Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Syrco Bakker gaat restaurant openen in voormalige school

Door Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Syrco Bakker gaat restaurant openen in voormalige school
Tot voor kort was hij de chef-kok van voormalig tweesterrenrestaurant Pure C in Cadzand. De chef wilde echter een eigen weg inslaan. Zo vertrok hij bij Pure C, en plant om zijn eigen restaurant in zowel Nederland als Bali te openen. De chef-kok gaat over anderhalf tot twee jaar zijn Zeeuwse restaurant openen in de voormalige gemeenteschool D’Ouwe Schoole, aan de markt in Retranchement. De chef vertelt dat er naast het restaurant ook een atelier komt, een traiteur en een winkel met regionale producten. Dat meldt PZC.

Het was al bekend dat Bakker een monumentaal pand in Zeeland op het oog had. Dit Rijksmonument heeft hij gekocht van de gemeente. Die is aan onderhoud toe, mogelijk zijn de houten onderdelen van de kapconstructie aangetast door bruinrot. Bakker zegt dat een monumentaal pand wel een extra cent waard is. Maar om hoeveel centen het gaat, wil hij niet vertellen aan PZC. Wel zegt de chef dat hij in gesprek is met Monumentenzorg om te bepalen hoe het pand duurzaam gerenoveerd kan worden. “Het is de bedoeling alle authentieke elementen te behouden en de voormalige school weer te laten stralen”, aldus Bakker.

Pure C

De afgelopen twaalf jaar schitterde Bakker in het tweesterrenrestaurant in Cadzand. Die verloor de sterren met het vertrek van de chef-kok door nieuw beleid van de Michelin Gids. Bakker wil opnieuw op hoog niveau gaan koken, maar voor minder mensen (maximaal 30 gasten) en met meer aandacht voor de gasten. Zijn partner, Charlotte Pillen, wordt de maître van het restaurant.

Open keuken

Bakker is momenteel ook helemaal niet bezig met het behalen van sterren. In eerste instantie wil hij een gezond bedrijf opzetten met blije gasten. Wel biedt Bakker nog steeds fine dining, omdat hij ‘nog steeds in gelooft’, maar gaat het op een kleinere schaal doen zodat hij meer persoonlijke aandacht kan geven aan zijn gasten. “We gaan de keuken en het restaurant met elkaar vermengen. Gasten zitten als het ware in de keuken bij je. In een groot restaurant is dat lastiger en heb je te maken met hoge kosten voor overhead en personeel”, aldus Bakker.

In het restaurant gaat gekookt worden met lokale producten van boeren, vissers en bakkers uit de omgeving. Het atelier met een winkeltje, traiteur en lunch- en aperitiefruimte moeten volgens Bakker een lokale ontmoetingsplaats worden. Daar kunnen gasten een ontbijtje scoren of wat later op de dag een aperitief.

Bali

Het gaat nu enkel over het restaurant in Zeeland, maar dit is niet de enige zaak die Bakker wil openen. Naast Retranchement wil de chef namelijk ook een restaurant in Bali openen: Syrco BASÈ. Het is een zaak met een foodbar, chef’s table en een winkel waar je Balinese producten kunt kopen. De opa van Bakker komt uit Java en zijn oma van Sumatra. Hij wil dus terug gaan naar zijn roots: “Ik ben opgegroeid met de Indonesische keuken. Ik wil producten, bereidingen en ambachten daar gaan ontdekken.”

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.