Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

De beste snijplanken: ga je voor hout of plastic?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 25 min
location_on [xx]km
Goede snijplanken zijn onmisbaar in iedere keuken. Bij aanschaf kijken veel mensen in eerste instantie naar de looks. Een robuuste houten plank staat natuurlijk prachtig op het aanrecht. Maar vele malen belangrijker is het materiaal: om keukenmessen scherp te houden, de ondergrond te beschermen en de hygiëne te waarborgen. Voor welk materiaal moet je gaan? Hout of plastic? We zetten alle voor- en nadelen onder elkaar.

Houten snijplanken: antibacterieel en goed voor messen

We halen meteen een misverstand uit de wereld: houten snijplanken zijn níét onhygiënisch. Integendeel, het voordeel van een houten plank is juist dat deze antibacterieel is. Daarbij zijn houten snijplanken sterk, liggen ze stevig op het aanrecht, hebben ze een lange levensduur en zijn ze een goede keus voor je mes. De plank veert als het ware mee: dit snijdt niet alleen lekker, maar zorgt er ook voor dat messen langer scherp blijven.

 

Houten snijplank aanschaffen? Kies dan voor zacht hout. Kersen,- esdoorn-, eiken- en perenhout zijn het meest geschikt. Deze houtsoorten zijn hard genoeg om niet doormidden gezaagd te worden en zacht genoeg om het mes niet bot te maken.

 

Hoe onderhoud je houten snijplanken?

Het enige nadeel van houten snijplanken is dat ze niet in de vaatwasser mogen. Maak de plank schoon met een doek of spoel hem af onder de kraan. Je kunt ook afwasmiddel gebruiken, hierdoor droogt het hout wel sneller uit en wordt de plank doffer. Om de plank mooi te houden, behandel je het met houtolie: een natuurlijke geur- en kleurloze olie waar je een nieuw beschermlaagje mee creëert. Dit dicht ook de poriën af waardoor het hout geen broedplaats voor bacteriën wordt.

 

Plastic snijplanken kunnen in de vaatwasser

Plastic snijplanken zijn enorm gebruiksvriendelijk: ze zijn lichtgewicht, compact en makkelijk te onderhouden omdat ze in de vaatwasser kunnen. Perfect om rauw vlees en vis op te snijden. Door de verschillende kleuren kun je een kleursysteem bedenken en gemakkelijk hygiënisch werken. Als je voor een kunststof plank gaat, kies dan voor Thermoplastisch Polyurethaan (TPU). Dit materiaal is krasbestendig, flexibel en neemt geen geur en smaak op.

 

Kunststof snijplanken in de horeca: kleurcodering

Ben je op zoek naar de beste horeca snijplanken? Ga dan voor HMHDPE planken. De letters HMHDPE staan voor High Monoculair High Density Polythyleen: dit materiaal is belastbaar tot een temperatuur van 90 graden Celsius waardoor je de snijplanken probleemloos in een professionele keuken kunt gebruiken. Ook zijn deze planken verkrijgbaar in diverse kleuren, zo kun je als horeca-eigenaar aan de kleurcodering volgens het HACCP-protocol voldoen:

  • Rood voor rauw vlees
  • Blauw voor vis, schaal- en schelpdieren
  • Groen voor groenten en fruit
  • Geel voor gevogelte
  • Bruin voor gebraden vlees en worst
  • Wit voor kaas en brood

Met dit systeem voorkom je kruisbesmetting en -verontreiniging.

 

Wat is de beste keuze?

Conclusie: je kunt voor zowel hout als kunststof kiezen, beide hebben voordelen. Ga je voor hout, dan heb je een hygiënische, stevige snijplank met een luxueus uiterlijk. Je dient de plank wel met de hand te reinigen en te onderhouden met olie. Moeten de snijplanken in de vaatwasser kunnen en beschikbaar zijn in diverse kleuren? Dan is kunststof jouw beste vriend. Kies wel voor kwalitatieve materialen, zoals Thermoplastisch Polyurethaan en High Monoculair High Density Polythyleen. Zo blijven jouw messen vlijmscherp en krijgen bacteriën geen kans.

17 april '24 ( 8:25)

De praktische kant van glazen ramen in restaurants

Glazen ramen kunnen een prachtige toevoeging zijn aan het interieur van een restaurant, maar ze vereisen ook regelmatig onderhoud om ze in optimale staat te houden. Het is essentieel voor restaurantbeheerders om een goed onderhoudsplan op te stellen om de levensduur van de ramen te verlengen en ervoor te zorgen dat ze er altijd smetteloos uitzien voor de gasten.

15 april '24 ( 9:29)

Tips voor Slimme Financiële Strategieën

Geld is een essentiële brandstof voor elk bedrijf. Het stelt je in staat om te groeien, te investeren en je zakelijke doelen te bereiken. Het is echter niet alleen belangrijk om geld binnen te halen; het is net zo cruciaal om ervoor te zorgen dat het geld binnen jouw bedrijf efficiënt wordt gebruikt en blijft werken voor jouw voordeel. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke tips en strategieën om geld binnen jouw bedrijf te laten werken.

08 april '24 ( 9:07)

Een persoonlijke touch in de horeca

Stel je voor, je loopt een café binnen en het eerste wat je ziet, is jouw drankje geserveerd in een glas met een grappig logo of een leuke spreuk erop. Dat is toch meteen een ander begin van je bedrijf? Precies dit effect bereik je met glazen bedrukken. Het lijkt een kleinigheid, maar zoiets simpels kan echt het verschil maken voor hoe mensen jouw tentje zien en over het praatje aan de bar of de tafel.

02 april '24 (10:32)

De grootste dranktrends van 2024

Wat zijn onze tips voor de dranktrends van 2024? Sommige dingen veranderen nooit in de steeds evoluerende drankenindustrie en een daarvan zijn enkele dranktrends die tot de verbeelding spreken van zowel barmannen als de man op straat. Wij denken dat dit deel uitmaakt van wat de voedingsmiddelen- en drankenindustrie zo aantrekkelijk maakt; ze evolueren voortdurend, verleggen de grenzen en zijn flexibel in het omgaan met de veranderingen in de gewoonten van de consument. Daarom voorspellen we dat de volgende dranktrends in 2024 helemaal populair worden. 

18 maart '24 (15:31)

Waarom werken in de horeca fantastisch is

Ben jij op zoek naar een coole carrière waar je nooit een dag twee keer beleefd, waar de vonken er altijd vanaf spatten en je omringd wordt door een levendige sfeer? Dan ben jij voor de horeca gemaakt! 

14 maart '24 (12:12)

Geef wijn drinken extra charme: laat uw wijnglazen graveren

Wijnglazen: we kunnen er eigenlijk nooit genoeg hebben. Dat geldt als privépersoon, maar nog veel meer als horecaondernemer. Want het ene moment hebt u wellicht slechts 10 mensen in uw zaak, een uur of dag later kan dat zomaar het tienvoudige zijn. Het ene moment wordt er meer wijn gedronken dan het andere. Denk hierbij aan die lange, gezellige winteravonden, de grotere gezelschappen met veel vrouwen en aan de warme zomers op het terras. Gaat u dus weer eens glazen bestellen? Denk dat eens aan wijnglazen graveren. Dat geeft extra cachet aan uw onderneming.

14 maart '24 (12:08)

Zo creëer je de beste bierervaring

Bier is altijd al ontzettend populair, maar de laatste jaren zien we een duidelijke verschuiving. In plaats van een simpel pilsje drinken we tegenwoordig veel liever een mooi speciaalbier. Hierbij kan het gaan om een fraaie uitvoering van een bekend merk als La Chouffe, Maredsous of Duvel, maar ook om een lokaal en kleinschalig gebrouwen bier uit Amsterdam, Brabant of de Veluwe. Deze bijzondere bieren zijn perfect als cadeau, maar ze worden ook steeds vaker geschonken in bars, cafés en andere horecazaken door het hele land. Voor de meest optimale ervaring bij het nuttigen van deze heerlijke drank, is het altijd aan te bevelen om gebruik te maken van een bijpassend glas. De meeste mensen hebben zelfs al een voorkeur voor een bepaald type bierglas.

14 maart '24 (10:02)

Zou houd jij je bezetting in de horeca optimaal

In de horeca draait alles om timing, teamwork en tevreden gasten. Een onderschat aspect dat écht het verschil kan maken, is goed personeelsmanagement én een flexibel werkrooster. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.

12 maart '24 ( 8:29)

Creëer de juiste sfeer in je restaurant met interieurbeplanting

Het interieur van een restaurant speelt een belangrijke rol bij het creëren van de juiste sfeer en beleving voor gasten. Eén van de manieren om dit te verbeteren is door gebruik te maken van interieurbeplanting. In deze blog bespreken we hoe je de interieurbeplanting in je restaurant kunt verbeteren en waarom dit zo belangrijk is voor de algehele ervaring van je gasten.

01 maart '24 (10:10)

De Regels in de Horecabranche worden Herschreven door Digitale Innovatie

Niet alleen bepalen de kwaliteit van het voedsel en de service het succes in de snel veranderende horecasector, maar ook speelt de digitale presentatie van een restaurant een evengoed belangrijke rol. De invoering van digitale diensten in restaurants leidt tot een fundamentele transformatie, die ze hun reserveringsprocessen kunnen verbeteren, de eetervaring kunnen verrijken en hun online aanwezigheid kunnen verscherpen.