10 februari 2012 om 14:48
< 1 min lezen

NVWA pleit voor waarschuwing op jodiumrijk voedsel

DEN HAAG (Novum) – Een waarschuwing dat een levensmiddel veel jodium bevat moet risicogroepen beter beschermen. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in een vrijdag uitgebracht advies. Het gaat de voedselwaakhond vooral om zwangere vrouwen, kinderen en personen met een schildklieraandoening.

Sommige producten kunnen zeer hoge doses jodium bevatten. Brood met gejodeerd zout is de belangrijkste bron van jodium. Jodium wordt ook toegevoegd aan keukenzout, sommige ontbijtgranen, broodvervangers en vleeswaren. Het zit ook onder meer in zeevis en in lichte mate in melk en eieren.

Te veel jodium kan de gezondheid schaden. Er is echter geen Europese wetgeving over de maximale gehaltes van jodium. Enkele fabrikanten zijn al vrijwillig overgegaan tot het plaatsen van een waarschuwing.

Jodium is een belangrijk mineraal voor de schildklierhormonen, nodig nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Gezonde mensen krijgen bij een normaal eetpatroon voldoende jodium binnen.

Bij een overmatige jodiuminname door een zwangere vrouw loopt een ongeboren kind het risico dat de schildklier te weinig hormonen aanmaakt die belangrijk zijn voor de groei. Ook is er een kans op vergiftigingen en overgevoeligheidsreacties.

Relevante artikelen

Alles van restaurant
    • Restaurant

    De Librije brengt eerbetoon aan Jonnie Boer met nieuw kookboek

    19 november 2025 om 10:24
    • Restaurant

    Zwolle eert Jonnie Boer met Cruyff Court

    11 november 2025 om 15:07

Aankomende evenementen

11 Jan
Horecava 2026
  • Noord-Holland
08 Feb
HorecaEvenTT 2026
  • Friesland