Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Recycling binnen de horecasector - Tips voor verbetering

Door Fleur Zomer
schedule 7 min
location_on [xx]km
reduce, reuse, recycle
Recycling is een van de belangrijkste stappen die we kunnen zetten om de impact op het milieu te verminderen. Hoewel veel sectoren zich bewust zijn van het belang van recycling, blijft de horecasector achter bij andere industrieën als het gaat om duurzaamheid. In dit artikel zullen we enkele tips bespreken om recycling binnen de horecasector te verbeteren.

Bewustwording en opleiding

Een van de eerste stappen om recycling binnen de horecasector te verbeteren, is het creëren van bewustwording bij het personeel. Opleiding en training over het belang van recycling en de juiste manier om afval te scheiden zijn essentieel. Het personeel moet begrijpen welk afval recyclebaar is en hoe het op de juiste manier moet worden gescheiden.

Implementeer recycling bakken

Het plaatsen van recycling bakken op strategische locaties in het restaurant is een effectieve manier om recycling te bevorderen. Deze bakken moeten duidelijk gelabeld zijn, zodat het personeel en de gasten weten welk type afval in welke bak moet worden gegooid. Door recycling bakken zichtbaar en gemakkelijk toegankelijk te maken, wordt het voor iedereen eenvoudiger om afval op de juiste manier te scheiden. Daarnaast is het ook belangrijk dat het personeel of zelfs de klanten weten van het beleid rondom recycling en dus ook bewust hun afval weg zullen en kunnen gooien. 

Verminder het gebruik van wegwerpproducten

De horecasector staat bekend om het gebruik van wegwerpproducten zoals plastic bestek, rietjes en verpakkingen. Een manier om recycling te verbeteren, is door het gebruik van deze wegwerpproducten te verminderen. Door over te stappen op herbruikbare alternatieven, zoals metalen bestek, papieren rietjes en biologisch afbreekbare verpakkingen, kan de hoeveelheid afval aanzienlijk worden verminderd. Door wegwerpproducten niet in te kopen, stimuleer je de productie van dit soort producten automatisch ook niet meer. Dus naast dat je minder producten weggooit zorg je ook voor een verminderde productie van dit type producten. 

Samenwerken met lokale recyclingbedrijven

Het kan belangrijk zijn voor horecabedrijven om samen te werken met een recycling bedrijf om de afvalverwerking optimaal te laten verlopen, vooral voor grotere horeca ondernemingen kunnen dit soort bedrijven veel toevoegen. Deze bedrijven hebben de expertise om afval op de juiste manier te verwerken en te recyclen. Door een partnerschap aan te gaan met een bedrijf zoals Prezero, kan de horecaonderneming ervoor zorgen dat het afval op een duurzame manier wordt afgevoerd en gerecycled.

Hergebruik van voedselafval

Voedselafval is een groot probleem in de horecasector. In plaats van al het voedselafval in de prullenbak te gooien, kan het worden hergebruikt. Restaurants kunnen bijvoorbeeld samenwerken met lokale boerderijen om voedselafval te composteren en te gebruiken als meststof. Daarnaast kunnen overschotten worden gedoneerd aan lokale voedselbanken of organisaties die honger bestrijden.

10 juli '25 (10:38)

Zo houd je áltijd overzicht in je horecazaak

In een drukke horecazaak draait alles om timing, overzicht en goede samenwerking. Run je een strandpaviljoen? Heb je een lunchzaak in het centrum? Of verzorg je een evenementencatering? Als alles soepel loopt, merk je dat meteen aan je team én je gasten. Kleine hulpmiddelen maken daarbij vaak een groot verschil. Denk aan duidelijke sleutellabels om snel de juiste voorraadkast te vinden, of om in no-time de koeling te openen zonder chaos in de sleutelbak.

09 juli '25 (11:35)

Duurzaam ondernemen in de horecasector : 3 tips

Duurzaamheid is geen trend meer, het is een noodzaak. Zeker in de horecasector, waar energieverbruik, voedselverspilling en grondstoffengebruik vaak bovengemiddeld zijn. Gelukkig zijn er tal van praktische manieren waarop je als horecaondernemer kunt bijdragen aan een groenere toekomst: zonder in te leveren op kwaliteit of klantbeleving. Hier zijn 3 concrete tips om direct mee aan de slag te gaan.

09 juli '25 (11:32)

Praktische tips voor afvalreductie in de horeca

Afval is een onvermijdelijk onderdeel van de horecasector, maar dat betekent niet dat het oncontroleerbaar moet zijn. Sterker nog, met gerichte acties en slimme keuzes kunnen horecaondernemers hun afvalproductie aanzienlijk verminderen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. In dit artikel delen we praktische, direct toepasbare tips om afval in restaurants, cafés, hotels en andere horecagelegenheden terug te dringen.

04 juli '25 (15:23)

Digitale werkroosters: de sleutel tot efficiënte personeelsplanning in de horeca

Personeelsplanning in de horeca is een constante uitdaging. Restaurants, cafés en hotels worstelen dagelijks met het optimaal inzetten van medewerkers. Een efficiënt werkrooster is niet alleen essentieel voor een soepele bedrijfsvoering, maar ook voor de tevredenheid van je team. In dit artikel ontdek je hoe digitale werkroosters de personeelsplanning in jouw horecabedrijf kunnen transformeren.

12 juni '25 (11:45)

Dit zijn dé voordelen om acceptant te zijn van de VVV Cadeaukaart

Wist je dat 99% van de Nederlanders de VVV Cadeaukaart kent en dat 89% er ooit één heeft gekregen of gegeven? Als horecaondernemer kun je direct profiteren van deze enorme naamsbekendheid. Door acceptant te worden van de VVV Cadeaukaart trek je niet alleen nieuwe gasten aan, maar maak je ook slim gebruik van landelijke én lokale zichtbaarheid. Via de VVV Cadeaukaart krijg je namelijk toegang tot een grote groep potentiële klanten die gericht op zoek zijn naar een leuke bestedingslocatie. Een kans die je eigenlijk niet kan laten liggen.

12 juni '25 (10:27)

5 tips om je koffiebonen langer vers te houden!

Heb je thuis een volautomatische koffiemachine? Grote kans dat je bonen gebruikt. Omdat deze pas gemalen worden als je koffie zet, blijven smaken en aroma’s beter behouden. Toch kan de smaak van een bakkie na verloop van tijd achteruitgaan. Dit komt doordat de bonen minder vers worden naarmate je ze langer bewaart. Gelukkig kun je het een en ander doen om koffiebonen langer vers te houden. In deze tekst geven wij je 5 tips!

03 juni '25 (13:48)

Wat als het misgaat in je horecazaak? 5 BHV-praktijkcases

In de horeca draait alles om gastvrijheid, snelheid en sfeer. Maar wat als er ineens iets misgaat? Denk aan een brandje in de keuken, een gast die onwel wordt of een collega die uitglijdt. In dit artikel delen we vijf veelvoorkomende noodsituaties in de horeca én hoe een BHV’er daarin het verschil maakt.

23 april '25 (12:50)

Dit zijn de beste cadeaus voor eetliefhebbers

Het blijft elk jaar weer een uitdaging: een origineel cadeau vinden. Of het nu gaat om een verjaardag, bedankje of jubileum – de standaard cadeaus heb je inmiddels wel gehad. Daarom is het tijd voor iets anders. Iets waarmee je iemand echt verrast en blij maakt. Zoek jij een uniek cadeau voor een liefhebber van eten, een bourgondiër of wil je simpelweg een keer een ander cadeau geven dan een standaard cadeaukaart? Lees dan snel verder!

15 april '25 ( 8:30)

De beste strategieën om klanten aan je horecazaak te binden

Wil je meer terugkerende gasten in je horecazaak? Je bent niet de enige. Veel horecaondernemers vinden het lastig om gasten vaker terug te laten komen. Toch is klantloyaliteit onmisbaar. Het zorgt voor een stabiele omzet én gratis reclame via mond-tot-mondreclame en online reviews. In dit artikel lees je hoe je loyaliteit vergroot en jouw horecabedrijf laat groeien.

10 april '25 (13:18)

Cocktails Maken: De Perfecte Cursus voor Elke Gelegenheid

Cocktails zijn niet alleen maar drankjes – ze zijn de perfecte manier om een feest of evenement een extra vleugje flair te geven. En wat is er nu leuker dan zelf je eigen cocktails shaken? Of je nu met vrienden een avond wilt vullen, een teambuildingactiviteit zoekt voor je collega’s of een bruiloft wilt aankleden.