Nationale Horecagids

NHG De Librije

De Librije Zwolle
 

Het Zwolse succes van Jonnie en Thérèse Boer begon in 1992 toen zij Restaurant De Librije overnamen. Jonnie werkte al een aantal jaren voor Ed Meijers, de toenmalige eigenaar van De Librije. Hij had zich er in 1986 aangemeld na het lezen van een artikel waarin stond dat Meijers nogal eigenwijs was en graag met zelfgeplukte paddenstoelen kookte. Dat sprak Jonnie aan. Intussen leerde Jonnie Thérèse kennen.

Zij volgde op dat moment de hotelschool en specialiseerde zich in wijnen. Thérèse werd al snel een gerespecteerd vinologe en gastvrouw. Vlak nadat Jonnie en Thérèse De Librije van Meijers hadden overgenomen kregen ze hun eerste Michelinster en vanaf dat moment zat het restaurant iedere avond vol.

In 1999 volgde de tweede ster en daarmee was Jonnie de jongste tweesterren kok in Nederland. In 2004 was De Librije het tweede restaurant in Nederland dat een derde ster kreeg.

De liefde voor lekker eten en drinken is de afgelopen jaren gegroeid met zes broertjes en zusjes. Zo is er Club en Restaurant ‘Koperen Kees', een cateringbedrijf ‘Food on Tour' en ‘Librije's Winkel'.

In mei 2008 werd hun droom werkelijkheid en openden zij de deuren van het kleinste vijfsterrenhotel van Nederland ‘Librije's Hotel'. In deze voormalige vrouwengevangenis zijn de cellen omgetoverd tot 19 luxueuze kamers en suites allen met een eigen karakter en ambiance.

Naast een hotel bevind zich in het monumentale gebouw ook een kook- en wijnschool ‘Librije's Atelier' en het eensterrenrestaurant ‘Librije's Zusje'.