27 november 2011 om 12:35
< 1 min lezen

Spannende dag voor top en sterrenkoks

RIJSWIJK (ANP) – Het zweet zal maandag wel in de handen staan bij een groot aantal top- en sterrenkoks. Zij horen dan of ze een eerste Michelinster krijgen, of ze hun ster(ren) mogen houden of kwijtraken, of dat ze er zelfs nog een bij krijgen.

De opluchting, of het verdriet, zal maandag groot zijn, wanneer de Michelingids Nederland weer uitkomt. Nu telt Nederland twee driesterrenrestaurants: Oud Sluis in Sluis en De Librije in Zwolle. De grote vraag is al jaren: is Nederland nog een driesterrenrestaurant waard en welk restaurant (welke chef) is dat dan?

Michelin-hoofdinspecteur Werner Loens zei onlangs van wel. In Misset Horeca zegt hij dat de gastronomie in ons land eindelijk voldoet aan alle voorwaarden daarvoor, nu de laatste eis, een constante lijn, is ingewilligd. Of die nieuwe derde ster er echt gaat komen zegt Loens niet, en al helemaal niet welk restaurant deze topkwalificatie dan krijgt.

De toekenning van de sterren berust op vijf criteria: de kwaliteit van de producten, de beheersing van kooktechnieken en smaken, hoe de persoonlijkheid van de chef in zijn gerechten doorklinkt, de prijs-kwaliteitverhouding en de constantheid van de prestaties door de tijd heen en over de hele kaart.

Relevante artikelen

Alles van restaurant
    • Restaurant

    Zwolle eert Jonnie Boer met Cruyff Court

    11 november 2025 om 15:07
    • Restaurant

    Wat is het verschil tussen een normale parasol en horeca parasol?

    4 november 2025 om 11:50

Aankomende evenementen

15 Nov
HORECA EXPO 2025
  • Buitenland
11 Jan
Horecava 2026
  • Noord-Holland
08 Feb
HorecaEvenTT 2026
  • Friesland