Schrappen dierlijke eiwitten kan milieukosten voor cateraars verlagen

Binnen de catering zorgt broodbeleg veruit voor de hoogste milieukosten. De voornaamste reden hiervan zijn dierlijke eiwitten. CE Delft deed onderzoek hiernaar bij cateraar Hutten en drie cateringlocaties. Een belangrijk aspect van het onderzoek was kijken naar het versnellen van verduurzaming, door het aanbod in het assortiment van bedrijfsrestaurants aan te passen. Zo blijkt uit hun onderzoek dat het afschaffen van dierlijke eiwitten de grootste impact heeft, meldt Foodclicks.

De bedrijfsrestaurants van WUR, accountorganisatie BDO en Zorgverzekeraars CZ Groep deden mee aan het onderzoek van CE Delft. Samen met cateraar Hutten werd gekeken naar de wijze waarop het cateringaanbod invloed heeft op het milieu en hoe deze verkleind kan worden. Hiervoor hebben zij de verkoopdata van Hutten als uitgangspunt genomen. Het onderzoek duurde een jaar.

Broodbeleg

De milieukosten van de drie bedrijfsrestaurants bedraagt ongeveer 18 procent, zo blijkt uit het onderzoek. Daarbij is broodbeleg de grootste boosdoener. Dat komt doordat het assortiment voor een groot deel bestaat uit dierlijke producten zoals kaas en vlees. Opvallend is dat kaas voor evenveel milieukosten zorgt als vleeswaren. Daarom is het voor cateraars die hun milieu-impact willen verkleinen de kortste klap om een plantaardig assortiment aan te bieden. Naast broodbeleg zijn vis- en vleeswaren voor de lunch de op één na grootste vervuilers. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het voornamelijk gaat om producten die in grote hoeveelheden worden geconsumeerd en dierlijke ingrediënten bevatten. Wanneer deze producten worden vervangen kan al een aanzienlijke verlaging van de milieu-impact opleveren.

Advies

Op basis van het onderzoek hebben de onderzoekers een lijst opgesteld met aanbevelingen. Daarin staat onder andere dat het aanbieden van plantaardige opties de beste keuze is. Ook kunnen de milieukosten worden gedrukt door producten aan te passen. Zo geven de onderzoekers als advies dat producten zoals filet americain goed kunnen worden verrijkt met plantaardige producten.

Door: Nationale Horecagids