22 maart 2022 om 10:41
< 1 min lezen

Vertical farming: het gekweekte voedsel van de toekomst

Vrijwel al het voedsel dat in een restaurant op het bord ligt, komt uit de akkerbouw of veeteelt. In de toekomst zou dit echter anders kunnen zijn vanwege binnenboerderijen, ook wel vertical farms genoemd. Dit meldt Change.Inc.

Nederland kent slechts vijf grote bedrijven die met dit concept werken. Iedere binnenboerderij werkt op een andere manier, omdat er nog niet een standaard werkwijze is. De missies zijn wel overal gelijk: een voedselsysteem creëren dat duurzaam is.

Voedsel kweken

Bij Glowfarms, een van de vijf binnenboerderijen in Nederland, worden plantjes en kruiden op een lopende band gekweekt. Tijdens de rit worden ze onderworpen aan water, voedingsstoffen en licht. De machine waarmee Glowfarms werkt, weet precies wanneer dit moet worden toegediend. Op deze manier wordt veel water bespaard, hoeven de ‘binnen boeren’ geen pesticiden te gebruiken en kan er waar dan ook voedsel gekweekt worden. Tientallen hectare aan land is bij vertical farming verleden tijd.

Er is ook een andere manier om voedsel te kweken in een binnenboerderij. Er zijn vertical farms waarbij de boeren alles kweken in een kast dat uit verschillende lagen bestaat. Op die manier wordt er letterlijk verticaal gekweekt.

Horeca 

De binnenboeren verkopen het grootste deel van het gekweekte voedsel aan de groothandel, die het vervolgens weer levert aan de horeca en supermarkten. Hetgeen dat in een vertical farm is gekweekt, zou betaalbaarder en verder zijn dan dat wat er nu op het bord in een restaurant ligt.

Door: Nationale Horecagids

Relevante artikelen

Alles van restaurant
    • Cafe

    Wat is het verschil tussen een normale parasol en horeca parasol?

    Vandaag om 11:50
    • Cafe

    Horeca makelaar: specialist in koop, verkoop en huur van horecapanden

    17 oktober 2025 om 14:43

Aankomende evenementen

15 Nov
HORECA EXPO 2025
  • Buitenland
11 Jan
Horecava 2026
  • Noord-Holland
08 Feb
HorecaEvenTT 2026
  • Friesland