Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horecava-onderzoek: gratis kraanwater

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Driekwart van de Nederlandse consument is van mening dat er naast water uit een fles(je) ook kraanwater moet worden aangeboden in een café of restaurant. Zes op de tien Nederlandse cafés en restaurants zijn bereid om gratis kraanwater te schenken aan hun gasten. Op nummer 1 staat, zowel bij mannen als bij vrouwen, Chantal Janzen om een weekendje mee weg te gaan. En een restaurant is voor de meeste Nederlanders (57%) de plek voor een eerste date. Dit blijkt uit onderzoek van de Horecava onder zowel horecaondernemers als de Nederlandse consument. De vakbeurs Horecava 2015 start maandag 12 januari (11:00 uur open) en wordt tot en met donderdag 15 januari, in Amsterdam RAI, gehouden.

Het onderzoek is in opdracht van de Horecava uitgevoerd onder 405 horecaondernemers. Ook zijn ruim 240 consumenten naar hun mening over de Nederlandse horeca gevraagd.

Gratis kraanwater in de horeca
Een meerderheid van de Nederlanders wil best betalen voor kraanwater (57%). Voor een karaf water (0,75 liter) is men bereid om € 0,50 (22%), € 1,- (24%) of meer (11%) te betalen. Als er brood + boter bij wordt geserveerd wil nog eens één op vijf gasten (21%) hiervoor betalen, waarmee het totaal op 78% (57% + 21%) komt. En kraanwater op de menukaart? Dat gaat voor de meeste horecaondernemers te ver: hiertoe is slechts één op de zeven (14%) van de cafés en restaurants bereid en slechts één op de vijf hotels (19%). De gemiddelde Nederlandse horecaondernemer denkt dat gratis water schenken meer oplevert dan het kost (46% mee eens), maar er is ook duidelijk een groep (26%, een kwart) die niet hierin gelooft.

Vaker restaurant dan café
Eén op de drie Nederlanders bezoekt op z’n minst maandelijks een café en circa de helft van de Nederlanders een restaurant. Opvallend is dat één op de drie (34%) vrijwel nooit een café bezoekt en slechts 4% vrijwel nooit een restaurant. Nederlanders bezoeken een café of restaurant met name ‘voor de gezelligheid’ (88%). De helft van ons doet dit om vrienden te ontmoeten en vier op de tien om niet zelf te hoeven koken.

Het restaurant is voor de meesten van ons ook een uitgelezen plek om met een nieuwe liefde af te spreken voor een eerste date (57%). Een cafeetje is voor een kwart van de Nederlanders daarvoor geschikt. Op zo’n eerste date vinden vier op de tien Nederlanders het leuk om naar de bioscoop te gaan en een kwart vindt steengrillen leuk (27%). Dit laatste wordt leuker gevonden door vrouwen (32%) dan door mannen (22%). Karaoke zingen op een eerste date is duidelijk minder populair, slechts 2% vindt dit leuk.

Weekendje weg om te ontspannen
Eén op de drie Nederlanders gaat 3x per jaar of vaker een weekendje weg naar een hotel of vakantiehuisje. Een kwart gaat vrijwel nooit. Circa driekwart doet dit voor de ontspanning (73%) en pas op de tweede plaats komt ditmaal ‘voor de gezelligheid’ (61%). Overige redenen zijn: Omdat het goed is voor het hele gezin, met kinderen erbij (31%), Om iets te vieren (20%) en Omdat het goed is voor mijn relatie, even zonder kinderen (12%).

Wat zou er leuker zijn dan een weekendje weg met een BN’er? En met wie? Aan het Nederlands publiek is een rijtje met 13 BN’ers voorgelegd. Op nummer 1 staat, zowel bij mannen als bij vrouwen, Chantal Janzen. De helft van de mannen (50%) wil met haar weleens een weekendje weg en een kwart van de vrouwen (27%) ziet een weekendje met Chantal wel zitten. Verder bestaat de top 3 voor de mannen uit Ilse de lange (26%) en Wendy van Dijk / Carice van Houten (beide goed voor 16%). De top 3 voor vrouwen wordt aangevuld met Humberto Tan (23%) en Wendy van Dijk (19%).

Vakgenoten inspireren
Circa zeven op de tien horecaondernemers (69%) eten op z’n minst 1x per maand bij een vakgenoot. Naast dat men dit voornamelijk doet voor de ontspanning (81%), doet men dit ook om inspiratie op te doen (55%). De horecaondernemers en –bedrijfsleiders laten zich inspireren door andere vakgenoten als het gaat om de inrichting (52%), menukaart (51%), beleving/entertainment (48%) of gastvrijheid (40%).
Aan de horecaondernemers is gevraagd wat hun sterke kwaliteiten zijn. De ondernemer kon kiezen uit een achttal aspecten. De ondernemer vindt zichzelf vooral sterk in gastvrijheid, organiseren, productkennis en creativiteit en minder in financiën, inkoop, verkoop en leidinggeven.

Over Horecava
De Horecava is voor professionals in de foodservice industrie sinds jaar en dag de ontmoetingsplek om nieuwe ideeën op te doen en op de hoogte te blijven van de marktontwikkelingen. Horecava 2015 is dagelijks geopend van 11:00 tot 18:00 uur, van maandag 12 tot en met donderdag 15 januari in Amsterdam RAI.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.