Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Syrco Bakker gaat restaurant openen in voormalige school

Door Nationale Horecagids
schedule 6 min
Syrco Bakker gaat restaurant openen in voormalige school
Tot voor kort was hij de chef-kok van voormalig tweesterrenrestaurant Pure C in Cadzand. De chef wilde echter een eigen weg inslaan. Zo vertrok hij bij Pure C, en plant om zijn eigen restaurant in zowel Nederland als Bali te openen. De chef-kok gaat over anderhalf tot twee jaar zijn Zeeuwse restaurant openen in de voormalige gemeenteschool D’Ouwe Schoole, aan de markt in Retranchement. De chef vertelt dat er naast het restaurant ook een atelier komt, een traiteur en een winkel met regionale producten. Dat meldt PZC.

Het was al bekend dat Bakker een monumentaal pand in Zeeland op het oog had. Dit Rijksmonument heeft hij gekocht van de gemeente. Die is aan onderhoud toe, mogelijk zijn de houten onderdelen van de kapconstructie aangetast door bruinrot. Bakker zegt dat een monumentaal pand wel een extra cent waard is. Maar om hoeveel centen het gaat, wil hij niet vertellen aan PZC. Wel zegt de chef dat hij in gesprek is met Monumentenzorg om te bepalen hoe het pand duurzaam gerenoveerd kan worden. “Het is de bedoeling alle authentieke elementen te behouden en de voormalige school weer te laten stralen”, aldus Bakker.

Pure C

De afgelopen twaalf jaar schitterde Bakker in het tweesterrenrestaurant in Cadzand. Die verloor de sterren met het vertrek van de chef-kok door nieuw beleid van de Michelin Gids. Bakker wil opnieuw op hoog niveau gaan koken, maar voor minder mensen (maximaal 30 gasten) en met meer aandacht voor de gasten. Zijn partner, Charlotte Pillen, wordt de maître van het restaurant.

Open keuken

Bakker is momenteel ook helemaal niet bezig met het behalen van sterren. In eerste instantie wil hij een gezond bedrijf opzetten met blije gasten. Wel biedt Bakker nog steeds fine dining, omdat hij ‘nog steeds in gelooft’, maar gaat het op een kleinere schaal doen zodat hij meer persoonlijke aandacht kan geven aan zijn gasten. “We gaan de keuken en het restaurant met elkaar vermengen. Gasten zitten als het ware in de keuken bij je. In een groot restaurant is dat lastiger en heb je te maken met hoge kosten voor overhead en personeel”, aldus Bakker.

In het restaurant gaat gekookt worden met lokale producten van boeren, vissers en bakkers uit de omgeving. Het atelier met een winkeltje, traiteur en lunch- en aperitiefruimte moeten volgens Bakker een lokale ontmoetingsplaats worden. Daar kunnen gasten een ontbijtje scoren of wat later op de dag een aperitief.

Bali

Het gaat nu enkel over het restaurant in Zeeland, maar dit is niet de enige zaak die Bakker wil openen. Naast Retranchement wil de chef namelijk ook een restaurant in Bali openen: Syrco BASÈ. Het is een zaak met een foodbar, chef’s table en een winkel waar je Balinese producten kunt kopen. De opa van Bakker komt uit Java en zijn oma van Sumatra. Hij wil dus terug gaan naar zijn roots: “Ik ben opgegroeid met de Indonesische keuken. Ik wil producten, bereidingen en ambachten daar gaan ontdekken.”

19 juni '23 (11:38)

Noodgedwongen valt het doek voor Wierdens restaurant Anno 1987

Het Twentse restaurant Anno 1987 in Wierden moet stoppen. Vanaf 1 augustus is het niet meer mogelijk om een bezoekje te brengen aan het restaurant in het zalencentrum, dat voorheen Het Anker heette. Uitbater Richard Nijkamp zegt dat hij het hoofd niet langer boven water kan houden. Volgens hem is het tegenslag na tegenslag, meldt Tubantia.

19 juni '23 (10:59)

Dennis Huwaë van Restaurant Daalder start streetfoodconcept

Bezoekers van het restaurant Daalder (een ster) aan de Postjesweg in Amsterdam kunnen daar vanaf nu ook op het terras neerstrijken voor een nieuw concept: Daalder Streetfood. Dennis Huwaë van Daalders en het keukenteam serveren op een creatieve manier streetfood, meldt Entree Magazine.

19 juni '23 ( 9:37)

Burgemeester stelt bedreigde horecaondernemers Utrecht gerust

Utrechtse horecaondernemers die een bedreiging hebben ontvangen, zijn door de burgemeester Dijkstra benaderd met de boodschap dat zij niet hoeven te vrezen voor deze intimidaties. Vorige week dreigde een anonieme afperser dat zaken gesloten zouden worden als die niet 3200 euro aan Bitcoins aan de persoon zouden betalen. Dat meldt het AD.

19 juni '23 ( 8:57)

CBS: recordaantal nieuwe vacatures in Nederland, vooral in horeca en handel

In Nederland waren er vorig jaar 1,6 miljoen nieuwe vacatures. He gaat om het hoogste aantal sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 1997 begon met dit te meten. Het illustreert dat de roep om nieuwe personeel bij veel bedrijven ontzettend groot is.

16 juni '23 (13:45)

Restaurant Rozey in Delft sluit deuren, pand krijgt nieuwe invulling

Terwijl je door de Zocherweg in Delft loopt, zie je de gesloten deuren van restaurant Rozey. In eerste instantie zou het gaan om een verbouwing, maar dat blijkt anders te zitten. Rozey sluit namelijk permanent. Er is daarentegen wel goed nieuws: er komt een nieuw restaurant voor in de plek. Dat meldt het AD.

16 juni '23 (12:10)

Dit restaurant wacht al jaren op terras

Restaurant Het Weeshuys in Zwolle heeft al jaren geen terras. Niet omdat zij daar zelf voor kiezen, maar omdat hun terrasvergunning maar niet komt. Inmiddels is het restaurant al twee jaar aan het wachten op toestemming. Wel is er goed nieuws: de herinrichting van de Kop van Assendorp biedt straks meer ruimte. Al is die herinrichting wel al enkele keren uitgesteld. Dat meldt de Ondernemer.

15 juni '23 (18:08)

Restaurant in Utrecht gesloten na vondst explosief

UTRECHT (ANP) - Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft een pand aan de Kanaalstraat in de wijk Lombok voor dertig dagen gesloten na de vondst van een explosief. Het incident is een "ernstige aantasting van de openbare orde en veiligheid" en er zou ook kans zijn op herhaling, staat in een bericht van de gemeente Utrecht.

15 juni '23 ( 8:17)

Sharon de Miranda is Flevolandse Zakenvouw van het Jaar 2023

Het netwerk Flevolandse Zakenvrouwen heeft chef-kok Sharon de Miranda de titel Zakenvrouw van het Jaar 2023 overhandigd voor haar werk als manager in inspiratierestaurant Food Forum. De jury geeft aan dat De Miranda met haar passie voor voedsel, Flevoland (inter)nationaal op de kaart zet. Dit meldt de provincie Flevoland. 

15 juni '23 ( 7:58)

Provincie onderzoekt vitaliteit Friese restaurants

Hoe blijft het horeca-aanbod voor inwoners van Fryslân en toeristen aantrekkelijk? De provincie Fryslân laat de huidige marktpositie van Friese restaurants onderzoeken om inzicht te krijgen in de vitaliteit en ontwikkelkansen van de restaurantsector. Het onderzoek is onderdeel van het provinciale programma Gastvrij Fryslân 2028, waarin gewerkt wordt aan een vitale en duurzame gastvrijheidssector. Dit meldt de provincie Friesland.

14 juni '23 (10:35)

Kleinzoon en opa maken restaurantgids voor Drenthe

Er zijn absoluut mooie plekjes in Drenthe om een goed hapje te eten. Maar waar zitten die precies? Dat zoekt Nino Bouwers uit Oosterhesselen voor jou uit. Hij maakt een restaurantgids ‘Smaken van Drenthe’. Voor de foto’s gaat hij met samen met zijn opa op pad. Dat meldt RTV Drenthe