Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Doggy bags in Europese restaurants tegen voedselverspilling

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
De afgelopen jaren is er wereldwijd een toename van innovatieve projecten, zoals het SAVE FOOD-initiatief, die tot doel hebben voedselverspilling te verminderen. Naast het promoten van "slimme" en "actieve" verpakkingen om de houdbaarheid van het product te verlengen, zijn er veel initiatieven begonnen om zich te concentreren op "doggy bags". Europa wil nu een inhaalslag maken met landen als de Verenigde Staten en Zuid-Afrika, waar 'doggy bags' in de hele samenleving volkomen acceptabel zijn. Ze worden gezien als een goede manier om een ​​duidelijke vermindering van voedselverspilling te bereiken, veroorzaakt door gasten die hun maaltijden in restaurants niet volledig opeten. 

Het EU-project REFRESH

Het vierjarige EU-project REFRESH loopt nu al sinds juli 2015. 26 partners uit 12 Europese landen en China werken aan innovatieve oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan op retail- en consumentenniveau. Het doel is om de algemene factoren die voedselverspilling kunnen veroorzaken, duidelijk te maken. Tegelijkertijd werken projectleden samen met eindgebruikers en partners aan oplossingen die voorgelegd kunnen worden aan overheden. 

500 gram voedsel blijft ongebruikt voor elke maaltijd

Uitgebreide tests hebben aangetoond dat de Sustainable Restaurant Association (SRA) gemiddeld bijna 500 gram voedsel in Britse restaurants voor elke maaltijd ongebruikt blijft, waardoor de schaarse ruimte op stortplaatsen wordt opgevuld. Dit komt door verspilling tijdens de bereiding, door bederf en door restjes op het bord van mensen. Om deze trend tegen te gaan, werd in oktober 2011 in Londen een initiatief opgericht met de titel Too Good to Waste, waarbij gratis 'doggy boxes' worden uitgedeeld aan restaurants.

Too Good to Go, dat onder een gelijkaardige naam loopt, heeft een iets andere benadering. De Deense start-up gebruikt een smartphone-app genaamd Too Good to Go, die als volgt werkt: 

  • De gratis app verbindt restaurants met potentiële klanten.
  • Overtollig eten wordt via de app tegen gereduceerde prijzen aangeboden.
  • Restaurants verdienen geld met eten dat anders wordt weggegooid en klanten kunnen tegen lagere prijzen dan normaal eten en drinken kopen en meenemen in hun Valentino tas.

2,6 miljoen maaltijden bespaard

Niets van dit alles vereist veel inspanning. Met behulp van de app uploadt een restaurant aan het eind van de dag details van zijn overtollige eten en kunnen consumenten de items kiezen die ze willen, deze reserveren, online betalen en vervolgens het eten gaan ophalen bij het betreffende restaurant. Omdat de portiegroottes vast zijn, is het voor klanten echter niet mogelijk om hun eigen dozen mee te nemen. Hiervoor zijn speciale meeneemdozen en papieren zakken ontwikkeld, gemaakt van 100% recyclebare biologisch afbreekbare materialen. Je Shabbies tas hoef je dus niet mee te nemen! 

Restjes bestel je al vanaf één euro en de app is gratis. Aanbiedingen kunnen worden gefilterd op locatie, prijs en ophaaltijd. In Duitsland bestaat de app al sinds 2015 en tot nu toe hebben zich meer dan 1.800 restaurants aangesloten. Het initiatief zelf zegt dat het tot nu toe ongeveer 2,6 miljoen maaltijden heeft "gered" en 6.000 ton CO 2 heeft bespaard in Europa. Ook in Nederland doen steeds meer restaurants en mensen hier aan mee, waardoor voedselverspilling een alsmaar minder groot probleem wordt.

16 januari '24 (15:12)

Vergunningen en regels bij het openen van een horecazaak

Bij het starten van een horecagelegenheid zul je moeten voldoen aan diverse wettelijke vereisten. Dit geldt ook bij het overnemen van een bestaande horecagelegenheid. We hebben hieronder een overzicht voor je op een rij gezet.

13 december '23 (10:46)

Kerstmuziek in de horeca: dit moet je weten

In de kerstperiode gaan mensen graag lekker uit eten. Of je er nu van houdt of niet, kerstmuziek is eigenlijk onmisbaar tijdens een avondje uit in deze tijd. Maar hoe zorg je dat de (achtergrond)muziek in jouw horecabedrijf optimaal geregeld is? Met enkele handige tips helpen we jou op weg.

29 november '23 (11:17)

Espressomachines; wat zijn het nou?

Ben jij nou ook benieuwd naar wat een automatische espressomachine is? Wat doen ze precies en wat voor soorten zijn er? In dit artikel behandelen we het allemaal. Elke dag hetzelfde kopje koffie voor je klanten is ook zo saai, he? Als je graag wat afwisseling wilt bieden, bijvoorbeeld een cappuccino, espresso en een cafe latte, dan is een espressomachine kopen wellicht een goed idee voor jouw onderneming. Een ander groot voordeel is dat het veel makkelijker is dan zelf koffie zetten.

20 november '23 (14:43)

4 tips om als horecazaak de juiste drank in huis te halen

In de horeca zal het hebben van de juiste selectie van dranken een aanzienlijke invloed hebben op je succes. Het gaat er niet alleen om de beste wijnen, bieren en gedistilleerde dranken te kiezen, maar ook om een breed aanbod te bieden dat aan de smaken en voorkeuren van je klanten voldoet. De volgende vier tips helpen je om de juiste dranken in huis te halen voor je horecazaak.

16 november '23 ( 8:15)

Recycling binnen de horecasector - Tips voor verbetering

Recycling is een van de belangrijkste stappen die we kunnen zetten om de impact op het milieu te verminderen. Hoewel veel sectoren zich bewust zijn van het belang van recycling, blijft de horecasector achter bij andere industrieën als het gaat om duurzaamheid. In dit artikel zullen we enkele tips bespreken om recycling binnen de horecasector te verbeteren.

24 augustus '23 (11:39)

Heb jij al een gehaktmolen in je horecazaak?

Heb je er ooit over nagedacht om een gehaktmolen toe te voegen aan je keukenapparatuur in je restaurant? Als dat niet het geval is, dan heb je geluk, want we gaan het hebben over waarom dit best wel een slimme zet kan zijn. In dit artikel bespreken waarom een professionele gehaktmolen handig kan zijn voor jouw restaurant. Je kunt hiermee creatiever zijn in de keuken, betere kwaliteit leveren en zelfs wat extra geld in het laatje brengen. Lees verder!

21 augustus '23 ( 8:00)

Diageo introduceert cocktailtaps in bars, cafés en clubs in Nederland


10 augustus '23 (15:24)

Waar moet ik rekening mee houden bij de inrichting van mijn horecazaak? 5 tips!

Bij het openen van een horecazaak is het belangrijk om na te denken over de inrichting. De juiste sfeer en indeling kunnen immers het succes van de zaak beïnvloeden. In dit artikel bespreken we vijf belangrijke tips waar je rekening mee moet houden bij de inrichting van een horecazaak.

24 juli '23 ( 8:43)

Waarom gasten zelf koffie laten zetten uitkomst kan bieden in de horeca

Wanneer je werkzaam bent in de horeca, dan is het goed om te weten waarom sommige keuzes worden gemaakt omtrent koffiezetten. Het is namelijk soms best handig om gasten zelf hun eigen koffie te laten pakken. Denk aan een lobby van een hotel of een andere gelegenheid waarbij het handig is dat gasten zelf koffie halen. Hieronder lees je alle voordelen die erbij horen.