Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gratis 'omgaan met dementie' training voor horecamedewerkers

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Nu horecagelegenheden weer open zijn, is het voor mensen met dementie extra belangrijk om er weer op uit te gaan. Maar het bezoeken van een horecagelegenheid is soms best lastig. Moeite om de menukaart of de CoronaCheck-app te begrijpen, drukte ervaren en niet altijd begrepen worden door het personeel. Door de 15 minuten durende online training te volgen weten horecamedewerkers hoe ze dementie herkennen én hoe ze mensen met dementie op hun gemak stellen. Dit meldt Alzheimer Nederland.

In Nederland leven zo’n 290.000 mensen met dementie. Vanwege de vergrijzing loopt dit aantal naar verwachting de komende jaren fors op, naar een half miljoen in 2040. De meeste mensen met dementie wonen thuis. Zij doen de dagelijkse boodschappen, gaan naar de kapper en drinken graag een kopje koffie buiten de deur.

Een betere beleving

Meesterkok Ron Blaauw, te zien in het tv-programma Restaurant Misverstand, maakte de ziekte van dichtbij mee. Hij vindt het belangrijk dat mensen met dementie kunnen blijven meedraaien in de maatschappij. “Met een beetje hulp en begeleiding is dat mogelijk. Ik vind het heel belangrijk om mensen met dementie het gevoel te geven dat ze op een gewone manier uit eten kunnen gaan. Ik heb daarom mijn medewerkers gevraagd om de online training ‘GOED omgaan met dementie in de horeca’ te volgen voor een betere beleving voor mensen met dementie én onze medewerkers.”

Meestal is het personeel niet op de hoogte van het feit dat mensen met dementie hun gelegenheid bezoeken. Hoe herken je dan dat iemand mogelijk dementie heeft? En hoe kun je hen op een goede manier ontvangen? Dat is eenvoudig te leren in de gratis online training. In 15 minuten leren medewerkers de signalen van dementie te herkennen en beter om te gaan met gasten met dementie. “Het mooie is dat de training voor iedereen te doen is. Of je nu op een terras werkt, in een luxe restaurant of in een cafetaria: Iedereen kan het”, aldus Ron Blaauw. "Herken je de signalen en voel je dat een beetje aan, dan voelt een gast met dementie zich veel beter op z’n gemak." 

Gratis online training

De online training voor iedereen die werkzaam is in de horeca is gratis beschikbaar op www.samendementievriendelijk.nl/horeca. Samen dementievriendelijk is een initiatief van het ministerie van VWS en Alzheimer Nederland om Nederlanders bewust te maken van de impact van dementie op de samenleving en mensen te trainen bij het herkennen van mensen met dementie en hen te helpen.

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.