Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ga voor een efficiënte inrichting van de horecakeuken

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
In een horeca keuken wordt hard gewerkt en om die reden is efficiëntie ook belangrijk. In de eerste plaats zorg je daarmee voor een fijne werksfeer. Ook kun je dan meerdere gerechten binnen een korte tijd gereedmaken. Maar hoe ziet een efficiënte horeca keuken inrichting er dan precies uit?

Rekening houden met de werkdriehoek

Bij het ontwerpen van keukens houdt de keukenarchitect altijd rekening met de zogenaamde werkdriehoek. De denkbeeldige driehoek bevat de belangrijkste elementen van de keuken. Dit zijn de kookplaat, spoelbak en koelkast. Deze elementen moeten dicht bij elkaar geplaatst worden. Dit zorgt in de eerste plaats voor efficiëntie in de keuken en tegelijkertijd creëer je daarmee een ergonomische keuken. Ook ergonomie is belangrijk, want in een horecakeuken wordt hard gewerkt.

 

Plaats de apparatuur op de juiste hoogte

In een horecakeuken staat doorgaans veel apparatuur. De apparatuur moet in de eerste plaats op de juiste plekken worden geplaatst. We spraken in de vorige alinea al over de werkdriehoek. Probeer andere apparatuur ook op een praktische plek neer te zetten. Vooral apparatuur die vaak wordt gebruikt, moet op de juiste hoogte staan. Dan kunnen de keukenmedewerkers namelijk efficiënt werken. Bovendien is dit beter voor de fysieke gezondheid.

 

Ga voor een veilige keuken

Bij efficiëntie in de horecakeuken moet je ook aan de veiligheid denken. In een horecakeuken wordt hard gewerkt en dat is soms stressvol. Mensen nemen dan sneller verkeerde beslissingen. Ongelukken in een horecakeuken wil je natuurlijk voorkomen. Om die reden is het verstandig om de spoelbak in de buurt van het fornuis te plaatsen.

Met een spoelbak naast het fornuis ga je effectief met hete pannen om. Je kunt de pan namelijk direct naast het fornuis plaatsen en daarmee creëer je een veilige keukenomgeving. Uiteraard moet een horecakeuken ook aan andere veiligheidseisen voldoen. Plaats een afzuiginstallatie op een veilige plek en zorg altijd voor een hygiënische werkomgeving. Gebruik vooral keukenmaterialen die gemakkelijk te onderhouden zijn. Dan ben je namelijk minder tijd kwijt aan het schoonmaken van de materialen.

 

Genoeg werkruimte

Bij de inrichting van een horecakeuken kun je veel kanten op. Maar zorg altijd voor voldoende werkruimte. De medewerkers in de keuken moeten immers meerdere gerechten tegelijkertijd gereedmaken. Zeker bij een relatief kleine horecakeuken is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden.

 

Conclusie

Een horecakeuken kun je op verschillende manieren inrichten. Met de tips uit dit artikel ga je voor een efficiënte inrichting.

10 juli '25 (10:38)

Zo houd je áltijd overzicht in je horecazaak

In een drukke horecazaak draait alles om timing, overzicht en goede samenwerking. Run je een strandpaviljoen? Heb je een lunchzaak in het centrum? Of verzorg je een evenementencatering? Als alles soepel loopt, merk je dat meteen aan je team én je gasten. Kleine hulpmiddelen maken daarbij vaak een groot verschil. Denk aan duidelijke sleutellabels om snel de juiste voorraadkast te vinden, of om in no-time de koeling te openen zonder chaos in de sleutelbak.

09 juli '25 (11:35)

Duurzaam ondernemen in de horecasector : 3 tips

Duurzaamheid is geen trend meer, het is een noodzaak. Zeker in de horecasector, waar energieverbruik, voedselverspilling en grondstoffengebruik vaak bovengemiddeld zijn. Gelukkig zijn er tal van praktische manieren waarop je als horecaondernemer kunt bijdragen aan een groenere toekomst: zonder in te leveren op kwaliteit of klantbeleving. Hier zijn 3 concrete tips om direct mee aan de slag te gaan.

09 juli '25 (11:32)

Praktische tips voor afvalreductie in de horeca

Afval is een onvermijdelijk onderdeel van de horecasector, maar dat betekent niet dat het oncontroleerbaar moet zijn. Sterker nog, met gerichte acties en slimme keuzes kunnen horecaondernemers hun afvalproductie aanzienlijk verminderen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. In dit artikel delen we praktische, direct toepasbare tips om afval in restaurants, cafés, hotels en andere horecagelegenheden terug te dringen.

04 juli '25 (15:23)

Digitale werkroosters: de sleutel tot efficiënte personeelsplanning in de horeca

Personeelsplanning in de horeca is een constante uitdaging. Restaurants, cafés en hotels worstelen dagelijks met het optimaal inzetten van medewerkers. Een efficiënt werkrooster is niet alleen essentieel voor een soepele bedrijfsvoering, maar ook voor de tevredenheid van je team. In dit artikel ontdek je hoe digitale werkroosters de personeelsplanning in jouw horecabedrijf kunnen transformeren.

12 juni '25 (11:45)

Dit zijn dé voordelen om acceptant te zijn van de VVV Cadeaukaart

Wist je dat 99% van de Nederlanders de VVV Cadeaukaart kent en dat 89% er ooit één heeft gekregen of gegeven? Als horecaondernemer kun je direct profiteren van deze enorme naamsbekendheid. Door acceptant te worden van de VVV Cadeaukaart trek je niet alleen nieuwe gasten aan, maar maak je ook slim gebruik van landelijke én lokale zichtbaarheid. Via de VVV Cadeaukaart krijg je namelijk toegang tot een grote groep potentiële klanten die gericht op zoek zijn naar een leuke bestedingslocatie. Een kans die je eigenlijk niet kan laten liggen.

12 juni '25 (10:27)

5 tips om je koffiebonen langer vers te houden!

Heb je thuis een volautomatische koffiemachine? Grote kans dat je bonen gebruikt. Omdat deze pas gemalen worden als je koffie zet, blijven smaken en aroma’s beter behouden. Toch kan de smaak van een bakkie na verloop van tijd achteruitgaan. Dit komt doordat de bonen minder vers worden naarmate je ze langer bewaart. Gelukkig kun je het een en ander doen om koffiebonen langer vers te houden. In deze tekst geven wij je 5 tips!

03 juni '25 (13:48)

Wat als het misgaat in je horecazaak? 5 BHV-praktijkcases

In de horeca draait alles om gastvrijheid, snelheid en sfeer. Maar wat als er ineens iets misgaat? Denk aan een brandje in de keuken, een gast die onwel wordt of een collega die uitglijdt. In dit artikel delen we vijf veelvoorkomende noodsituaties in de horeca én hoe een BHV’er daarin het verschil maakt.

23 april '25 (12:50)

Dit zijn de beste cadeaus voor eetliefhebbers

Het blijft elk jaar weer een uitdaging: een origineel cadeau vinden. Of het nu gaat om een verjaardag, bedankje of jubileum – de standaard cadeaus heb je inmiddels wel gehad. Daarom is het tijd voor iets anders. Iets waarmee je iemand echt verrast en blij maakt. Zoek jij een uniek cadeau voor een liefhebber van eten, een bourgondiër of wil je simpelweg een keer een ander cadeau geven dan een standaard cadeaukaart? Lees dan snel verder!

15 april '25 ( 8:30)

De beste strategieën om klanten aan je horecazaak te binden

Wil je meer terugkerende gasten in je horecazaak? Je bent niet de enige. Veel horecaondernemers vinden het lastig om gasten vaker terug te laten komen. Toch is klantloyaliteit onmisbaar. Het zorgt voor een stabiele omzet én gratis reclame via mond-tot-mondreclame en online reviews. In dit artikel lees je hoe je loyaliteit vergroot en jouw horecabedrijf laat groeien.

10 april '25 (13:18)

Cocktails Maken: De Perfecte Cursus voor Elke Gelegenheid

Cocktails zijn niet alleen maar drankjes – ze zijn de perfecte manier om een feest of evenement een extra vleugje flair te geven. En wat is er nu leuker dan zelf je eigen cocktails shaken? Of je nu met vrienden een avond wilt vullen, een teambuildingactiviteit zoekt voor je collega’s of een bruiloft wilt aankleden.