Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Door Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en krijgt nieuwe eigenaren / Foto: "13-06-27-utrecht-by-RalfR-17" door Ralf Roletschek
Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

Het was 1973 toen Frans Walgering samen met zijn vrouw Thea de deuren van Graaf Floris openden. Die hebben het restaurant tot 1998 uitgebaat, waarna zij het overdroegen aan hun kinderen René en Esther. Na het overlijden van René in 2021 staat Esther er nog alleen voor. Na bijna 25 jaar draagt Esther het stokje over aan de nieuwe eigenaren. Esther vertelt aan DUIC dat de zaak goed door de coronapandemie is gekomen. Omdat ze René niet alleen als broer, maar ook als zakenpartner erg mist, stelde Esther vorig jaar in maart Rik aan als manager van het restaurant. “Die samenwerking beviel zo goed, dat het plan ontstond dat Rik en Angela Graaf Floris zelfstandig en naar eigen inzicht zouden kunnen voortzetten”, zegt Esther.

Niet onervaren

Zodoende heeft het ondernemerspaar op 1 juni het stokje overgenomen van Esther. Zij zijn niet onervaren in de horecasector. Ze werkten allebei meerdere jaren in een restaurant, waar zij elkaar hebben leren kennen. Wel is het de eerste keer dat ze zelfstandig een restaurant gaan bestieren. Maar aangezien ze al lang rondlopen bij Graaf Floris, zijn ze al bekend met de zaak en kon de overname stapsgewijs voltooid worden.

Onopgemerkt hipper maken

Graaf Floris gaat een groot deel van zijn karakter behouden. Voor de mensen die in de ochtend hier hun krant komen lezen verandert er niet veel. De klassieke muziek blijft, de Irish Coffees, speciaalbiertjes en natuurlijk de ‘klassieker’ van Graaf Floris, de appelbol. Wel zeggen de nieuwe eigenaren dat zij de afgelopen maanden hebben geprobeerd om de kaart en het bedrijf ‘onopgemerkt wat hipper te maken’. Nu kunnen mensen ook een smoothie of cocktail bestellen.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.