Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zakelijke hotelketen Postillion Hotels sluit tijdelijk deuren: 'open blijven niet rendabel'

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De zakelijke hotelketen Postillion Hotels heeft besloten om vanaf donderdagochtend alle hotels tijdelijk te sluiten in verband met de nieuwe coronamaatregelen voor de horeca. Directeur Erik-Jan Ginjaar laat weten dat het niet meer rendabel is om open te blijven. "Ook willen we gehoor geven aan de oproep van de overheid om verantwoordelijkheid te nemen; op deze manier werken wij mee aan minder reisbewegingen."

Premier Mark Rutte maakte dinsdagavond bekend dat alle eet- en drinkgelegenheden vanaf woensdagavond de deuren moeten sluiten. Voor hotels geldt een uitzondering, maar alleen voor de eigen hotelgasten. Postillion is echter sterk afhankelijk van de zakelijke markt. Denk aan het huisvesten van congressen.

Ginjaar zag na de persconferentie van Rutte van 28 september al de helft van de verwachte omzet verdwijnen. "Het zat eraan te komen", zegt hij. "We zijn nu gelukkig beter voorbereid dan bij de eerste lockdown. We hebben in de zomer gereorganiseerd. Helaas moesten we afscheid nemen van 30 procent van het personeel. Maar nu zijn we wel bestand tegen een nieuwe klap." Ginjaar verwacht dat de hotels weer zullen openen wanneer de maatregelen voor de horeca worden versoepeld.

Andere hotels wel open

Andere hotels blijven wel open. Algemeen directeur Rob Hermans van Fletcher Hotels ziet geen reden om zijn hotels te sluiten en is juist blij dat er voor hotels geen verdergaande maatregelen zijn getroffen door de overheid. "De restaurants en bars van de hotels mogen open blijven voor de gasten en dat heeft een duidelijk positief effect op het aantal boekingen vandaag", vertelt Hermans.

Fletcher Hotels is gericht op toeristen en weekendjes weg, met name binnenlands toerisme, en heeft een goede zomer gedraaid. Volgens Hermans was het in de zomer zelfs iets drukker dan normaal. "Uiteindelijk hebben we de lockdown van het voorjaar nog niet kunnen compenseren. Maar de zomer verlichtte wel de pijn en we hoefden gelukkig geen personeel te ontslaan." Momenteel zijn er vrijwel alleen nog maar Nederlandse gasten in de meer dan honderd Fletcher hotels; Duitsers en Belgen blijven weg vanwege een negatief reisadvies voor Nederland.

Ook NH Hotels ziet geen reden om de hotels te sluiten. "Er zijn nog gasten en de restaurants mogen open blijven, we kunnen dus gewoon open blijven", aldus een woordvoerster. Over een mogelijke reorganisatie kan de zegsvrouw geen uitspraken doen.

Door: ANP

01 juli '25 ( 8:37)

Hittemaatregelen in de horeca: adviseer werknemers om koffie te mijden

In de horeca worden net als in veel andere sectoren maatregelen genomen om medewerkers te beschermen tegen de hitte. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wijst erop dat werkgevers moeten zorgen voor voldoende water en zonnebrandcrème. Horecabedrijven kunnen daarnaast hun werknemers adviseren cafeïne- en suikerhoudende dranken, zoals koffie en frisdrank, zo veel mogelijk te mijden.

25 juni '25 ( 8:55)

ING voorziet prijsstijgingen en sterk toename faillissementen in horeca

De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 5 procent, meldt ING in een nieuw rapport over de sector. De prijsstijging is lager dan de drie voorgaande jaren, maar is nog altijd hoger dan de inflatie in Nederland. Dat komt volgens de economen van de bank vooral door stijgende voedingsprijzen en oplopende personeelskosten.

19 juni '25 ( 8:38)

Werkloosheid in Nederland blijft 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

13 juni '25 (11:28)

Na eerdere daling loopt ziekteverzuim weer op in eerste kwartaal

Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar vaker ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar en ook in 2023 was er nog sprake van een daling op jaarbasis. Daarvoor steeg het ziekteverzuim juist jarenlang.

28 februari '25 ( 8:18)

Omzetgroei horeca in 2024 flink lager dan voorgaand jaar

De omzet van de horeca is in 2024 met 5,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename was lager dan in 2023. Toen kwam de omzetgroei nog uit op 12,6 procent. 2023 was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023.

26 februari '25 ( 9:18)

Meerdere mensen onwel geworden in een hotel op Scheveningse Pier

Twaalf mensen zijn dinsdagavond rond 21.45 uur onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen en naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagden onder meer over misselijkheid en duizeligheid, zegt een woordvoerster van de brandweer.

07 februari '25 (15:57)

De horecavakbeurs voor Noord- en Oost-Nederland begint volgende week

Van 10 tot 12 februari 2025 transformeert het WTC Expo in Leeuwarden tot een bruisende ontmoetingsplek voor horecaprofessionals tijdens het Horeca EvenTT. Deze toonaangevende vakbeurs, een hoogtepunt op de nationale horeca-agenda, biedt exposanten een unieke kans om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren.

17 januari '25 ( 8:45)

Horecava niet zo goed bezocht als voor corona

De grote horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam heeft deze week meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Maar het waren er niet zoveel als tijdens de laatste editie voor de coronapandemie. Volgens de organisatie kwamen er meer dan 67.000 bezoekers af op het evenement. Een jaar geleden ging het om ruim 64.000 mensen.

13 januari '25 (11:44)

Faillissementen treffen hele horecasector

De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.

13 januari '25 (11:02)

Krapte op arbeidsmarkt blijft aanhouden, stelt Koninklijke Horeca Nederland

Horecabedrijven moeten rekening houden met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. De vergrijzing van de samenleving leidt tot minder beschikbare arbeidskrachten, zegt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Een bepaalde krapte gaat er blijven."