Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meer dan drieduizend Aziatische koks welkom

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
(Novum) - Restaurants mogen de komende twee jaar 3150 Aziatische koks in dienst nemen. Het kan gaan om nieuwe koks of om koks die al in dienst zijn of zijn geweest. Dat heeft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) woensdagmiddag bekendgemaakt bij de presentatie van het 'wokakkoord'.

De ruim drieduizend koks krijgen een werk- en verblijfsvergunning. Omdat het gaat om een tijdelijke vergunning, moeten de koks na twee jaar in principe weer terug naar Azië. "Behalve de mensen die hier op dat moment langer dan vijf jaar werken", licht een woordvoerder toe.

De zegsman spreekt van een 'overgangsperiode'. Na twee jaar moeten Nederlandse jongeren en al bestaande koks voldoende (om)geschoold zijn om het werk van hun Aziatische collega's over te nemen. Om dat te bereiken is afgesproken dat de sector elk half jaar 375 mensen gaat opleiden en 187 mensen een contract biedt.

Het UWV controleert of werkgevers zich wel voldoende inspannen om mensen op te leiden of in dienst te nemen. De uitkeringsinstantie gaat daarnaast met het ministerie en de sector in gesprek over de Aziatische keuken en de vraag of er functies bestaan waarvoor personeel uit Nederland of een ander Europees land niet in aanmerking komt.

"Er zijn heel specialistische gerechten en restaurants waar geen opleiding voor te realiseren is. Dat werk kan alleen gedaan worden door mensen die aan de cultureel getinte functie-eisen voldoen", legt de woordvoerder uit.

De Aziatische horeca laten weten 'tevreden' te zijn met het akkoord. De branche is van plan een mbo-opleiding tot Aziatische kok op te richten. Tegelijkertijd wordt aangestipt dat het akkoord slechts een 'tijdelijke oplossing' is van het probleem. Volgens de sector is een 'herwaardering van de ambachtseconomie nodig', want er is op dit moment een 'gebrek aan erkenning van de ambachtelijke kennis van gespecialiseerde koks uit Azië'.

De koks werden sinds januari geweerd toen de herziene Wet arbeid vreemdelingen van kracht werd. Nederlandse koks zonder wokervaring zouden in Aziatische restaurants prima uit de voeten kunnen, was de gedacht. Maar dat bleek niet zo te zijn. Veel restaurants liepen omzet mis of moesten sluiten wegens het gebrek aan specialisten.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.