Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ING: “Door groot personeelstekort horeca straks geen drankje meer op terras’

Door Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
ING: “Door groot personeelstekort horeca straks geen drankje meer op terras’
Met het zonnige weer heeft de horeca het druk gehad afgelopen weekend. Vanwege het personeelstekort in de sector zal het veel ondernemers moeite hebben gekost om de personeelsroosters rond te krijgen. Maar liefst vier op de tien horecaondernemers heeft moeite om voldoende personeel te vinden, meldt ING.

Een van de oorzaken hiervoor is dat werken in de horeca niet langer de populairste baan onder jongeren is. Dit is een belangrijke groep arbeidskrachten voor de sector. Die is dan ook genoodzaakt om het werken in de horeca aantrekkelijker te maken.

Hoogste vacaturegraad

Uit cijfers van Studenten.nl, een platform waar werkgevers en werkzoekende studenten worden gematcht, blijkt dat studenten het liefst bij een callcenter werken. Dit vanwege het relatief hoge salaris en het flexibel kunnen indelen van de uren. Een callcenter job is zelfs twee keer zo populair als een bijbaan in de horeca.

De vacaturegraad in de horeca, het aantal openstaande vacatures per duizend banen, was 77 in het eerste kwartaal van 2023. Dat is de hoogste vacaturegraad van alle sectoren. Het aantal vacatures zal, met het drukke zomerseizoen in de aantocht, naar verwachting alleen maar verder toenemen.

Merkbaar voor gasten

Ook voor gasten is het personeelstekort in de horeca merkbaar. Het duurt langer voordat bestellingen worden opgenomen, drankjes worden geserveerd of gerechten worden bereid. Sommige horecagelegenheden sluiten eerder of zijn op sommige dagen zelfs helemaal gesloten.

Om de personeelsproblemen zo snel mogelijk het hoofd te bieden, doet de horeca er alles aan het werk aantrekkelijker te maken. Zo heeft brancheorganisatie KHN onlangs een campagne gelanceerd om het imago van werken in de horeca te verbeteren.

Investeren in medewerkers

Daarnaast vraagt het aantrekken van personeel ook om creativiteit van de ondernemers zelf. Horecaondernemers kunnen dat doen door studenten een goede beloning te bieden ten opzichte van andere sectoren en vooral veel flexibiliteit in het aantal te werken uren en het indelen van de uren. Ook helpt het om de sollicitatieprocedure laagdrempelig te maken en te laten zien hoe leuk het is om in de horeca te werken. Bijvoorbeeld door studenten een dag mee te laten draaien. Investeren in medewerkers is nu belangrijker dan ooit om het personeelsprobleem op te lossen en hierdoor de gasten tevreden te houden.

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.