Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoe heeft horeca zich door de geschiedenis heen ontwikkeld?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Heb je over een paar dagen een feestje? Als je veel mensen uitnodigt, dan moet je ook aan veel dingen denken. Je moet bijvoorbeeld bedenken wat voor eten en drinken je gaat serveren. Koken kan moeilijk zijn als je voor veel mensen moet koken, zelfs met de hulp van je vrienden. Gelukkig kun je hiervoor altijd een beroep doen op de horeca. Catering is het verstrekken van een voedsel service op een locatie zoals een hotel, bar, restaurant, enzovoort. Met de hulp van catering hoef je je zelf geen zorgen te maken over wat je je gasten moet maken. De meeste horeca bieden menu's met verschillende gerechten waar je uit kunt kiezen. Laat ze je gewoon helpen en geniet van het feest. Het is eenvoudig om een bestelling te plaatsen en dit thuis te laten bezorgen. Met Florevita XL voetenbad relax je gewoon, pak je telefoon, zoek de beste horecazaak en boek ze.

Jaren 1770 tot jaren 1820

Het eerste grote evenement waarvan bekend is dat het in de Verenigde Staten werd georganiseerd, was een bal dat in 1778 in Philadelphia werd gehouden ter gelegenheid van het vertrek van de Britse generaal William Howe. Het bal werd verzorgd door Caesar Cranshell. In de vroege jaren 1820, werd Philadelphia het epicentrum van wat de horeca zou worden. Het horecabedrijf groeide uit tot een gerespecteerd en succesvol bedrijf. Er werkten onevenredig veel Afro-Amerikanen in de horeca. Robert Bogle, die vaak wordt beschouwd als 'de grondlegger van de catering', wordt gezien als degene die voor het eerst de cateringsector professioneel begon te organiseren.

Jaren 1840 tot 1930

Tegen het jaar 1840 had een tweede generatie Afro-Amerikanen in Philadelphia zich gevestigd als cateraars. Ze begonnen hun bedrijven te integreren met restaurants die ze bezaten. De term "cateraar" werd pas in de jaren 1880 op grote schaal gebruikt. Dit is ook het decennium waarin lokale gidsen begonnen met het vermelden van een groot aantal cateraars. Na verloop van tijd vonden blanke zakenmensen hun weg naar de industrie en tegen de jaren dertig waren de zwarte bedrijven bijna verdwenen. In de jaren dertig begon de Sovjet-Unie met het bouwen van openbare cateringbedrijven in de staat als onderdeel van haar collectivisatie inspanningen. Dit werd gedaan om menu's te maken die gemakkelijker te begrijpen waren.

Jaren 60 tot de moderne tijd

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een rantsoenering systeem ingevoerd. Daardoor waren mensen gewend aan het gebruik van openbare catering. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog zocht een groot aantal handelaren naar catering als een alternatief middel om hun bedrijf in stand te houden. In de jaren zestig had het eten in restaurants en andere openbare horecagelegenheden de populariteit van huisgemaakte maaltijden overtroffen. Toen in de jaren 2000 meer vrouwen de horeca ingingen, werd het een trend om koks in te huren om maaltijden te bereiden. Tegenwoordig kunnen mensen gemakkelijk alles bestellen wat ze willen, of het nu voor een enkele persoon is of voor een hele groep. Misschien wil je zelf koken als je ergens kampeert. Kook gewoon je eigen eten terwijl je wacht tot je kleren droog zijn op de camping droogmolen.

15 mei '24 ( 9:33)

Verantwoord omgaan met plastic bekers doe je zo

Voor een groot evenement ontkomt je er niet aan: plastic bekers. Veel organisatoren willen graag aan het klimaat denken. Vanzelfsprekend is het niet bepaald haalbaar om dan maar met glas of papier te werken. Hoe graag organisatoren het ook anders zien, plastic bekers zijn nu eenmaal verreweg het meest praktisch wanneer grote groepen mensen voorzien moeten worden van dranken. Hoe ga je als organisator dan op een zo verantwoord mogelijke manier om met plastic bekers? Dat leggen we je uit.

13 mei '24 (11:11)

Nobel drinks – De smaak van Ameland Vondelkoeken ambacht uit Twente

We zijn verheugd om u op de hoogte te brengen van een bijzondere samenwerking tussen twee familiebedrijven: Nobel Drinks Ameland en Vondelkoeken. Deze unieke samenwerking brengt het beste van beide werelden samen: de heerlijke likeur van Nobel en de verrukkelijke koeken van Vondelkoeken.

26 april '24 (15:16)

Dit zijn de populairste cocktails in Amsterdam Centrum

Als je op zoek bent naar cocktails in Amsterdam Centrum kom je binnen enkele minuten al talloze opties tegen. Van mojitos tot gin & tonics en van prosecco's tot de meest creatieve daiquiris: waar je ook zin in hebt, in onze hoofdstad vind je het! In dit artikel lichten we 3 van de meest geliefde cocktails uit, zodat jij bij je volgende dagje uit weet wat je gaat bestellen!

17 april '24 ( 8:25)

De praktische kant van glazen ramen in restaurants

Glazen ramen kunnen een prachtige toevoeging zijn aan het interieur van een restaurant, maar ze vereisen ook regelmatig onderhoud om ze in optimale staat te houden. Het is essentieel voor restaurantbeheerders om een goed onderhoudsplan op te stellen om de levensduur van de ramen te verlengen en ervoor te zorgen dat ze er altijd smetteloos uitzien voor de gasten.

15 april '24 ( 9:29)

Tips voor Slimme Financiële Strategieën

Geld is een essentiële brandstof voor elk bedrijf. Het stelt je in staat om te groeien, te investeren en je zakelijke doelen te bereiken. Het is echter niet alleen belangrijk om geld binnen te halen; het is net zo cruciaal om ervoor te zorgen dat het geld binnen jouw bedrijf efficiënt wordt gebruikt en blijft werken voor jouw voordeel. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke tips en strategieën om geld binnen jouw bedrijf te laten werken.

08 april '24 ( 9:07)

Een persoonlijke touch in de horeca

Stel je voor, je loopt een café binnen en het eerste wat je ziet, is jouw drankje geserveerd in een glas met een grappig logo of een leuke spreuk erop. Dat is toch meteen een ander begin van je bedrijf? Precies dit effect bereik je met glazen bedrukken. Het lijkt een kleinigheid, maar zoiets simpels kan echt het verschil maken voor hoe mensen jouw tentje zien en over het praatje aan de bar of de tafel.

02 april '24 (10:32)

De grootste dranktrends van 2024

Wat zijn onze tips voor de dranktrends van 2024? Sommige dingen veranderen nooit in de steeds evoluerende drankenindustrie en een daarvan zijn enkele dranktrends die tot de verbeelding spreken van zowel barmannen als de man op straat. Wij denken dat dit deel uitmaakt van wat de voedingsmiddelen- en drankenindustrie zo aantrekkelijk maakt; ze evolueren voortdurend, verleggen de grenzen en zijn flexibel in het omgaan met de veranderingen in de gewoonten van de consument. Daarom voorspellen we dat de volgende dranktrends in 2024 helemaal populair worden. 

18 maart '24 (15:31)

Waarom werken in de horeca fantastisch is

Ben jij op zoek naar een coole carrière waar je nooit een dag twee keer beleefd, waar de vonken er altijd vanaf spatten en je omringd wordt door een levendige sfeer? Dan ben jij voor de horeca gemaakt! 

14 maart '24 (12:12)

Geef wijn drinken extra charme: laat uw wijnglazen graveren

Wijnglazen: we kunnen er eigenlijk nooit genoeg hebben. Dat geldt als privépersoon, maar nog veel meer als horecaondernemer. Want het ene moment hebt u wellicht slechts 10 mensen in uw zaak, een uur of dag later kan dat zomaar het tienvoudige zijn. Het ene moment wordt er meer wijn gedronken dan het andere. Denk hierbij aan die lange, gezellige winteravonden, de grotere gezelschappen met veel vrouwen en aan de warme zomers op het terras. Gaat u dus weer eens glazen bestellen? Denk dat eens aan wijnglazen graveren. Dat geeft extra cachet aan uw onderneming.

14 maart '24 (12:08)

Zo creëer je de beste bierervaring

Bier is altijd al ontzettend populair, maar de laatste jaren zien we een duidelijke verschuiving. In plaats van een simpel pilsje drinken we tegenwoordig veel liever een mooi speciaalbier. Hierbij kan het gaan om een fraaie uitvoering van een bekend merk als La Chouffe, Maredsous of Duvel, maar ook om een lokaal en kleinschalig gebrouwen bier uit Amsterdam, Brabant of de Veluwe. Deze bijzondere bieren zijn perfect als cadeau, maar ze worden ook steeds vaker geschonken in bars, cafés en andere horecazaken door het hele land. Voor de meest optimale ervaring bij het nuttigen van deze heerlijke drank, is het altijd aan te bevelen om gebruik te maken van een bijpassend glas. De meeste mensen hebben zelfs al een voorkeur voor een bepaald type bierglas.