Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ga voor een efficiënte inrichting van de horecakeuken

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
In een horeca keuken wordt hard gewerkt en om die reden is efficiëntie ook belangrijk. In de eerste plaats zorg je daarmee voor een fijne werksfeer. Ook kun je dan meerdere gerechten binnen een korte tijd gereedmaken. Maar hoe ziet een efficiënte horeca keuken inrichting er dan precies uit?

Rekening houden met de werkdriehoek

Bij het ontwerpen van keukens houdt de keukenarchitect altijd rekening met de zogenaamde werkdriehoek. De denkbeeldige driehoek bevat de belangrijkste elementen van de keuken. Dit zijn de kookplaat, spoelbak en koelkast. Deze elementen moeten dicht bij elkaar geplaatst worden. Dit zorgt in de eerste plaats voor efficiëntie in de keuken en tegelijkertijd creëer je daarmee een ergonomische keuken. Ook ergonomie is belangrijk, want in een horecakeuken wordt hard gewerkt.

 

Plaats de apparatuur op de juiste hoogte

In een horecakeuken staat doorgaans veel apparatuur. De apparatuur moet in de eerste plaats op de juiste plekken worden geplaatst. We spraken in de vorige alinea al over de werkdriehoek. Probeer andere apparatuur ook op een praktische plek neer te zetten. Vooral apparatuur die vaak wordt gebruikt, moet op de juiste hoogte staan. Dan kunnen de keukenmedewerkers namelijk efficiënt werken. Bovendien is dit beter voor de fysieke gezondheid.

 

Ga voor een veilige keuken

Bij efficiëntie in de horecakeuken moet je ook aan de veiligheid denken. In een horecakeuken wordt hard gewerkt en dat is soms stressvol. Mensen nemen dan sneller verkeerde beslissingen. Ongelukken in een horecakeuken wil je natuurlijk voorkomen. Om die reden is het verstandig om de spoelbak in de buurt van het fornuis te plaatsen.

Met een spoelbak naast het fornuis ga je effectief met hete pannen om. Je kunt de pan namelijk direct naast het fornuis plaatsen en daarmee creëer je een veilige keukenomgeving. Uiteraard moet een horecakeuken ook aan andere veiligheidseisen voldoen. Plaats een afzuiginstallatie op een veilige plek en zorg altijd voor een hygiënische werkomgeving. Gebruik vooral keukenmaterialen die gemakkelijk te onderhouden zijn. Dan ben je namelijk minder tijd kwijt aan het schoonmaken van de materialen.

 

Genoeg werkruimte

Bij de inrichting van een horecakeuken kun je veel kanten op. Maar zorg altijd voor voldoende werkruimte. De medewerkers in de keuken moeten immers meerdere gerechten tegelijkertijd gereedmaken. Zeker bij een relatief kleine horecakeuken is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden.

 

Conclusie

Een horecakeuken kun je op verschillende manieren inrichten. Met de tips uit dit artikel ga je voor een efficiënte inrichting.

26 april '24 (15:16)

Dit zijn de populairste cocktails in Amsterdam Centrum

Als je op zoek bent naar cocktails in Amsterdam Centrum kom je binnen enkele minuten al talloze opties tegen. Van mojitos tot gin & tonics en van prosecco's tot de meest creatieve daiquiris: waar je ook zin in hebt, in onze hoofdstad vind je het! In dit artikel lichten we 3 van de meest geliefde cocktails uit, zodat jij bij je volgende dagje uit weet wat je gaat bestellen!

17 april '24 ( 8:25)

De praktische kant van glazen ramen in restaurants

Glazen ramen kunnen een prachtige toevoeging zijn aan het interieur van een restaurant, maar ze vereisen ook regelmatig onderhoud om ze in optimale staat te houden. Het is essentieel voor restaurantbeheerders om een goed onderhoudsplan op te stellen om de levensduur van de ramen te verlengen en ervoor te zorgen dat ze er altijd smetteloos uitzien voor de gasten.

15 april '24 ( 9:29)

Tips voor Slimme Financiële Strategieën

Geld is een essentiële brandstof voor elk bedrijf. Het stelt je in staat om te groeien, te investeren en je zakelijke doelen te bereiken. Het is echter niet alleen belangrijk om geld binnen te halen; het is net zo cruciaal om ervoor te zorgen dat het geld binnen jouw bedrijf efficiënt wordt gebruikt en blijft werken voor jouw voordeel. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke tips en strategieën om geld binnen jouw bedrijf te laten werken.

08 april '24 ( 9:07)

Een persoonlijke touch in de horeca

Stel je voor, je loopt een café binnen en het eerste wat je ziet, is jouw drankje geserveerd in een glas met een grappig logo of een leuke spreuk erop. Dat is toch meteen een ander begin van je bedrijf? Precies dit effect bereik je met glazen bedrukken. Het lijkt een kleinigheid, maar zoiets simpels kan echt het verschil maken voor hoe mensen jouw tentje zien en over het praatje aan de bar of de tafel.

02 april '24 (10:32)

De grootste dranktrends van 2024

Wat zijn onze tips voor de dranktrends van 2024? Sommige dingen veranderen nooit in de steeds evoluerende drankenindustrie en een daarvan zijn enkele dranktrends die tot de verbeelding spreken van zowel barmannen als de man op straat. Wij denken dat dit deel uitmaakt van wat de voedingsmiddelen- en drankenindustrie zo aantrekkelijk maakt; ze evolueren voortdurend, verleggen de grenzen en zijn flexibel in het omgaan met de veranderingen in de gewoonten van de consument. Daarom voorspellen we dat de volgende dranktrends in 2024 helemaal populair worden. 

18 maart '24 (15:31)

Waarom werken in de horeca fantastisch is

Ben jij op zoek naar een coole carrière waar je nooit een dag twee keer beleefd, waar de vonken er altijd vanaf spatten en je omringd wordt door een levendige sfeer? Dan ben jij voor de horeca gemaakt! 

14 maart '24 (12:12)

Geef wijn drinken extra charme: laat uw wijnglazen graveren

Wijnglazen: we kunnen er eigenlijk nooit genoeg hebben. Dat geldt als privépersoon, maar nog veel meer als horecaondernemer. Want het ene moment hebt u wellicht slechts 10 mensen in uw zaak, een uur of dag later kan dat zomaar het tienvoudige zijn. Het ene moment wordt er meer wijn gedronken dan het andere. Denk hierbij aan die lange, gezellige winteravonden, de grotere gezelschappen met veel vrouwen en aan de warme zomers op het terras. Gaat u dus weer eens glazen bestellen? Denk dat eens aan wijnglazen graveren. Dat geeft extra cachet aan uw onderneming.

14 maart '24 (12:08)

Zo creëer je de beste bierervaring

Bier is altijd al ontzettend populair, maar de laatste jaren zien we een duidelijke verschuiving. In plaats van een simpel pilsje drinken we tegenwoordig veel liever een mooi speciaalbier. Hierbij kan het gaan om een fraaie uitvoering van een bekend merk als La Chouffe, Maredsous of Duvel, maar ook om een lokaal en kleinschalig gebrouwen bier uit Amsterdam, Brabant of de Veluwe. Deze bijzondere bieren zijn perfect als cadeau, maar ze worden ook steeds vaker geschonken in bars, cafés en andere horecazaken door het hele land. Voor de meest optimale ervaring bij het nuttigen van deze heerlijke drank, is het altijd aan te bevelen om gebruik te maken van een bijpassend glas. De meeste mensen hebben zelfs al een voorkeur voor een bepaald type bierglas.

14 maart '24 (10:02)

Zou houd jij je bezetting in de horeca optimaal

In de horeca draait alles om timing, teamwork en tevreden gasten. Een onderschat aspect dat écht het verschil kan maken, is goed personeelsmanagement én een flexibel werkrooster. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.

12 maart '24 ( 8:29)

Creëer de juiste sfeer in je restaurant met interieurbeplanting

Het interieur van een restaurant speelt een belangrijke rol bij het creëren van de juiste sfeer en beleving voor gasten. Eén van de manieren om dit te verbeteren is door gebruik te maken van interieurbeplanting. In deze blog bespreken we hoe je de interieurbeplanting in je restaurant kunt verbeteren en waarom dit zo belangrijk is voor de algehele ervaring van je gasten.