Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ga voor een efficiënte inrichting van de horecakeuken

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
In een horeca keuken wordt hard gewerkt en om die reden is efficiëntie ook belangrijk. In de eerste plaats zorg je daarmee voor een fijne werksfeer. Ook kun je dan meerdere gerechten binnen een korte tijd gereedmaken. Maar hoe ziet een efficiënte horeca keuken inrichting er dan precies uit?

Rekening houden met de werkdriehoek

Bij het ontwerpen van keukens houdt de keukenarchitect altijd rekening met de zogenaamde werkdriehoek. De denkbeeldige driehoek bevat de belangrijkste elementen van de keuken. Dit zijn de kookplaat, spoelbak en koelkast. Deze elementen moeten dicht bij elkaar geplaatst worden. Dit zorgt in de eerste plaats voor efficiëntie in de keuken en tegelijkertijd creëer je daarmee een ergonomische keuken. Ook ergonomie is belangrijk, want in een horecakeuken wordt hard gewerkt.

 

Plaats de apparatuur op de juiste hoogte

In een horecakeuken staat doorgaans veel apparatuur. De apparatuur moet in de eerste plaats op de juiste plekken worden geplaatst. We spraken in de vorige alinea al over de werkdriehoek. Probeer andere apparatuur ook op een praktische plek neer te zetten. Vooral apparatuur die vaak wordt gebruikt, moet op de juiste hoogte staan. Dan kunnen de keukenmedewerkers namelijk efficiënt werken. Bovendien is dit beter voor de fysieke gezondheid.

 

Ga voor een veilige keuken

Bij efficiëntie in de horecakeuken moet je ook aan de veiligheid denken. In een horecakeuken wordt hard gewerkt en dat is soms stressvol. Mensen nemen dan sneller verkeerde beslissingen. Ongelukken in een horecakeuken wil je natuurlijk voorkomen. Om die reden is het verstandig om de spoelbak in de buurt van het fornuis te plaatsen.

Met een spoelbak naast het fornuis ga je effectief met hete pannen om. Je kunt de pan namelijk direct naast het fornuis plaatsen en daarmee creëer je een veilige keukenomgeving. Uiteraard moet een horecakeuken ook aan andere veiligheidseisen voldoen. Plaats een afzuiginstallatie op een veilige plek en zorg altijd voor een hygiënische werkomgeving. Gebruik vooral keukenmaterialen die gemakkelijk te onderhouden zijn. Dan ben je namelijk minder tijd kwijt aan het schoonmaken van de materialen.

 

Genoeg werkruimte

Bij de inrichting van een horecakeuken kun je veel kanten op. Maar zorg altijd voor voldoende werkruimte. De medewerkers in de keuken moeten immers meerdere gerechten tegelijkertijd gereedmaken. Zeker bij een relatief kleine horecakeuken is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden.

 

Conclusie

Een horecakeuken kun je op verschillende manieren inrichten. Met de tips uit dit artikel ga je voor een efficiënte inrichting.

29 november '23 (11:17)

Espressomachines; wat zijn het nou?

Ben jij nou ook benieuwd naar wat een automatische espressomachine is? Wat doen ze precies en wat voor soorten zijn er? In dit artikel behandelen we het allemaal. Elke dag hetzelfde kopje koffie voor je klanten is ook zo saai, he? Als je graag wat afwisseling wilt bieden, bijvoorbeeld een cappuccino, espresso en een cafe latte, dan is een espressomachine kopen wellicht een goed idee voor jouw onderneming. Een ander groot voordeel is dat het veel makkelijker is dan zelf koffie zetten.

20 november '23 (14:43)

4 tips om als horecazaak de juiste drank in huis te halen

In de horeca zal het hebben van de juiste selectie van dranken een aanzienlijke invloed hebben op je succes. Het gaat er niet alleen om de beste wijnen, bieren en gedistilleerde dranken te kiezen, maar ook om een breed aanbod te bieden dat aan de smaken en voorkeuren van je klanten voldoet. De volgende vier tips helpen je om de juiste dranken in huis te halen voor je horecazaak.

16 november '23 ( 8:15)

Recycling binnen de horecasector - Tips voor verbetering

Recycling is een van de belangrijkste stappen die we kunnen zetten om de impact op het milieu te verminderen. Hoewel veel sectoren zich bewust zijn van het belang van recycling, blijft de horecasector achter bij andere industrieën als het gaat om duurzaamheid. In dit artikel zullen we enkele tips bespreken om recycling binnen de horecasector te verbeteren.

24 augustus '23 (11:39)

Heb jij al een gehaktmolen in je horecazaak?

Heb je er ooit over nagedacht om een gehaktmolen toe te voegen aan je keukenapparatuur in je restaurant? Als dat niet het geval is, dan heb je geluk, want we gaan het hebben over waarom dit best wel een slimme zet kan zijn. In dit artikel bespreken waarom een professionele gehaktmolen handig kan zijn voor jouw restaurant. Je kunt hiermee creatiever zijn in de keuken, betere kwaliteit leveren en zelfs wat extra geld in het laatje brengen. Lees verder!

21 augustus '23 ( 8:00)

Diageo introduceert cocktailtaps in bars, cafés en clubs in Nederland


10 augustus '23 (15:24)

Waar moet ik rekening mee houden bij de inrichting van mijn horecazaak? 5 tips!

Bij het openen van een horecazaak is het belangrijk om na te denken over de inrichting. De juiste sfeer en indeling kunnen immers het succes van de zaak beïnvloeden. In dit artikel bespreken we vijf belangrijke tips waar je rekening mee moet houden bij de inrichting van een horecazaak.

24 juli '23 ( 8:43)

Waarom gasten zelf koffie laten zetten uitkomst kan bieden in de horeca

Wanneer je werkzaam bent in de horeca, dan is het goed om te weten waarom sommige keuzes worden gemaakt omtrent koffiezetten. Het is namelijk soms best handig om gasten zelf hun eigen koffie te laten pakken. Denk aan een lobby van een hotel of een andere gelegenheid waarbij het handig is dat gasten zelf koffie halen. Hieronder lees je alle voordelen die erbij horen.

20 juli '23 (10:05)

Waarom je het beste biologische vlees bij een lokale biologische slager kan bestellen

De trend van het kopen van lokaal en biologisch groeit steeds meer in populariteit. En als het gaat om het beste biologische vlees, is de lokale biologische slager de plek waar je moet zijn. Waarom? Omdat je bij een lokale biologische slager profiteert van verschillende voordelen. Allereerst ben je verzekerd van de hoogste kwaliteit. Lokale slagers staan bekend om hun vakmanschap en ambachtelijke werkwijze. Bovendien hebben ze vaak persoonlijke connecties met boeren uit de regio, waardoor ze precies weten waar het vlees vandaan komt en hoe het is geproduceerd. Daarnaast bieden lokale biologische slagers vaak een breed assortiment aan vleessoorten die met zorg zijn geselecteerd. Het bestellen bij een lokale biologische slager is niet alleen goed voor jouw smaakpapillen, maar ook voor het milieu en de lokale economie. Dus waar wacht je nog op? Ga naar jouw lokale biologische slager en geniet van het beste biologische vlees dat er te krijgen is!

18 juli '23 (11:32)

Horeca met terras vernevelaar duidelijk populairder dan terrassen zonder

Horecazaken die gebruik maken van een terras vernevelaar zijn overduidelijk populairder dan terrassen zonder, blijkt uit de praktijk. Niet zo gek ook, want er zijn veel voordelen aan het gebruik van een vernevelaar. Zo is het onder waternevel niet alleen vele graden koeler, maar het systeem is ook nog eens stil, milieuvriendelijk en insectenwerend.