel? Er zijn verschillende specialisten die muzieksoftware aanbieden voor ondernemers, zoals Eazis. In combinatie met een muziekcomputer of ander systeem wordt het dan eenvoudig én legaal om muziek te draaien. De meeste muziekservices voor horecabedrijven bevatten alle hits, dus ook de kerstnummers van Wham! en Mariah Carey.

Goede speakers maken het verschil

Je kunt in de horeca uitblinken met heerlijke gerechten en de lekkerste cocktails, maar een slechte geluidsinstallatie kan alsnog afbreuk doen aan de kwaliteit die je levert. Hoogwaardige speakers zijn cruciaal. Maar ook de plaatsing, want de akoestiek is overal anders.

Het is slim om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen wanneer u een nieuwe geluidsinstallatie overweegt. Specialisten nemen namelijk alle omgevingsfactoren mee. Uiteraard, naar de lokale elektronicahandel gaan voor een paar simpele speakers is vast goedkoper, maar zal vaak niet het gewenste resultaat opleveren.

Een te hoog of laag volume

Kerst is een echt familiefeest. Waar families en gezinnen samenkomen, is een goed afgesteld volume geen overbodige luxe. Tegelijk wil je de sfeer een extra dimensie geven met muziek. Test het volume dus goed voordat de kerstdrukte begint.

Goed om te weten: in een leeg restaurant zal muziek al snel luider klinken. Is de zaak goed gevuld, dan kan het zijn dat je de volumeknop wat verder open moet draaien. Maar kijk wel uit dat het geen strijd wordt tussen pratende mensen en het volume van de muziek.

Misschien is wat hardere muziek nou eenmaal een onderdeel van je concept. Zijn je gasten het gewend, dan hoef je hoogstwaarschijnlijk niet in te grijpen.

Een hoogwaardig draadloos netwerk

De laatste tip is er voor bedrijven die draadloze speakers gebruiken, bijvoorbeeld van Sonos. Een slecht functionerend draadloos netwerk kan hier al snel als spelbreker optreden. Wat is vervelender dan haperende muziek? De veiligste oplossing is alle speakers op netwerkkabels aansluiten. Kan dit niet? Test dan uitgebreid en schakel op tijd een specialist in om het netwerk te optimaliseren.

Tot slot: zorg dat je gasten niet op hetzelfde wifinetwerk zitten als de geluidsinstallatie in jouw horecabedrijf , want dan kunnen ze aan de haal gaan met jouw muziekkeuze en het volume.

26 april '24 (15:16)

Dit zijn de populairste cocktails in Amsterdam Centrum

Als je op zoek bent naar cocktails in Amsterdam Centrum kom je binnen enkele minuten al talloze opties tegen. Van mojitos tot gin & tonics en van prosecco's tot de meest creatieve daiquiris: waar je ook zin in hebt, in onze hoofdstad vind je het! In dit artikel lichten we 3 van de meest geliefde cocktails uit, zodat jij bij je volgende dagje uit weet wat je gaat bestellen!

17 april '24 ( 8:25)

De praktische kant van glazen ramen in restaurants

Glazen ramen kunnen een prachtige toevoeging zijn aan het interieur van een restaurant, maar ze vereisen ook regelmatig onderhoud om ze in optimale staat te houden. Het is essentieel voor restaurantbeheerders om een goed onderhoudsplan op te stellen om de levensduur van de ramen te verlengen en ervoor te zorgen dat ze er altijd smetteloos uitzien voor de gasten.

15 april '24 ( 9:29)

Tips voor Slimme Financiële Strategieën

Geld is een essentiële brandstof voor elk bedrijf. Het stelt je in staat om te groeien, te investeren en je zakelijke doelen te bereiken. Het is echter niet alleen belangrijk om geld binnen te halen; het is net zo cruciaal om ervoor te zorgen dat het geld binnen jouw bedrijf efficiënt wordt gebruikt en blijft werken voor jouw voordeel. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke tips en strategieën om geld binnen jouw bedrijf te laten werken.

08 april '24 ( 9:07)

Een persoonlijke touch in de horeca

Stel je voor, je loopt een café binnen en het eerste wat je ziet, is jouw drankje geserveerd in een glas met een grappig logo of een leuke spreuk erop. Dat is toch meteen een ander begin van je bedrijf? Precies dit effect bereik je met glazen bedrukken. Het lijkt een kleinigheid, maar zoiets simpels kan echt het verschil maken voor hoe mensen jouw tentje zien en over het praatje aan de bar of de tafel.

02 april '24 (10:32)

De grootste dranktrends van 2024

Wat zijn onze tips voor de dranktrends van 2024? Sommige dingen veranderen nooit in de steeds evoluerende drankenindustrie en een daarvan zijn enkele dranktrends die tot de verbeelding spreken van zowel barmannen als de man op straat. Wij denken dat dit deel uitmaakt van wat de voedingsmiddelen- en drankenindustrie zo aantrekkelijk maakt; ze evolueren voortdurend, verleggen de grenzen en zijn flexibel in het omgaan met de veranderingen in de gewoonten van de consument. Daarom voorspellen we dat de volgende dranktrends in 2024 helemaal populair worden. 

18 maart '24 (15:31)

Waarom werken in de horeca fantastisch is

Ben jij op zoek naar een coole carrière waar je nooit een dag twee keer beleefd, waar de vonken er altijd vanaf spatten en je omringd wordt door een levendige sfeer? Dan ben jij voor de horeca gemaakt! 

14 maart '24 (12:12)

Geef wijn drinken extra charme: laat uw wijnglazen graveren

Wijnglazen: we kunnen er eigenlijk nooit genoeg hebben. Dat geldt als privépersoon, maar nog veel meer als horecaondernemer. Want het ene moment hebt u wellicht slechts 10 mensen in uw zaak, een uur of dag later kan dat zomaar het tienvoudige zijn. Het ene moment wordt er meer wijn gedronken dan het andere. Denk hierbij aan die lange, gezellige winteravonden, de grotere gezelschappen met veel vrouwen en aan de warme zomers op het terras. Gaat u dus weer eens glazen bestellen? Denk dat eens aan wijnglazen graveren. Dat geeft extra cachet aan uw onderneming.

14 maart '24 (12:08)

Zo creëer je de beste bierervaring

Bier is altijd al ontzettend populair, maar de laatste jaren zien we een duidelijke verschuiving. In plaats van een simpel pilsje drinken we tegenwoordig veel liever een mooi speciaalbier. Hierbij kan het gaan om een fraaie uitvoering van een bekend merk als La Chouffe, Maredsous of Duvel, maar ook om een lokaal en kleinschalig gebrouwen bier uit Amsterdam, Brabant of de Veluwe. Deze bijzondere bieren zijn perfect als cadeau, maar ze worden ook steeds vaker geschonken in bars, cafés en andere horecazaken door het hele land. Voor de meest optimale ervaring bij het nuttigen van deze heerlijke drank, is het altijd aan te bevelen om gebruik te maken van een bijpassend glas. De meeste mensen hebben zelfs al een voorkeur voor een bepaald type bierglas.

14 maart '24 (10:02)

Zou houd jij je bezetting in de horeca optimaal

In de horeca draait alles om timing, teamwork en tevreden gasten. Een onderschat aspect dat écht het verschil kan maken, is goed personeelsmanagement én een flexibel werkrooster. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.

12 maart '24 ( 8:29)

Creëer de juiste sfeer in je restaurant met interieurbeplanting

Het interieur van een restaurant speelt een belangrijke rol bij het creëren van de juiste sfeer en beleving voor gasten. Eén van de manieren om dit te verbeteren is door gebruik te maken van interieurbeplanting. In deze blog bespreken we hoe je de interieurbeplanting in je restaurant kunt verbeteren en waarom dit zo belangrijk is voor de algehele ervaring van je gasten.