Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Duurzame horecaonderneming SmaakPark in Ede failliet, hoopt op doorstart

Door Nationale Horecagids
schedule 7 min
Duurzame horecaonderneming SmaakPark in Ede failliet, hoopt op doorstart
Het horecaconcept van Christian Weij leek veelbelovend, maar bleek dat toch niet zo te zijn. De horecaonderneming SmaakPark op de Veluwe in Ede had alles wat een duurzame horecazaak van kon dromen: een restaurant, kookschool, fermentatielab en evenementlocatie in een. Hier wilde Weij mensen kennis laten maken met ander soort eten. Helaas is dat niet geluk. SmaakPark werd vorige week failliet verklaard, meldt Food Inspiration.

Het was 2021 toen SmaakPark voor het eerst opende. Voorafgaand had ondernemer Christian Weij er al heel wat jaren in gestoken. Al twaalf jaar lang was hij bezig met zijn partner Petra Busser aan het enorme project. Alle soorten horeca moesten op de locatie van meer dan 7.000 vierkante meter aanwezig zijn. Ze volgen de richtlijnen van Dutch Cuisine ‘80/20’. Daarbij wordt 80 procent van de producten lokaal verkregen en is maximaal 20 procent van het aanbod vlees of vis. Ook was minstens 80 procent van de producten seizoensgebonden en biologisch.

Wind van voren

Al vanaf de opening van de horecalocatie kreeg Weij de wind van voren. Eerst corona, toen de lockdowns en een verbouwing van het kazerneterrein waardoor de locatie maandenlang praktisch ontoegankelijk was. In 2022 kreeg het park nog 400.000 euro subsidie. Maar dat was niet genoeg: de rechter verklaarde de onderneming als failliet.

Emoties

In een emotionele video vertelt Weij dat hij zijn onderneming moet sluiten. “Na 12 jaar knokken is vorige week het faillissement uitgesproken over SmaakPark. We zijn nu officieel dicht”, luidt de video. Weij vertelt dat SmaakPark geen coronasteun kreeg omdat het een pas opgestart bedrijf is. Zo liep het bedrijf flinke vertraging op.

“Maar toen mochten we eindelijk open! De opening was goed. We stonden in alle dagbladen, waren live op radio. We hadden veel bezoekers.” Tot de lockdown werd ingevoerd in het land. Volgens Weij was dit het moment dat SmaakPark niet meer te redden was. Hij denkt dat de hype om zijn onderneming op dat moment was verdwenen waardoor de bezoekersaantallen tegenvielen. Ook de stijgende kosten velen niet goed.

Doorstart

SmaakPark was de grote droom van Weij en die is nu door de wc gespoeld. Maar toch houdt hij een beetje hoop. Weij denkt dat als een partij zich een dezer dagen meldt die gelooft in SmaakPark en een doorstart wil maken, hij de locatie kan redden. Een voorbeeld dat hij noemt is een groothandel die op zoek is naar een inspiratielab. Dat is daar allemaal aanwezig. “Als we met zo’n partner een tweede kans krijgen, dan hoef ik daar geen seconde over na te denken”, zegt hij tegen Food Inspiration.

Groene ondernemers in rode cijfers

Het is niet de enige duurzame onderneming die het zwaar heeft. Er is een hele golf van groene ondernemers die ermee stoppen. Corona, lockdowns en schulden in combinatie met gestegen kosten voor energie en personeel doen veel ondernemers de das om. Groene ondernemers hebben vaak ook minder winstoogmerk, waardoor het voor deze bedrijven nog moeilijker is om rond te komen.

19 juni '23 (11:38)

Noodgedwongen valt het doek voor Wierdens restaurant Anno 1987

Het Twentse restaurant Anno 1987 in Wierden moet stoppen. Vanaf 1 augustus is het niet meer mogelijk om een bezoekje te brengen aan het restaurant in het zalencentrum, dat voorheen Het Anker heette. Uitbater Richard Nijkamp zegt dat hij het hoofd niet langer boven water kan houden. Volgens hem is het tegenslag na tegenslag, meldt Tubantia.

19 juni '23 (10:59)

Dennis Huwaë van Restaurant Daalder start streetfoodconcept

Bezoekers van het restaurant Daalder (een ster) aan de Postjesweg in Amsterdam kunnen daar vanaf nu ook op het terras neerstrijken voor een nieuw concept: Daalder Streetfood. Dennis Huwaë van Daalders en het keukenteam serveren op een creatieve manier streetfood, meldt Entree Magazine.

19 juni '23 ( 9:37)

Burgemeester stelt bedreigde horecaondernemers Utrecht gerust

Utrechtse horecaondernemers die een bedreiging hebben ontvangen, zijn door de burgemeester Dijkstra benaderd met de boodschap dat zij niet hoeven te vrezen voor deze intimidaties. Vorige week dreigde een anonieme afperser dat zaken gesloten zouden worden als die niet 3200 euro aan Bitcoins aan de persoon zouden betalen. Dat meldt het AD.

19 juni '23 ( 8:57)

CBS: recordaantal nieuwe vacatures in Nederland, vooral in horeca en handel

In Nederland waren er vorig jaar 1,6 miljoen nieuwe vacatures. He gaat om het hoogste aantal sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 1997 begon met dit te meten. Het illustreert dat de roep om nieuwe personeel bij veel bedrijven ontzettend groot is.

16 juni '23 (13:45)

Restaurant Rozey in Delft sluit deuren, pand krijgt nieuwe invulling

Terwijl je door de Zocherweg in Delft loopt, zie je de gesloten deuren van restaurant Rozey. In eerste instantie zou het gaan om een verbouwing, maar dat blijkt anders te zitten. Rozey sluit namelijk permanent. Er is daarentegen wel goed nieuws: er komt een nieuw restaurant voor in de plek. Dat meldt het AD.

16 juni '23 (12:10)

Dit restaurant wacht al jaren op terras

Restaurant Het Weeshuys in Zwolle heeft al jaren geen terras. Niet omdat zij daar zelf voor kiezen, maar omdat hun terrasvergunning maar niet komt. Inmiddels is het restaurant al twee jaar aan het wachten op toestemming. Wel is er goed nieuws: de herinrichting van de Kop van Assendorp biedt straks meer ruimte. Al is die herinrichting wel al enkele keren uitgesteld. Dat meldt de Ondernemer.

15 juni '23 (18:08)

Restaurant in Utrecht gesloten na vondst explosief

UTRECHT (ANP) - Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft een pand aan de Kanaalstraat in de wijk Lombok voor dertig dagen gesloten na de vondst van een explosief. Het incident is een "ernstige aantasting van de openbare orde en veiligheid" en er zou ook kans zijn op herhaling, staat in een bericht van de gemeente Utrecht.

15 juni '23 ( 8:17)

Sharon de Miranda is Flevolandse Zakenvouw van het Jaar 2023

Het netwerk Flevolandse Zakenvrouwen heeft chef-kok Sharon de Miranda de titel Zakenvrouw van het Jaar 2023 overhandigd voor haar werk als manager in inspiratierestaurant Food Forum. De jury geeft aan dat De Miranda met haar passie voor voedsel, Flevoland (inter)nationaal op de kaart zet. Dit meldt de provincie Flevoland. 

15 juni '23 ( 7:58)

Provincie onderzoekt vitaliteit Friese restaurants

Hoe blijft het horeca-aanbod voor inwoners van Fryslân en toeristen aantrekkelijk? De provincie Fryslân laat de huidige marktpositie van Friese restaurants onderzoeken om inzicht te krijgen in de vitaliteit en ontwikkelkansen van de restaurantsector. Het onderzoek is onderdeel van het provinciale programma Gastvrij Fryslân 2028, waarin gewerkt wordt aan een vitale en duurzame gastvrijheidssector. Dit meldt de provincie Friesland.

14 juni '23 (10:35)

Kleinzoon en opa maken restaurantgids voor Drenthe

Er zijn absoluut mooie plekjes in Drenthe om een goed hapje te eten. Maar waar zitten die precies? Dat zoekt Nino Bouwers uit Oosterhesselen voor jou uit. Hij maakt een restaurantgids ‘Smaken van Drenthe’. Voor de foto’s gaat hij met samen met zijn opa op pad. Dat meldt RTV Drenthe