Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Mayonaise wordt tegenwoordig vervangen door fritessaus bij veel horecazaken

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Mayonaise wordt tegenwoordig vervangen door fritessaus bij veel horecazaken
Misset Horeca heeft een enquête gehouden onder circa honderd horecaondernemers om te kijken hoe zij met de prijsstijgingen omgaan. Dit zijn de resultaten. Dit meldt Misset Horeca.

Het overgrote deel van de ondernemers die meededen aan de enquête heeft een aanpassing doorgevoerd op de menukaart. De prijzen werden gemiddeld gezien 5,5 procent omhoog gegooid.

Zalm 35 procent duurder

Ondernemers voelden zich noodgedwongen om dit te doen, omdat de inkoopprijzen opnieuw explosief zijn gestegen. De meest opvallende prijsstijgers zijn vis, vlees, oliën en vetten volgens de respondenten. Zo steeg de inkoopprijs van zalm met 35 procent.

Ingrediënten geschrapt of vervangen

Ook werden er dingen van de menukaart geschrapt of vervangen. Een horecaondernemer heeft aangegeven kreeft en dry aged vlees van de menukaart te hebben verwijderd.
Mayonaise werd bijvoorbeeld vervangen voor fritessaus. Het verschil tussen die twee ligt in het oliegehalte. Voor mayonaise moet er minimaal 70 procent olie in de saus zitten, terwijl dat bij fritessaus tussen de 5 en 35 procent ligt. Hierdoor is 10 liter fritessaus op dit moment circa 30 procent goedkoper dan mayonaise. Ook zijn ondernemers overstapt naar een goedkoper merk mayonaise.

Niet alleen hebben ondernemers ervoor moeten kiezen om de prijs of de gerechten aan te passen, maar ook is de indeling op het bord anders geworden. Denk hierbij aan meer aardappels en groente en een kleiner stukje vlees of vis.

Menukaart kleiner gemaakt

Om een minder breed assortiment te moeten inkopen, hebben sommige ondernemers ervoor gekozen om de totale menukaart kleiner te maken. Met het oog op personeelstekort schijnt dit ook praktische voordelen te hebben.

Prijzen stijgen in de toekomst

Slechts tien procent van de respondenten heeft nog niet de prijzen op de menukaart doorgerekend, maar is wel van plan om dit te doen als zij een nieuwe kaart invoeren.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.