Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

De beste snijplanken: ga je voor hout of plastic?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 25 min
location_on [xx]km
Goede snijplanken zijn onmisbaar in iedere keuken. Bij aanschaf kijken veel mensen in eerste instantie naar de looks. Een robuuste houten plank staat natuurlijk prachtig op het aanrecht. Maar vele malen belangrijker is het materiaal: om keukenmessen scherp te houden, de ondergrond te beschermen en de hygiëne te waarborgen. Voor welk materiaal moet je gaan? Hout of plastic? We zetten alle voor- en nadelen onder elkaar.

Houten snijplanken: antibacterieel en goed voor messen

We halen meteen een misverstand uit de wereld: houten snijplanken zijn níét onhygiënisch. Integendeel, het voordeel van een houten plank is juist dat deze antibacterieel is. Daarbij zijn houten snijplanken sterk, liggen ze stevig op het aanrecht, hebben ze een lange levensduur en zijn ze een goede keus voor je mes. De plank veert als het ware mee: dit snijdt niet alleen lekker, maar zorgt er ook voor dat messen langer scherp blijven.

 

Houten snijplank aanschaffen? Kies dan voor zacht hout. Kersen,- esdoorn-, eiken- en perenhout zijn het meest geschikt. Deze houtsoorten zijn hard genoeg om niet doormidden gezaagd te worden en zacht genoeg om het mes niet bot te maken.

 

Hoe onderhoud je houten snijplanken?

Het enige nadeel van houten snijplanken is dat ze niet in de vaatwasser mogen. Maak de plank schoon met een doek of spoel hem af onder de kraan. Je kunt ook afwasmiddel gebruiken, hierdoor droogt het hout wel sneller uit en wordt de plank doffer. Om de plank mooi te houden, behandel je het met houtolie: een natuurlijke geur- en kleurloze olie waar je een nieuw beschermlaagje mee creëert. Dit dicht ook de poriën af waardoor het hout geen broedplaats voor bacteriën wordt.

 

Plastic snijplanken kunnen in de vaatwasser

Plastic snijplanken zijn enorm gebruiksvriendelijk: ze zijn lichtgewicht, compact en makkelijk te onderhouden omdat ze in de vaatwasser kunnen. Perfect om rauw vlees en vis op te snijden. Door de verschillende kleuren kun je een kleursysteem bedenken en gemakkelijk hygiënisch werken. Als je voor een kunststof plank gaat, kies dan voor Thermoplastisch Polyurethaan (TPU). Dit materiaal is krasbestendig, flexibel en neemt geen geur en smaak op.

 

Kunststof snijplanken in de horeca: kleurcodering

Ben je op zoek naar de beste horeca snijplanken? Ga dan voor HMHDPE planken. De letters HMHDPE staan voor High Monoculair High Density Polythyleen: dit materiaal is belastbaar tot een temperatuur van 90 graden Celsius waardoor je de snijplanken probleemloos in een professionele keuken kunt gebruiken. Ook zijn deze planken verkrijgbaar in diverse kleuren, zo kun je als horeca-eigenaar aan de kleurcodering volgens het HACCP-protocol voldoen:

  • Rood voor rauw vlees
  • Blauw voor vis, schaal- en schelpdieren
  • Groen voor groenten en fruit
  • Geel voor gevogelte
  • Bruin voor gebraden vlees en worst
  • Wit voor kaas en brood

Met dit systeem voorkom je kruisbesmetting en -verontreiniging.

 

Wat is de beste keuze?

Conclusie: je kunt voor zowel hout als kunststof kiezen, beide hebben voordelen. Ga je voor hout, dan heb je een hygiënische, stevige snijplank met een luxueus uiterlijk. Je dient de plank wel met de hand te reinigen en te onderhouden met olie. Moeten de snijplanken in de vaatwasser kunnen en beschikbaar zijn in diverse kleuren? Dan is kunststof jouw beste vriend. Kies wel voor kwalitatieve materialen, zoals Thermoplastisch Polyurethaan en High Monoculair High Density Polythyleen. Zo blijven jouw messen vlijmscherp en krijgen bacteriën geen kans.

08 augustus '24 ( 9:55)

Breid je team in de horeca verder uit met deze 4 tips

Het uitbreiden van je team is een belangrijke stap voor elk bedrijf dat groeit. Dit wordt nog belangrijker in periodes waar een grote drukte wordt verwacht. Het toevoegen van nieuwe teamleden kan helpen bij het verlichten van de werkdruk binnen het team. Er is tegenwoordig minder vraag naar banen dan aanbod. Het kan dus een uitdaging zijn om de juiste mensen. Het is ook belangrijk om nieuwe teamleden hartelijk te verwelkomen in je team. In dit artikel delen we vier tips om je te helpen je team verder uit te breiden en succesvol te maken.

15 mei '24 ( 9:33)

Verantwoord omgaan met plastic bekers doe je zo

Voor een groot evenement ontkomt je er niet aan: plastic bekers. Veel organisatoren willen graag aan het klimaat denken. Vanzelfsprekend is het niet bepaald haalbaar om dan maar met glas of papier te werken. Hoe graag organisatoren het ook anders zien, plastic bekers zijn nu eenmaal verreweg het meest praktisch wanneer grote groepen mensen voorzien moeten worden van dranken. Hoe ga je als organisator dan op een zo verantwoord mogelijke manier om met plastic bekers? Dat leggen we je uit.

13 mei '24 (11:11)

Nobel drinks – De smaak van Ameland Vondelkoeken ambacht uit Twente

We zijn verheugd om u op de hoogte te brengen van een bijzondere samenwerking tussen twee familiebedrijven: Nobel Drinks Ameland en Vondelkoeken. Deze unieke samenwerking brengt het beste van beide werelden samen: de heerlijke likeur van Nobel en de verrukkelijke koeken van Vondelkoeken.

26 april '24 (15:16)

Dit zijn de populairste cocktails in Amsterdam Centrum

Als je op zoek bent naar cocktails in Amsterdam Centrum kom je binnen enkele minuten al talloze opties tegen. Van mojitos tot gin & tonics en van prosecco's tot de meest creatieve daiquiris: waar je ook zin in hebt, in onze hoofdstad vind je het! In dit artikel lichten we 3 van de meest geliefde cocktails uit, zodat jij bij je volgende dagje uit weet wat je gaat bestellen!

17 april '24 ( 8:25)

De praktische kant van glazen ramen in restaurants

Glazen ramen kunnen een prachtige toevoeging zijn aan het interieur van een restaurant, maar ze vereisen ook regelmatig onderhoud om ze in optimale staat te houden. Het is essentieel voor restaurantbeheerders om een goed onderhoudsplan op te stellen om de levensduur van de ramen te verlengen en ervoor te zorgen dat ze er altijd smetteloos uitzien voor de gasten.

15 april '24 ( 9:29)

Tips voor Slimme Financiële Strategieën

Geld is een essentiële brandstof voor elk bedrijf. Het stelt je in staat om te groeien, te investeren en je zakelijke doelen te bereiken. Het is echter niet alleen belangrijk om geld binnen te halen; het is net zo cruciaal om ervoor te zorgen dat het geld binnen jouw bedrijf efficiënt wordt gebruikt en blijft werken voor jouw voordeel. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke tips en strategieën om geld binnen jouw bedrijf te laten werken.

08 april '24 ( 9:07)

Een persoonlijke touch in de horeca

Stel je voor, je loopt een café binnen en het eerste wat je ziet, is jouw drankje geserveerd in een glas met een grappig logo of een leuke spreuk erop. Dat is toch meteen een ander begin van je bedrijf? Precies dit effect bereik je met glazen bedrukken. Het lijkt een kleinigheid, maar zoiets simpels kan echt het verschil maken voor hoe mensen jouw tentje zien en over het praatje aan de bar of de tafel.

02 april '24 (10:32)

De grootste dranktrends van 2024

Wat zijn onze tips voor de dranktrends van 2024? Sommige dingen veranderen nooit in de steeds evoluerende drankenindustrie en een daarvan zijn enkele dranktrends die tot de verbeelding spreken van zowel barmannen als de man op straat. Wij denken dat dit deel uitmaakt van wat de voedingsmiddelen- en drankenindustrie zo aantrekkelijk maakt; ze evolueren voortdurend, verleggen de grenzen en zijn flexibel in het omgaan met de veranderingen in de gewoonten van de consument. Daarom voorspellen we dat de volgende dranktrends in 2024 helemaal populair worden. 

18 maart '24 (15:31)

Waarom werken in de horeca fantastisch is

Ben jij op zoek naar een coole carrière waar je nooit een dag twee keer beleefd, waar de vonken er altijd vanaf spatten en je omringd wordt door een levendige sfeer? Dan ben jij voor de horeca gemaakt! 

14 maart '24 (12:12)

Geef wijn drinken extra charme: laat uw wijnglazen graveren

Wijnglazen: we kunnen er eigenlijk nooit genoeg hebben. Dat geldt als privépersoon, maar nog veel meer als horecaondernemer. Want het ene moment hebt u wellicht slechts 10 mensen in uw zaak, een uur of dag later kan dat zomaar het tienvoudige zijn. Het ene moment wordt er meer wijn gedronken dan het andere. Denk hierbij aan die lange, gezellige winteravonden, de grotere gezelschappen met veel vrouwen en aan de warme zomers op het terras. Gaat u dus weer eens glazen bestellen? Denk dat eens aan wijnglazen graveren. Dat geeft extra cachet aan uw onderneming.