Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verrassende verleiding: het gebruik van groentes in desserts

Door Ilias van Bruggen
schedule 12 min
location_on [xx]km
Verrassende verleiding: het gebruik van groentes in desserts
Groenten zijn een onmisbaar element van een gezond voedingspatroon. Met zijn allen zijn we een stuk minder groenten gaan eten. Terwijl het Voedingscentrum een dagelijkse hoeveelheid van minstens 250 gram groente per dag aanraadt, eten wij in Nederland ongeveer 165 gram per dag. Eigenlijk zouden we simpelweg meer plantaardig voedsel moeten eten. Wist je dat ze ook een geweldige toevoeging kunnen zijn in desserts? Hoewel groenten vaak geassocieerd worden met hartige gerechten, bieden ze een onverwachte en smakelijke twist aan zoete lekkernijen. Van worteltaart tot bruinebonenijs, er zijn talloze mogelijkheden om akkervruchten te verwerken in desserts. In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van groentedesserts en hoe die jouw smaakpapillen verwennen.

Het klinkt als een vreemde combinatie, maar chefs zijn het er over eens: het is ontzettend veelzijdig en verrassend om desserts te maken met groenten. Ze staan dan ook steeds vaker op de kaart. En nee, het zijn geen combinaties van yoghurt en spruitjes of vla met witlof.

Desserts worden vaak geassocieerd met romige smaken en zoete ingrediënten. Die smaken kunnen naar voren worden gebracht met de traditionele grondstoffen, zoals room en suiker. Deze ingrediënten geven een dessert de vertrouwde smaak. Er zijn echter ook veel groenten die dezelfde kenmerken hebben, met een kleine twist. Chefs door het hele land zijn druk aan het experimenteren om creatieve desserts te bedenken, die niet alleen goed smaken maar ook visueel aantrekkelijk zijn.

Pompoen en ui

Een voorbeeld van een restaurant waar groenten in desserts worden verwerkt is restaurant Flore (één ster) in Amsterdam. Zij hadden een dessert op de kaart staan die gemaakt is met groenten: een bevroren soufflé van pompoen. Flore werkt met de seizoenen mee. In de winter zijn veel minder vruchten beschikbaar en dan wordt het puzzelen. Door te kijken naar groenten die van nature een hoog suikergehalte hebben zijn er echter genoeg opties om lekkere desserts mee te maken. Flore gebruikt daarvoor groentes als ui, knolgroenten, knoflook en natuurlijk pompoen.

Knolselderij-ijs

Of neem Restaurant Neder in Alkmaar. Daar staan al helemaal interessante smakencombinaties op de dessertkaart. Wat dacht je van een dessert met knolselderij-ijs en zeewier met zwarte tulp en een karamel met eekhoorntjesbrood? De chef-kok van Neder, Brian Luikel, weet daar wel raad mee. Hij zegt in een artikel van Misset Horeca dat het hele interessante combinaties zijn voor hun smaken en aroma’s. “Groente en paddenstoelen brengen de nodige umami in het dessert en tilt het gerecht vaak naar een hoger niveau.” Vaak zijn de gasten verrast door het dessert. Luikel wenst ze dan ook ‘succes’ in plaats van ‘eet smakelijk’. Die wens hebben ze echter niet nodig: de verrassing van een groentedessert is vaak een aangename.

Hoog suikergehalte

Vaak hebben groenten een hartige smaak. Dat is zeker waar. Toch is het zo dat een groot deel van de groentes écht niet alleen maar hartige smaken hebben. Radar onderzocht welke groenten volgens het Voedingscentrum veel of weinig suiker bevatten. Daar komen interessante rijtjes uit.

Op de eerste plek staan bieten. Die bevatten per honderd gram ongeveer 6 gram suiker. Ideaal om te karamelliseren voor een nog zoetere smaak. Chef Luc Kusters van Bolenius (één ster) kookt hier graag mee, om er een jus van te maken. Hij noemt groenten voor desserts daarnaast ‘een geschenk’. Volgens de sterrenchef zijn groentes enorm veelzijdig, meer dan vlees en vis kunnen zijn.

Verder bevat maïs ook veel suiker (5,2 gram) en ui staat op de derde plek met 5,1 gram suiker per honderd gram. Ter vergelijking: volgens het Voedingscentrum bevat 100 gram aardbeien ongeveer 5,2 gram suiker. Gedroogde vruchten bevatten de meeste suikers. In honderd gram gedroogde cranberries zit ongeveer 65 gram suiker.

Creativiteit

Het gebruik van groenten biedt niet alleen een verrassende smaakervaring, maar heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Groenten zitten tjokvol met vitamines, mineralen en vezels. Het integreren van groenten in desserts kan dus helpen om de voedingswaarden van zoete traktaties te verbeteren. Bovendien kunnen groenten een natuurlijke zoetheid bevatten. Dan hoef je ook minder suiker toe te voegen. Het is een goede manier om zoetekauwen tevreden te stellen zonder dat het een slechte invloed heeft op gezonde eetgewoonten.

Al met al zijn er dus voldoende opties om met groentes een heerlijk dessert te creëren. Een beetje creativiteit en kennis is nodig, maar veel chefs bewijzen dat het zeker niet onmogelijk is om een goed nagerecht neer te zetten, mét groenten. Die zijn niet alleen een feestje voor de smaakpapillen, maar ook goed voor de gezondheid.

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.