12 september 2011 om 11:12
< 1 min lezen

Vier op de tien snackbars frituren met ongezond vet

AMSTERDAM (Novum) – Bijna vier op de tien Nederlandse cafetaria’s gebruikten in 2010 nog steeds hard vet om hun snacks in te frituren. Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vrijdag. Het was de bedoeling dat vorig jaar 75 procent van de snackbars zouden zijn overgestapt op vloeibaar frituurvet, dat aanzienlijk gezonder is. De Consumentenbond wil dat vast frituurvet verboden wordt.

Uit onderzoek van de VWA blijkt dat vorig jaar 61 procent van de snackbars gezond frituurde. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2004. Toen werd slechts in 33 procent van alle snackbars vloeibaar frituurvet gebruikt.

Het streefpercentage van 75 procent werd vastgelegd door Koninklijke Horeca Nederland en het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën. De campagne Vloeibaar Frituren moest ervoor zorgen dat het percentage ook daadwerkelijk werd gehaald.

De VWA bezocht tussen begin augustus tot half oktober vorig jaar 588 cafetaria’s, snackbars en formulebedrijven verspreid over het hele land. Daarbij was een steekproef genomen uit het totale aantal van 6500 van dergelijke bedrijven.

Vast frituurvet is met name slecht voor hart en bloedvaten. De Consumentenbond noemde stelde twee jaar geleden dat een verbod op vast frituurvet 220 doden per jaar zou schelen. In reactie op de jongste cijfers herhaalt een woordvoerder dat een dergelijk wettelijk verbod er wat de bond betreft nog steeds moet komen. “We beraden ons op vervolgstappen.”

Relevante artikelen

Alles van restaurant
    • Restaurant

    Wat is het verschil tussen een normale parasol en horeca parasol?

    4 november 2025 om 11:50
    • Restaurant

    Arbeidsinspectie sluit De Kleine Moghul en Kohinoor van India in Groningen

    30 oktober 2025 om 10:38

Aankomende evenementen

15 Nov
HORECA EXPO 2025
  • Buitenland
11 Jan
Horecava 2026
  • Noord-Holland
08 Feb
HorecaEvenTT 2026
  • Friesland