Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Klanten moeten met contant geld kunnen blijven betalen in kroegen en restaurants

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Consumenten moeten kunnen blijven betalen met contant geld, ook bij winkels die liever willen dat klanten afrekenen met pin. Daarnaast moeten winkels klanten al voor binnenkomst informeren hoe ze er kunnen betalen. Dat gebeurt nu nog te vaak pas in de winkel of bij de kassa, stelt De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. "Voor de goede werking van het betalingsverkeer is het van belang dat winkeliers op brede schaal contant geld blijven accepteren", schrijft de centrale bank.

In de maanden april, mei en juni voerde databureau Locatus onderzoek uit in opdracht van De Nederlandsche Bank onder 5300 winkels, restaurants, kroegen, bibliotheken en marktkramen. Daarbij noteerden ze gegevens over de manier waarop consumenten geïnformeerd worden over de betaalwijze.

Zowel met pin als contant

Het merendeel van de winkels geeft volgens de DNB geen informatie over hoe klanten er kunnen betalen. Bij de winkels zonder betaalinformatie kunnen consumenten ervan uitgaan dat ze met zowel pin als contant kunnen betalen, stelt DNB.

Liefst alleen pinnen bij 15 procent 

Ruim een kwart van de winkels heeft promotiemateriaal om pinbetalingen te stimuleren, via stickers, bordjes en posters die bij de winkelgevel, de deur of de kassa te zien zijn. 15 procent van de winkels geeft de voorkeur aan alleen pinnen, maar ook bij deze winkels mogen consumenten er volgens DNB op rekenen dat ze contant kunnen afrekenen.

Winkelketen

Slechts een klein deel van de onderzochte winkels informeert klanten alleen pinbetalingen te accepteren. Dat zijn met name bibliotheken, apotheken en pompstations, maar ook winkels die deel uitmaken van een keten. Van de winkels die willen dat klanten pinnen informeert een derde de consumenten pas als ze al in de winkel of bij de kassa zijn.

Door: Nationale Horecagids 

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.