Nationale Horecagids

NHG Oud Sluis

Restaurant Oud Sluis


Restaurant Oud Sluis is gevestigd in een oude hoeve in het centrum van Sluis, wat gelegen is op steenworp afstand van zowel de Nederlandse als Belgische kustplaatsen. Het bedrijf is al sinds 50 jaar in handen van de familie Herman, waarvan de derde generatie Sergio, het restaurant heeft opgebouwd tot twee-sterrenzaak met een Franse keuken met lichte invloeden uit Spanje, Italie en Japan.

Specialiteiten
De keuken van Oud Sluis kan beschreven worden als de klassieke keuken, in een modern jasje gegoten. Bereidingen van vroeger en nu, gecombineerd tot één geheel. Binnen de menukaart ligt de nadruk op visgerechten en bereidingen met schaal- en schelpdieren.

Geschiedenis
De geschiedenis van restaurant Oud Sluis begint als zijnde een café-bistro. Opa Georges Herrel was chef-kok en tevens kunstenaar. De spreuken die hij op het plafond van de eetzaal schilderde, zijn vandaag de dag nog steeds te zien. Voor verfijnde gerechten hoefde men destijds niet naar Sluis te komen; wel voor voor bijvoorbeeld een omelet of een croque-monsieur.

Zo'n 30 jaar geleden werd het restaurant door schoonzoon Ronnie Herman en dochter Ans overgenomen. Onder hen groeide Oud Sluis uit tot een bekend mosselrestaurant met een grote schare fans.

Sinds 1990 staat ook zoon Sergio in de keuken. Hij heeft sinds die tijd onherroepelijk zijn stempel op de zaak gedrukt. Brood, bonbons, ijs; alles werd sindsdien zelf gemaakt. Stilaan kwam het besef dat het mossel-gebeuren niet meer in het nieuwe plaatje paste. De beslissing werd dan ook gemaakt om om te schakelen naar een nieuw soort restaurant.

Na deze omschakeling in 1992 is het snel gegaan met Oud Sluis. De eerste Michelinster werd in 1995 toegekend. In datzelfde jaar werd Oud Sluis aangesloten bij de Alliance Gastronomique Neerlandaise. In 1999 volgde tenslotte de toekenning van een tweede ster door Michelin.