Normal_kraaien_halen_veel_etensresten_mcdonald_s_waardenburg_uit_prullenbakken

Al vijf jaar lang ruimt Marike Knaapen uit Zutphen zwerfafval in haar buurt op. Het meeste afval dat ze tegenkomt is afkomstig van de McDonald’s uit de buurt. De fastfoodketen had een tijdje een opruimer in dienst, maar die kan het ook niet meer bijbenen. Maandelijks prikt ze zo’n vierhonderd plastic sausbakjes bij elkaar. Dit meldt De Stentor. 

Ze ruimt op in een straal van ongeveer 300 meter rond de McDonald’s. Knaapen vindt dat klanten verantwoordelijk zijn, maar dat McDonald’s ook zeker actie kan ondernemen om de hoeveelheid afval terug te dringen. De opruimer van de zaak komt ze regelmatig tegen, maar volgens haar wordt er niet vaak genoeg opgeruimd. “Stuur elke maand twee opruimers de buurt in om alle afval te ruimen, zoiets zou McDonald’s bijvoorbeeld kunnen doen.” Ook zouden meer prullenbakken helpen. Graag zou ze een keertje met de eigenaar van de zaak om de tafel zitten om te zoeken naar een oplossing.

Afspraken gemaakt

Volgens de gemeente Zutphen zijn er met bedrijven afspraken gemaakt over het opruimen van zwerfafval. In een straal van ongeveer 100 meter rondom hun gebouw, moeten ze dat zelf goed regelen. De gemeente zegt geen signalen te hebben ontvangen dat dat niet goed gaat bij de McDonald’s, maar zegt toe hier de komende tijd extra alert op te zijn.

Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky