Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Ga voor een efficiënte inrichting van de horecakeuken

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
In een horeca keuken wordt hard gewerkt en om die reden is efficiëntie ook belangrijk. In de eerste plaats zorg je daarmee voor een fijne werksfeer. Ook kun je dan meerdere gerechten binnen een korte tijd gereedmaken. Maar hoe ziet een efficiënte horeca keuken inrichting er dan precies uit?

Rekening houden met de werkdriehoek

Bij het ontwerpen van keukens houdt de keukenarchitect altijd rekening met de zogenaamde werkdriehoek. De denkbeeldige driehoek bevat de belangrijkste elementen van de keuken. Dit zijn de kookplaat, spoelbak en koelkast. Deze elementen moeten dicht bij elkaar geplaatst worden. Dit zorgt in de eerste plaats voor efficiëntie in de keuken en tegelijkertijd creëer je daarmee een ergonomische keuken. Ook ergonomie is belangrijk, want in een horecakeuken wordt hard gewerkt.

 

Plaats de apparatuur op de juiste hoogte

In een horecakeuken staat doorgaans veel apparatuur. De apparatuur moet in de eerste plaats op de juiste plekken worden geplaatst. We spraken in de vorige alinea al over de werkdriehoek. Probeer andere apparatuur ook op een praktische plek neer te zetten. Vooral apparatuur die vaak wordt gebruikt, moet op de juiste hoogte staan. Dan kunnen de keukenmedewerkers namelijk efficiënt werken. Bovendien is dit beter voor de fysieke gezondheid.

 

Ga voor een veilige keuken

Bij efficiëntie in de horecakeuken moet je ook aan de veiligheid denken. In een horecakeuken wordt hard gewerkt en dat is soms stressvol. Mensen nemen dan sneller verkeerde beslissingen. Ongelukken in een horecakeuken wil je natuurlijk voorkomen. Om die reden is het verstandig om de spoelbak in de buurt van het fornuis te plaatsen.

Met een spoelbak naast het fornuis ga je effectief met hete pannen om. Je kunt de pan namelijk direct naast het fornuis plaatsen en daarmee creëer je een veilige keukenomgeving. Uiteraard moet een horecakeuken ook aan andere veiligheidseisen voldoen. Plaats een afzuiginstallatie op een veilige plek en zorg altijd voor een hygiënische werkomgeving. Gebruik vooral keukenmaterialen die gemakkelijk te onderhouden zijn. Dan ben je namelijk minder tijd kwijt aan het schoonmaken van de materialen.

 

Genoeg werkruimte

Bij de inrichting van een horecakeuken kun je veel kanten op. Maar zorg altijd voor voldoende werkruimte. De medewerkers in de keuken moeten immers meerdere gerechten tegelijkertijd gereedmaken. Zeker bij een relatief kleine horecakeuken is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden.

 

Conclusie

Een horecakeuken kun je op verschillende manieren inrichten. Met de tips uit dit artikel ga je voor een efficiënte inrichting.

09 juni '23 (13:37)

Hoe kies je de juiste vriescel?

Vriescellen zijn natuurlijk onmisbaar voor verschillende bedrijven, en vooral voor de horeca. Je wilt daarom een goede keuze maken. Het gaat namelijk om professionele apparatuur die je niet even snel bij de winkel koopt. Je kunt een , maar waar moet je dan allemaal aan denken voordat je overgaat op de aanschaf? Lees er hier meer over.

09 juni '23 (10:24)

Horeca Vaatwasser: Wat is het en waarom heb je er een nodig?

Een is een onmisbaar apparaat in elk professioneel restaurant. Het biedt een efficiënte en hygiënische oplossing voor het reinigen van serviesgoed, glaswerk en bestek. Met de toenemende vraag naar snelle service en het handhaven van strenge hygiënestandaarden, is een horeca vaatwasser essentieel voor het soepel laten verlopen van de dagelijkse activiteiten in een restaurant.

30 mei '23 (14:24)

Geurfilterkasten: Het Antwoord Op Een Geurende Keuken

Om een goed draaiende horecazaak te behouden is het belangrijk om geurvrij te zijn. Niemand zit namelijk graag in een vuil geurend restaurant of bar. Daarom is het een goed idee om een  aan te kopen voor je horecazaak.

17 april '23 (15:42)

Transformeer je restaurant interieur met een deskundige interieur partner

Een restaurant is veel meer dan alleen een plek om te eten; het is een plek waar gasten samenkomen om te genieten van heerlijke gerechten, uitstekende service en een onvergetelijke ambiance. Om deze reden is het essentieel om een sfeervol en uitnodigend interieur te creëren dat de algehele beleving van de klanten verbetert. Door samen te werken met een ervaren interieur partner kan je het restaurant interieur transformeren, waardoor je het onderscheidt van de concurrentie en zorgt voor een blijvende indruk bij de gasten. In dit artikel bespreken we de voordelen van het werken met een deskundige interieur partner en welk effect een restaurant interieur heeft op de ervaring van de klanten. 

29 maart '23 (15:24)

Wijn in de horeca: de kunst van het serveren

Wijn speelt een belangrijke rol in de horeca. Of het nu gaat om een informeel diner, een romantisch avondje uit of een formele zakelijke bijeenkomst, de juiste wijn kan de hele ervaring verbeteren. Het is dan ook essentieel voor horecaondernemers om te begrijpen hoe ze wijn op de juiste manier kunnen serveren en presenteren aan hun gasten. En het is belangrijk dat de wijn in de horeca op de juiste manier wordt bewaard en geserveerd. Een wijnklimaatkast kan hierbij van onschatbare waarde zijn.

27 maart '23 ( 8:51)

Catering aan huis voor diverse gelegenheden

Een bruiloft, een jubileum of een verjaardag, allemaal gelegenheden die vragen om een groot feest. Daarvoor kun je een locatie afhuren, maar je kunt het feest ook thuis vieren. Een sfeervolle aankleding, muziek en lekker eten en drinken, meer heb je niet nodig. Behalve je gasten natuurlijk. In deze blog inspireren we je met diverse feestelijke gelegenheden waarvoor je catering aan huis nodig hebt.

06 maart '23 (14:17)

Waarom is drukwerk onmisbaar voor iedere horeca ondernemer?

Als restauranteigenaar vraagt u zich misschien af waarom drukwerk zo'n belangrijk aspect van uw bedrijf is. Drukwerk biedt een manier voor u om fysiek te adverteren in de markt van uw restaurant aan potentiële klanten. Daarnaast kan drukwerk u helpen bij het promoten van bijvoorbeeld een nieuwe menukaart of een speciale aanbieding. Hier zijn vier redenen waarom drukwerk onmisbaar is voor elke restauranteigenaar!

06 januari '23 (12:13)

De beste snijplanken: ga je voor hout of plastic?

Goede zijn onmisbaar in iedere keuken. Bij aanschaf kijken veel mensen in eerste instantie naar de looks. Een robuuste houten plank staat natuurlijk prachtig op het aanrecht. Maar vele malen belangrijker is het materiaal: om keukenmessen scherp te houden, de ondergrond te beschermen en de hygiëne te waarborgen. Voor welk materiaal moet je gaan? Hout of plastic? We zetten alle voor- en nadelen onder elkaar.

21 december '22 ( 8:44)

De beste uitgaansgelegenheden in Alkmaar

Alkmaar is een normaal gesproken vooral bekend door hun historische & compacte centrum, leuke shop mogelijkheden en als kaasstad. Toch heeft Alkmaar nog een heel andere kwaliteiten. Je kan er ontzettend lekker eten, leuk uitgaan en heerlijk varen. In dit artikel bespreken we de beste uitgaansgelegenheden in Alkmaar voor jong en oud. Er zijn diverse mogelijkheden die Alkmaar een intiemer en rustiger alternatief maken naast Amsterdam. Zo kan je ook in Alkmaar gemakkelijk uitgaan, shoppen en cultuur snuiven. We kijken daarom naar deze specifieke locaties en waarom deze nou juist zo aantrekkelijk zijn.