Normal_tbg

De afgelopen jaren is er wereldwijd een toename van innovatieve projecten, zoals het SAVE FOOD-initiatief, die tot doel hebben voedselverspilling te verminderen. Naast het promoten van "slimme" en "actieve" verpakkingen om de houdbaarheid van het product te verlengen, zijn er veel initiatieven begonnen om zich te concentreren op "doggy bags". Europa wil nu een inhaalslag maken met landen als de Verenigde Staten en Zuid-Afrika, waar 'doggy bags' in de hele samenleving volkomen acceptabel zijn. Ze worden gezien als een goede manier om een ​​duidelijke vermindering van voedselverspilling te bereiken, veroorzaakt door gasten die hun maaltijden in restaurants niet volledig opeten.

 

Het EU-project REFRESH

Het vierjarige EU-project REFRESH loopt nu al sinds juli 2015. 26 partners uit 12 Europese landen en China werken aan innovatieve oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan op retail- en consumentenniveau. Het doel is om de algemene factoren die voedselverspilling kunnen veroorzaken, duidelijk te maken. Tegelijkertijd werken projectleden samen met eindgebruikers en partners aan oplossingen die voorgelegd kunnen worden aan overheden. 

500 gram voedsel blijft ongebruikt voor elke maaltijd

Uitgebreide tests hebben aangetoond dat de Sustainable Restaurant Association (SRA) gemiddeld bijna 500 gram voedsel in Britse restaurants voor elke maaltijd ongebruikt blijft, waardoor de schaarse ruimte op stortplaatsen wordt opgevuld. Dit komt door verspilling tijdens de bereiding, door bederf en door restjes op het bord van mensen. Om deze trend tegen te gaan, werd in oktober 2011 in Londen een initiatief opgericht met de titel Too Good to Waste, waarbij gratis 'doggy boxes' worden uitgedeeld aan restaurants.

Too Good to Go, dat onder een gelijkaardige naam loopt, heeft een iets andere benadering. De Deense start-up gebruikt een smartphone-app genaamd Too Good to Go, die als volgt werkt: 

  • De gratis app verbindt restaurants met potentiële klanten.
  • Overtollig eten wordt via de app tegen gereduceerde prijzen aangeboden.
  • Restaurants verdienen geld met eten dat anders wordt weggegooid en klanten kunnen tegen lagere prijzen dan normaal eten en drinken kopen en meenemen in hun Valentino tas.

2,6 miljoen maaltijden bespaard

Niets van dit alles vereist veel inspanning. Met behulp van de app uploadt een restaurant aan het eind van de dag details van zijn overtollige eten en kunnen consumenten de items kiezen die ze willen, deze reserveren, online betalen en vervolgens het eten gaan ophalen bij het betreffende restaurant. Omdat de portiegroottes vast zijn, is het voor klanten echter niet mogelijk om hun eigen dozen mee te nemen. Hiervoor zijn speciale meeneemdozen en papieren zakken ontwikkeld, gemaakt van 100% recyclebare biologisch afbreekbare materialen. Je Shabbies tas hoef je dus niet mee te nemen! 

Restjes bestel je al vanaf één euro en de app is gratis. Aanbiedingen kunnen worden gefilterd op locatie, prijs en ophaaltijd. In Duitsland bestaat de app al sinds 2015 en tot nu toe hebben zich meer dan 1.800 restaurants aangesloten. Het initiatief zelf zegt dat het tot nu toe ongeveer 2,6 miljoen maaltijden heeft "gered" en 6.000 ton CO 2 heeft bespaard in Europa. Ook in Nederland doen steeds meer restaurants en mensen hier aan mee, waardoor voedselverspilling een alsmaar minder groot probleem wordt.