Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Duurzame horecaonderneming SmaakPark in Ede failliet, hoopt op doorstart

Door Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Duurzame horecaonderneming SmaakPark in Ede failliet, hoopt op doorstart
Het horecaconcept van Christian Weij leek veelbelovend, maar bleek dat toch niet zo te zijn. De horecaonderneming SmaakPark op de Veluwe in Ede had alles wat een duurzame horecazaak van kon dromen: een restaurant, kookschool, fermentatielab en evenementlocatie in een. Hier wilde Weij mensen kennis laten maken met ander soort eten. Helaas is dat niet geluk. SmaakPark werd vorige week failliet verklaard, meldt Food Inspiration.

Het was 2021 toen SmaakPark voor het eerst opende. Voorafgaand had ondernemer Christian Weij er al heel wat jaren in gestoken. Al twaalf jaar lang was hij bezig met zijn partner Petra Busser aan het enorme project. Alle soorten horeca moesten op de locatie van meer dan 7.000 vierkante meter aanwezig zijn. Ze volgen de richtlijnen van Dutch Cuisine ‘80/20’. Daarbij wordt 80 procent van de producten lokaal verkregen en is maximaal 20 procent van het aanbod vlees of vis. Ook was minstens 80 procent van de producten seizoensgebonden en biologisch.

Wind van voren

Al vanaf de opening van de horecalocatie kreeg Weij de wind van voren. Eerst corona, toen de lockdowns en een verbouwing van het kazerneterrein waardoor de locatie maandenlang praktisch ontoegankelijk was. In 2022 kreeg het park nog 400.000 euro subsidie. Maar dat was niet genoeg: de rechter verklaarde de onderneming als failliet.

Emoties

In een emotionele video vertelt Weij dat hij zijn onderneming moet sluiten. “Na 12 jaar knokken is vorige week het faillissement uitgesproken over SmaakPark. We zijn nu officieel dicht”, luidt de video. Weij vertelt dat SmaakPark geen coronasteun kreeg omdat het een pas opgestart bedrijf is. Zo liep het bedrijf flinke vertraging op.

“Maar toen mochten we eindelijk open! De opening was goed. We stonden in alle dagbladen, waren live op radio. We hadden veel bezoekers.” Tot de lockdown werd ingevoerd in het land. Volgens Weij was dit het moment dat SmaakPark niet meer te redden was. Hij denkt dat de hype om zijn onderneming op dat moment was verdwenen waardoor de bezoekersaantallen tegenvielen. Ook de stijgende kosten velen niet goed.

Doorstart

SmaakPark was de grote droom van Weij en die is nu door de wc gespoeld. Maar toch houdt hij een beetje hoop. Weij denkt dat als een partij zich een dezer dagen meldt die gelooft in SmaakPark en een doorstart wil maken, hij de locatie kan redden. Een voorbeeld dat hij noemt is een groothandel die op zoek is naar een inspiratielab. Dat is daar allemaal aanwezig. “Als we met zo’n partner een tweede kans krijgen, dan hoef ik daar geen seconde over na te denken”, zegt hij tegen Food Inspiration.

Groene ondernemers in rode cijfers

Het is niet de enige duurzame onderneming die het zwaar heeft. Er is een hele golf van groene ondernemers die ermee stoppen. Corona, lockdowns en schulden in combinatie met gestegen kosten voor energie en personeel doen veel ondernemers de das om. Groene ondernemers hebben vaak ook minder winstoogmerk, waardoor het voor deze bedrijven nog moeilijker is om rond te komen.

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.