Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Espressomachines; wat zijn het nou?

Door Van onze klanten
schedule 5 min
location_on [xx]km
espresso machine met kopje onder het apparaat
Ben jij nou ook benieuwd naar wat een automatische espressomachine is? Wat doen ze precies en wat voor soorten zijn er? In dit artikel behandelen we het allemaal. Elke dag hetzelfde kopje koffie voor je klanten is ook zo saai, he? Als je graag wat afwisseling wilt bieden, bijvoorbeeld een cappuccino, espresso en een cafe latte, dan is een espressomachine kopen wellicht een goed idee voor jouw onderneming. Een ander groot voordeel is dat het veel makkelijker is dan zelf koffie zetten.

Wat is een espressomachine?

Een espressomachine is een soort koffiemachine die specifiek wordt gebruikt om een espresso te zetten. Dit wordt mogelijk gemaakt door heet water onder heel hoge druk door gemalen koffie te persen. Espressomachines zijn in alle soorten en maten te vinden, neem bijvoorbeeld de pistonmachines of zelfs een volautomatische espressomachine. De espressomachine is heel veel voorkomend in de horeca omdat een bakje espresso bij de meeste mensen goed in de smaak valt. Je hebt ook pistonmachines, maar dit is eigenlijk gewoon een handmatige espressomachine. Hierbij moet je zelf de koffiebonen malen en het regelen van de druk, een volautomatische machine doet dit natuurlijk zelf met slechts een druk op de knop.

Het verschil tussen een koffie- en espressomachine

Het verschil tussen een koffiemachine en een espressomachine zit hem in de vorm van koffie. Een espressomachine kan, zoals de naam suggereert, alleen espresso's zetten en een koffiemachine kan allerlei soorten zetten. Koffiemachines kunnen ook als filter dienen of gebruikmaken van koffiecups, dit kan onze geliefde espressomachine niet. Koffiemachines zijn vaak ook een stuk guller als het gaat om zetten, ze zetten over het algemeen grotere hoeveelheden koffie per zet beurt, terwijl de espresso portie iets kleiner is maar een veel sterkere concentratie van koffie bevat. Ook de koffie smaakt iets anders, de espresso is veel sterker omdat hij minder water bevat dan normale koffie vanwege de sterke concentratie.

Hoe gaat een espressomachine in zijn werking?

Een espressomachine heeft een waterreservoir waar het koude water in moet. Je hebt twee soorten reservoirs, een uitneembare en een vaste wateraansluiting. Vaste aansluitingen zijn handiger voor restaurants of cafés die veel koffie moeten zetten terwijl een uitneembare handiger is voor thuis. De uitneembare reservoirs zitten vaak aan de zijkant of achterkant van de machine. Je hoort zelf het waterreservoir te vullen met water, het is aangeraden om het ook eens in de zoveel tijd leeg te gieten en het water te vervangen om het vers te houden. Heb jij al zo’n handige machine?

10 juli '25 (10:38)

Zo houd je áltijd overzicht in je horecazaak

In een drukke horecazaak draait alles om timing, overzicht en goede samenwerking. Run je een strandpaviljoen? Heb je een lunchzaak in het centrum? Of verzorg je een evenementencatering? Als alles soepel loopt, merk je dat meteen aan je team én je gasten. Kleine hulpmiddelen maken daarbij vaak een groot verschil. Denk aan duidelijke sleutellabels om snel de juiste voorraadkast te vinden, of om in no-time de koeling te openen zonder chaos in de sleutelbak.

09 juli '25 (11:35)

Duurzaam ondernemen in de horecasector : 3 tips

Duurzaamheid is geen trend meer, het is een noodzaak. Zeker in de horecasector, waar energieverbruik, voedselverspilling en grondstoffengebruik vaak bovengemiddeld zijn. Gelukkig zijn er tal van praktische manieren waarop je als horecaondernemer kunt bijdragen aan een groenere toekomst: zonder in te leveren op kwaliteit of klantbeleving. Hier zijn 3 concrete tips om direct mee aan de slag te gaan.

09 juli '25 (11:32)

Praktische tips voor afvalreductie in de horeca

Afval is een onvermijdelijk onderdeel van de horecasector, maar dat betekent niet dat het oncontroleerbaar moet zijn. Sterker nog, met gerichte acties en slimme keuzes kunnen horecaondernemers hun afvalproductie aanzienlijk verminderen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. In dit artikel delen we praktische, direct toepasbare tips om afval in restaurants, cafés, hotels en andere horecagelegenheden terug te dringen.

04 juli '25 (15:23)

Digitale werkroosters: de sleutel tot efficiënte personeelsplanning in de horeca

Personeelsplanning in de horeca is een constante uitdaging. Restaurants, cafés en hotels worstelen dagelijks met het optimaal inzetten van medewerkers. Een efficiënt werkrooster is niet alleen essentieel voor een soepele bedrijfsvoering, maar ook voor de tevredenheid van je team. In dit artikel ontdek je hoe digitale werkroosters de personeelsplanning in jouw horecabedrijf kunnen transformeren.

12 juni '25 (11:45)

Dit zijn dé voordelen om acceptant te zijn van de VVV Cadeaukaart

Wist je dat 99% van de Nederlanders de VVV Cadeaukaart kent en dat 89% er ooit één heeft gekregen of gegeven? Als horecaondernemer kun je direct profiteren van deze enorme naamsbekendheid. Door acceptant te worden van de VVV Cadeaukaart trek je niet alleen nieuwe gasten aan, maar maak je ook slim gebruik van landelijke én lokale zichtbaarheid. Via de VVV Cadeaukaart krijg je namelijk toegang tot een grote groep potentiële klanten die gericht op zoek zijn naar een leuke bestedingslocatie. Een kans die je eigenlijk niet kan laten liggen.

12 juni '25 (10:27)

5 tips om je koffiebonen langer vers te houden!

Heb je thuis een volautomatische koffiemachine? Grote kans dat je bonen gebruikt. Omdat deze pas gemalen worden als je koffie zet, blijven smaken en aroma’s beter behouden. Toch kan de smaak van een bakkie na verloop van tijd achteruitgaan. Dit komt doordat de bonen minder vers worden naarmate je ze langer bewaart. Gelukkig kun je het een en ander doen om koffiebonen langer vers te houden. In deze tekst geven wij je 5 tips!

03 juni '25 (13:48)

Wat als het misgaat in je horecazaak? 5 BHV-praktijkcases

In de horeca draait alles om gastvrijheid, snelheid en sfeer. Maar wat als er ineens iets misgaat? Denk aan een brandje in de keuken, een gast die onwel wordt of een collega die uitglijdt. In dit artikel delen we vijf veelvoorkomende noodsituaties in de horeca én hoe een BHV’er daarin het verschil maakt.

23 april '25 (12:50)

Dit zijn de beste cadeaus voor eetliefhebbers

Het blijft elk jaar weer een uitdaging: een origineel cadeau vinden. Of het nu gaat om een verjaardag, bedankje of jubileum – de standaard cadeaus heb je inmiddels wel gehad. Daarom is het tijd voor iets anders. Iets waarmee je iemand echt verrast en blij maakt. Zoek jij een uniek cadeau voor een liefhebber van eten, een bourgondiër of wil je simpelweg een keer een ander cadeau geven dan een standaard cadeaukaart? Lees dan snel verder!

15 april '25 ( 8:30)

De beste strategieën om klanten aan je horecazaak te binden

Wil je meer terugkerende gasten in je horecazaak? Je bent niet de enige. Veel horecaondernemers vinden het lastig om gasten vaker terug te laten komen. Toch is klantloyaliteit onmisbaar. Het zorgt voor een stabiele omzet én gratis reclame via mond-tot-mondreclame en online reviews. In dit artikel lees je hoe je loyaliteit vergroot en jouw horecabedrijf laat groeien.

10 april '25 (13:18)

Cocktails Maken: De Perfecte Cursus voor Elke Gelegenheid

Cocktails zijn niet alleen maar drankjes – ze zijn de perfecte manier om een feest of evenement een extra vleugje flair te geven. En wat is er nu leuker dan zelf je eigen cocktails shaken? Of je nu met vrienden een avond wilt vullen, een teambuildingactiviteit zoekt voor je collega’s of een bruiloft wilt aankleden.