Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Deze rode wijn serveer je in jouw zaak

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Misschien zijn we in Nederland nog geen echte wijndrinkers, maar iedere horecazaak die zichzelf serieus neemt, heeft toch minimaal de keuze uit een aantal goede rode en witte wijnen bij de maaltijd. Uiteraard heb je ook een huiswijn en die is wellicht belangrijker dan de andere soorten. Een huiswijn dient beslist geen goedkope ‘slurpwijn’ te zijn die zonder trots wordt uitgeschonken. In plaats daarvan moet je de huiswijn beschouwen als het visitekaartje van je zaak, deze is niet peperduur, maar heeft wel raffinement en klasse.

Waarop selecteer je een goede huiswijn?

De beste rode wijn is een wijn die toegankelijk is voor iedereen. Het is een wijn met karakter, maar niet zo stevig dat de gast na een paar slokjes al zegt ‘ik heb genoeg’. De wijn moet uitnodigend zijn en lekker wegdrinken. Om die reden is een Italiaanse wijn, zoals barolo wijn, vaak geschikter dan een volle Franse wijn. Een huiswijn mag ook best een verrassing zijn, een gast komt immers vaak voor een ervaring van eten en drinken die thuis niet gewoon is. Voor een huiswijn mag het derhalve af en toe ook wel exotisch. De wijn is in Europa geïntroduceerd via het oosten. De wijnstok werd het eerst geplant in het gebied dat nu Irak en Iran heet. Deze kwam via de Grieken de rest van Europa binnen, en kwam terecht op plaatsen die geschikt zijn voor de aanplant van wijndruiven. Kies eens een wijn uit het oosten.

Ken het verhaal van je wijn 

Niet iedere horeca-exploitant is meteen ook een wijnkenner. Klanten komen immers voor meer dan een glas wijn. Toch is het een goed idee om meer te kunnen vertellen over je (huis)wijn. Tenslotte heb jij die gekozen voor je gasten en daarvoor had je een reden. Heb je een biologische wijn dan zal het verhaal over de passie en het geduld van de wijnbouwers om deze wijn te maken de klanten aanspreken die daarvoor kiezen. Maar in feite heeft ieder wijnhuis zijn geschiedenis en daar kan je op internet meestal genoeg over lezen. Gasten willen ook graag vermaakt worden met het verhaal over wat ze bij jou voorgezet wordt. Je hoeft beslist niet alle details te weten. Kies voor die feitjes die jou boeien, dan geldt dat vast ook voor je klanten.

Proeven is weten

Door wijn te proeven kan je het beste een selectie maken. Ook hier geldt dat je geen echte wijnkenner hoeft te zijn om een lekkere wijn te selecteren. Indien je een uitgebreide wijnkaart gebruikt, zal je de topwijnen en -jaren op het internet kunnen vinden. Maar in het algemeen is een aantal rode, rosé en witte wijnen voldoende voor de meeste klanten. Nog een tip: er zijn ook uitstekende wijnen die in tanks worden vervoerd naar de distributeur en daar in de fles worden gedaan. Het voordeel is dat er veel lichtere flessen kunnen worden gebruikt. Dat is beslist prettig voor het uitschenken gedurende lange avonden. Voor de beste wijn voor in de zaak moet je wat moeite doen, maar dat betaalt zich altijd terug middels tevreden klanten. 

10 juli '25 (10:38)

Zo houd je áltijd overzicht in je horecazaak

In een drukke horecazaak draait alles om timing, overzicht en goede samenwerking. Run je een strandpaviljoen? Heb je een lunchzaak in het centrum? Of verzorg je een evenementencatering? Als alles soepel loopt, merk je dat meteen aan je team én je gasten. Kleine hulpmiddelen maken daarbij vaak een groot verschil. Denk aan duidelijke sleutellabels om snel de juiste voorraadkast te vinden, of om in no-time de koeling te openen zonder chaos in de sleutelbak.

09 juli '25 (11:35)

Duurzaam ondernemen in de horecasector : 3 tips

Duurzaamheid is geen trend meer, het is een noodzaak. Zeker in de horecasector, waar energieverbruik, voedselverspilling en grondstoffengebruik vaak bovengemiddeld zijn. Gelukkig zijn er tal van praktische manieren waarop je als horecaondernemer kunt bijdragen aan een groenere toekomst: zonder in te leveren op kwaliteit of klantbeleving. Hier zijn 3 concrete tips om direct mee aan de slag te gaan.

09 juli '25 (11:32)

Praktische tips voor afvalreductie in de horeca

Afval is een onvermijdelijk onderdeel van de horecasector, maar dat betekent niet dat het oncontroleerbaar moet zijn. Sterker nog, met gerichte acties en slimme keuzes kunnen horecaondernemers hun afvalproductie aanzienlijk verminderen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. In dit artikel delen we praktische, direct toepasbare tips om afval in restaurants, cafés, hotels en andere horecagelegenheden terug te dringen.

04 juli '25 (15:23)

Digitale werkroosters: de sleutel tot efficiënte personeelsplanning in de horeca

Personeelsplanning in de horeca is een constante uitdaging. Restaurants, cafés en hotels worstelen dagelijks met het optimaal inzetten van medewerkers. Een efficiënt werkrooster is niet alleen essentieel voor een soepele bedrijfsvoering, maar ook voor de tevredenheid van je team. In dit artikel ontdek je hoe digitale werkroosters de personeelsplanning in jouw horecabedrijf kunnen transformeren.

12 juni '25 (11:45)

Dit zijn dé voordelen om acceptant te zijn van de VVV Cadeaukaart

Wist je dat 99% van de Nederlanders de VVV Cadeaukaart kent en dat 89% er ooit één heeft gekregen of gegeven? Als horecaondernemer kun je direct profiteren van deze enorme naamsbekendheid. Door acceptant te worden van de VVV Cadeaukaart trek je niet alleen nieuwe gasten aan, maar maak je ook slim gebruik van landelijke én lokale zichtbaarheid. Via de VVV Cadeaukaart krijg je namelijk toegang tot een grote groep potentiële klanten die gericht op zoek zijn naar een leuke bestedingslocatie. Een kans die je eigenlijk niet kan laten liggen.

12 juni '25 (10:27)

5 tips om je koffiebonen langer vers te houden!

Heb je thuis een volautomatische koffiemachine? Grote kans dat je bonen gebruikt. Omdat deze pas gemalen worden als je koffie zet, blijven smaken en aroma’s beter behouden. Toch kan de smaak van een bakkie na verloop van tijd achteruitgaan. Dit komt doordat de bonen minder vers worden naarmate je ze langer bewaart. Gelukkig kun je het een en ander doen om koffiebonen langer vers te houden. In deze tekst geven wij je 5 tips!

03 juni '25 (13:48)

Wat als het misgaat in je horecazaak? 5 BHV-praktijkcases

In de horeca draait alles om gastvrijheid, snelheid en sfeer. Maar wat als er ineens iets misgaat? Denk aan een brandje in de keuken, een gast die onwel wordt of een collega die uitglijdt. In dit artikel delen we vijf veelvoorkomende noodsituaties in de horeca én hoe een BHV’er daarin het verschil maakt.

23 april '25 (12:50)

Dit zijn de beste cadeaus voor eetliefhebbers

Het blijft elk jaar weer een uitdaging: een origineel cadeau vinden. Of het nu gaat om een verjaardag, bedankje of jubileum – de standaard cadeaus heb je inmiddels wel gehad. Daarom is het tijd voor iets anders. Iets waarmee je iemand echt verrast en blij maakt. Zoek jij een uniek cadeau voor een liefhebber van eten, een bourgondiër of wil je simpelweg een keer een ander cadeau geven dan een standaard cadeaukaart? Lees dan snel verder!

15 april '25 ( 8:30)

De beste strategieën om klanten aan je horecazaak te binden

Wil je meer terugkerende gasten in je horecazaak? Je bent niet de enige. Veel horecaondernemers vinden het lastig om gasten vaker terug te laten komen. Toch is klantloyaliteit onmisbaar. Het zorgt voor een stabiele omzet én gratis reclame via mond-tot-mondreclame en online reviews. In dit artikel lees je hoe je loyaliteit vergroot en jouw horecabedrijf laat groeien.

10 april '25 (13:18)

Cocktails Maken: De Perfecte Cursus voor Elke Gelegenheid

Cocktails zijn niet alleen maar drankjes – ze zijn de perfecte manier om een feest of evenement een extra vleugje flair te geven. En wat is er nu leuker dan zelf je eigen cocktails shaken? Of je nu met vrienden een avond wilt vullen, een teambuildingactiviteit zoekt voor je collega’s of een bruiloft wilt aankleden.