Oldenburg kookt
OLDENBURG – De Duitse stad Oldenburg – dankzij de universiteit ook wel ‘de Stad van Overmorgen’ – heeft duidelijk wat met de beginletter G. Net over de Grens, niet zo ver van Groningen, ook dat, maar vooral de vijf begrippen die hier onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: Genieten, Gezelligheid, Gezondheid, Geschiedenis en . . . Grünkohl, Noordduits voor boerenkool.
Oldenburg heeft meer smaken dan ‘stevig’ en ‘hartig’. Dit jaar vindt de tweede editie plaats van het koksfestival. Na het geweldige succes van de eerste ronde bij het 900-jarig jubileum van de stad in 2008, wordt nu een volgende ‘gang’ opgediend.
Van 3 tot 7 mei 2012 laten de betere restaurants van Oldenburg en omgeving zien, dat er meer is op culinair gebied dan het streekgerecht Grünkohl. De delicatessen worden tijdens ‘Oldenburg kookt’ geserveerd op de net gerestaureerde Schlossplatz. Dat deel van de stad – nieuwe winkels rond het oude plein bij het paleis – is namelijk sinds de herinrichting het absolute pronkstuk van stedenbouwkunst in de ‘Stad van Overmorgen’.
Tijdenshet evenement leggen dagelijks ongeveer 30 toprestaurants uit de regio Oldenburg een proeve van bekwaamheid af. Heerlijke lekkernijen voor een afgesproken kennismakingsprijs, live muziek, uitleg bij producten, openbare kookworkshops en een kinderrestaurant maken de vijf dagen compleet.
Sterrenkok Stefan Marquard (bekend van TV) en topkok Wolfgang Müller uit Berlijn presenteren samen een kookshow, waarbij bezoekers niet alleen onder de deksel mogen kijken, maar ook aangemoedigd worden om mee te helpen. De demonstratie wordt viaeen groot beeldscherm uitgezonden, zodat iedereen letterlijk een kijkjein de keuken kan nemen.
© Nationale Horecagids