Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Wijn in de horeca: de kunst van het serveren

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 8 min
Wijn speelt een belangrijke rol in de horeca. Of het nu gaat om een informeel diner, een romantisch avondje uit of een formele zakelijke bijeenkomst, de juiste wijn kan de hele ervaring verbeteren. Het is dan ook essentieel voor horecaondernemers om te begrijpen hoe ze wijn op de juiste manier kunnen serveren en presenteren aan hun gasten. En het is belangrijk dat de wijn in de horeca op de juiste manier wordt bewaard en geserveerd. Een wijnklimaatkast kan hierbij van onschatbare waarde zijn.

De wijnkaart

Het begint allemaal met de wijnkaart. Een goede wijnkaart moet uitnodigend zijn en passen bij het type restaurant en de doelgroep. Het is belangrijk om een evenwichtige selectie van wijnen aan te bieden, waaronder verschillende soorten druiven, stijlen en prijsklassen. Een wijnkaart moet duidelijk en gemakkelijk te begrijpen zijn en eventuele wijnen die niet meer beschikbaar zijn, moeten worden verwijderd om verwarring te voorkomen.

 

Wijnproeverijen

Wijnproeverijen zijn een geweldige manier om gasten kennis te laten maken met verschillende wijnen en de smaken te leren kennen. Horecaondernemers kunnen wijnproeverijen aanbieden als onderdeel van een speciale avond of als een vaste activiteit. Het is belangrijk om een selectie van wijnen te kiezen die passen bij de doelgroep en de gerechten die op het menu staan. Wijnproeverijen kunnen ook een geweldige manier zijn om nieuwe wijnen te introduceren en om de kennis van het personeel over wijn te vergroten.

 

Serveren van wijn

Wijn moet op de juiste temperatuur worden geserveerd en in een schoon glas worden geschonken. Rode wijn moet op kamertemperatuur worden geserveerd, terwijl witte wijn en rosé gekoeld moeten worden. Het is belangrijk om de fles voor het serveren te controleren op eventuele beschadigingen en om ervoor te zorgen dat de kurk intact is. Als de fles kurk heeft, moet deze zorgvuldig worden geopend en gecontroleerd op eventuele stukjes kurk die in de fles terecht zijn gekomen. Het glas moet schoon en droog zijn en worden vastgehouden bij de steel om vingerafdrukken te voorkomen.

 

Wijn en gerechten combineren

Wijn en gerechten kunnen elkaar versterken en de smaak van beide verbeteren. Het is belangrijk om de juiste wijn te kiezen bij het gerecht dat op het menu staat. Lichtere wijnen passen beter bij lichte gerechten, terwijl vollere wijnen passen bij zwaardere en pittigere gerechten. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de ingrediënten van het gerecht, zoals zure ingrediënten die de wijn zuurder kunnen doen smaken.

 

De voordelen van een wijnklimaatkast

Een wijnklimaatkast is een speciale koelkast die ontworpen is om de wijn op de juiste temperatuur te bewaren. Dit is belangrijk omdat de smaak, aroma en textuur van de wijn afhankelijk zijn van de temperatuur waarop deze wordt geserveerd. Een te koude wijn kan vlak smaken en de aroma's en smaken verbergen, terwijl een te warme wijn overweldigend kan zijn en de alcohol kan overheersen.

Een wijnklimaatkast kan ook helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden, wat belangrijk is voor het behoud van de kurk. |Een kurk kan uitdrogen en krimpen als het niet vochtig genoeg is, wat kan leiden tot lekkage en bederving van de wijn. Een wijnklimaatkast biedt de mogelijkheid om de luchtvochtigheid op een optimaal niveau te houden, meestal tussen de 50% en 80%, waardoor de kurk in goede conditie blijft en de wijn beschermd wordt tegen oxidatie en andere schadelijke factoren.

Proost op jouw onderneming!

09 juni '23 (13:37)

Hoe kies je de juiste vriescel?

Vriescellen zijn natuurlijk onmisbaar voor verschillende bedrijven, en vooral voor de horeca. Je wilt daarom een goede keuze maken. Het gaat namelijk om professionele apparatuur die je niet even snel bij de winkel koopt. Je kunt een , maar waar moet je dan allemaal aan denken voordat je overgaat op de aanschaf? Lees er hier meer over.

09 juni '23 (10:24)

Horeca Vaatwasser: Wat is het en waarom heb je er een nodig?

Een is een onmisbaar apparaat in elk professioneel restaurant. Het biedt een efficiënte en hygiënische oplossing voor het reinigen van serviesgoed, glaswerk en bestek. Met de toenemende vraag naar snelle service en het handhaven van strenge hygiënestandaarden, is een horeca vaatwasser essentieel voor het soepel laten verlopen van de dagelijkse activiteiten in een restaurant.

30 mei '23 (14:24)

Geurfilterkasten: Het Antwoord Op Een Geurende Keuken

Om een goed draaiende horecazaak te behouden is het belangrijk om geurvrij te zijn. Niemand zit namelijk graag in een vuil geurend restaurant of bar. Daarom is het een goed idee om een  aan te kopen voor je horecazaak.

17 april '23 (15:42)

Transformeer je restaurant interieur met een deskundige interieur partner

Een restaurant is veel meer dan alleen een plek om te eten; het is een plek waar gasten samenkomen om te genieten van heerlijke gerechten, uitstekende service en een onvergetelijke ambiance. Om deze reden is het essentieel om een sfeervol en uitnodigend interieur te creëren dat de algehele beleving van de klanten verbetert. Door samen te werken met een ervaren interieur partner kan je het restaurant interieur transformeren, waardoor je het onderscheidt van de concurrentie en zorgt voor een blijvende indruk bij de gasten. In dit artikel bespreken we de voordelen van het werken met een deskundige interieur partner en welk effect een restaurant interieur heeft op de ervaring van de klanten. 

27 maart '23 ( 9:18)

Ga voor een efficiënte inrichting van de horecakeuken

In een er dan precies uit?

27 maart '23 ( 8:51)

Catering aan huis voor diverse gelegenheden

Een bruiloft, een jubileum of een verjaardag, allemaal gelegenheden die vragen om een groot feest. Daarvoor kun je een locatie afhuren, maar je kunt het feest ook thuis vieren. Een sfeervolle aankleding, muziek en lekker eten en drinken, meer heb je niet nodig. Behalve je gasten natuurlijk. In deze blog inspireren we je met diverse feestelijke gelegenheden waarvoor je catering aan huis nodig hebt.

06 maart '23 (14:17)

Waarom is drukwerk onmisbaar voor iedere horeca ondernemer?

Als restauranteigenaar vraagt u zich misschien af waarom drukwerk zo'n belangrijk aspect van uw bedrijf is. Drukwerk biedt een manier voor u om fysiek te adverteren in de markt van uw restaurant aan potentiële klanten. Daarnaast kan drukwerk u helpen bij het promoten van bijvoorbeeld een nieuwe menukaart of een speciale aanbieding. Hier zijn vier redenen waarom drukwerk onmisbaar is voor elke restauranteigenaar!

06 januari '23 (12:13)

De beste snijplanken: ga je voor hout of plastic?

Goede zijn onmisbaar in iedere keuken. Bij aanschaf kijken veel mensen in eerste instantie naar de looks. Een robuuste houten plank staat natuurlijk prachtig op het aanrecht. Maar vele malen belangrijker is het materiaal: om keukenmessen scherp te houden, de ondergrond te beschermen en de hygiëne te waarborgen. Voor welk materiaal moet je gaan? Hout of plastic? We zetten alle voor- en nadelen onder elkaar.

21 december '22 ( 8:44)

De beste uitgaansgelegenheden in Alkmaar

Alkmaar is een normaal gesproken vooral bekend door hun historische & compacte centrum, leuke shop mogelijkheden en als kaasstad. Toch heeft Alkmaar nog een heel andere kwaliteiten. Je kan er ontzettend lekker eten, leuk uitgaan en heerlijk varen. In dit artikel bespreken we de beste uitgaansgelegenheden in Alkmaar voor jong en oud. Er zijn diverse mogelijkheden die Alkmaar een intiemer en rustiger alternatief maken naast Amsterdam. Zo kan je ook in Alkmaar gemakkelijk uitgaan, shoppen en cultuur snuiven. We kijken daarom naar deze specifieke locaties en waarom deze nou juist zo aantrekkelijk zijn.