Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kraanwater gratis serveren: go or no-go?

Door Ilias van Bruggen
schedule 13 min
location_on [xx]km
Kraanwater gratis serveren: go or no-go?
Water dat uit de kraan stroomt verdient aandacht. Veel mensen zien het als vanzelfsprekend dat zij naast hun diner een gratis glaasje leidingvocht kunnen bestellen. Tot ergernis van sommige restaurateurs. Daarom hoor je soms wel eens in een restaurants een antwoord als ‘sorry, maar wij serveren geen kraanwater’. Voor veel mensen is dat onterecht, want het is een stukje service die je levert. Maar waar komt de opmerking vandaan? Is het voor de waarborging van een goede omzet of zit er een andere reden achter?

Soms kan de mening van gasten best tegenstrijdig zijn. Aan de ene kant kunnen restaurantbezoekers moeilijk doen omdat zij naast hun glaasje wijn geen tapwater kunnen krijgen, want ‘thuis komt kraanwater toch ook gratis uit de kraan’. Is dat wel zo? Voor zover bekend krijgen ook huishoudens aan het einde van het jaar een rekening voor het water dat zij thuis gebruiken. Daarnaast willen gasten wél zonder erbij na te denken goud geld neerleggen voor een flesje gebotteld water.

Kosten van kraanwater

Herman Hell, eigenaar van de Hells’s Kitchen Group, waar restaurants als GRACE, Het Zalmhuis en NRC in Rotterdam onder vallen, mengde zich ook in de discussie. Hij stelt in een column van Entree Magazine dat water helemaal niet gratis is. Hell berekende: in Nederland kost 200 liter water zo’n 30 eurocent. Een glas water zou dan al in principe 0,03 cent kosten.

Maar daar blijft het niet bij. Naast de kosten voor het water zijn er andere kosten die meegenomen worden in de beslissing om gasten te laten betalen voor kraanwater. De glazen maken zichzelf niet schoon, dus heb je kosten voor het afwassen – afwasser, afwasmiddel, vaatwasser en ga maar door – die ook op de marges drukken. Gasten beseffen zich vaak niet dat er veel meer bij komt kijken dan alleen maar het vullen van een glas uit de tap. Om dan de drastische maatregel te nemen dezelfde prijs voor kraanwater te vragen als bronwater, is dan ook weer een tikkeltje onnodig en schrikt misschien zelfs af. Maar een kleine vergoeding vragen voor kraanwater om deze kosten te dekken vindt Hell geen slecht idee.

Hoofdprijs voor bronwater

Wat Hell tegenstrijdig vindt, is het gemopper van gasten die hun kraanwater niet gratis krijgen, terwijl veel dinergasten het geen enkel probleem vinden om de hoofdprijs voor bronwater te betalen. “Ze geven dus gewoon geld uit voor het verpakken van normaal water met een marketingverhaal”, schrijft Hell.

Past bronwater ook binnen de trends van de horeca? Duurzaamheid en lokale producten kunnen een belangrijke factor zijn voor het succes van een restaurant. Dan is het wellicht vreemd om water vanuit Oostenrijk, Italië of Frankrijk met grote vrachtwagens naar ons kikkerland te verschepen. En wanneer het in de restaurants belandt, waar gaat het dan heen? Juist, direct de koeling in. Dan blijft het lekker koel totdat het in het keelgat van de gast verdwijnt. Dat kost wel weer extra – misschien onnodige – energie.

Gastvrijheid

Aan de andere kant is het serveren van kraanwater een stukje gastvrijheid van het restaurant. Alleen een espresso naar binnen werken en vervolgens met een adem te zitten waar je u tegen zegt is natuurlijk ook niet wenselijk. Een glaasje water ernaast kan dan al een wereld van verschil maken. Voor zowel het plezier van de andere gasten als het creëren van een betere ervaring. Het kan betekenen dat gasten terugkomen omdat zij van de service (en hopelijk ook de koffie) hebben genoten.

Gratis bij besteding

Het stukje service van kraanwater aanbieden valt vaak goed bij gasten. Maar mensen die de hele avond hun glas water laten bijvullen zorgen voor ergernis bij horecaondernemers. Dus wat dan als er gezocht wordt naar een middenweg? Hier is een idee: een gast die een betaald drankje bestelt (zoals koffie of wijn) krijgt hiernaast een gratis glaasje kraanwater. Op het moment dat een gast de hele avond aan tapwater zit, moet die wél betalen voor het water.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat het beleid omtrent kraanwater per restaurant verschilt. De kosten voor een glas gemeentepils kunnen flink verschillen door de locatie, lokale regelgeving en het restaurantbeleid.

Duurzaamheid

Een reden om kraanwater aan te bieden is de duurzaamheid ervan. Veel bronwater is verpakt in plastic flessen. Dat is niet bepaald goed te noemen voor het milieu, al helemaal als het ook uit de kraan gehaald kan worden. Het verminderen van de vraag naar gebotteld water vermindert ook de productie van bronwater, dus ook plastic flessen en de bijbehorende milieuvervuiling. Het serveren van kraanwater draagt bij aan een duurzamere horeca-industrie.

Ook kan het een mooie manier zijn voor restaurants om duurzaamheid in hun eigen restaurant op de kaart te zetten. Om de bewustwording onder de gasten aan te kaarten, maar ook is het goede PR wanneer je als bedrijf bezig bent met het milieu en klimaat. Want wie is er op tegen dat je een manier hebt gevonden om de plastic afvalberg te verminderen?

Al met al is de discussie waard om gevoerd te worden. Dat water in restaurants – of thuis – gratis uit de kraan komt, kan in ieder geval ontkracht worden. Maar om net zoveel te vragen als voor bronwater, is ook niet wenselijk voor gasten. Het is belangrijk om de voordelen van kraanwater te communiceren. In het kader van duurzaamheid kan hier flink terrein gewonnen worden. De middenweg is misschien niet eens een verkeerde optie. Het kan de ergernis van zowel restaurateurs als de gasten verzachten, met het milieu in het achterhoofd.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.