Tweede Kamer in debat over zachtere muziek in horeca, KHN is tegen

De Koninklijke Horeca Nederland heeft een mening over de discussie in de Tweede Kamer over het zachter maken van de muziek in de horeca: doe het niet. Volgens de branchevereniging zou hiermee het bestaansrecht van ondernemers in gevaar komen. Deze week nam de Tweede Kamer een motie aan waarin staat dat het maximale geluidsniveau in de horeca en op festivals naar beneden moet. Dat meldt het AD.

De Tweede Kamer zet druk op staatssecretaris Maarten van Ooijen (Gezondheid) om werk te maken van het tegengaan van gehoorschade onder jongeren. Anne Kuik, voorzitter van de KHN, stelt dat het een ‘laatste kans is op zelfregulering’. Ze vindt dat er anders wetgeving over moet komen. Van Ooijen weet nog niet of de muziek écht zachter moet.

Ten koste van de beleving

De horeca kijkt met bange ogen naar de Tweede Kamer. Op het moment dat de muziek zachter moet staan, wordt volgens de ondernemers de beleving in de horeca teniet gedaan. Sommigen stellen zelfs dat hiermee hun bestaansrecht in gevaar komt. Een woordvoerder van het KHN geeft aan dat hierdoor de mogelijkheid ontstaat dat mensen weg blijven en andere plekken opzoeken om alsnog naar harde muziek te luisteren. Dan kan het gaan om ongecontroleerde plekken, zoals keten of privéfeesten.

De Gezondheidsraad ziet de maximum volume graag van 103 naar 100 decibel gaan. Om dit te regelen moet ook aan wetgeving worden gedacht, volgens de organisatie. De KHN: “Dit advies van de Gezondheidsraad raakt ons hard. Een verlaging van 3 dB lijkt misschien niet veel, maar het betekent een halvering van het volume. Dat geeft een totaal andere ervaring bij de bezoekers.”

Door: Nationale Horecagids