Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Kraanwater gratis serveren: go or no-go?

Door Ilias van Bruggen
schedule 13 min
Kraanwater gratis serveren: go or no-go?
Water dat uit de kraan stroomt verdient aandacht. Veel mensen zien het als vanzelfsprekend dat zij naast hun diner een gratis glaasje leidingvocht kunnen bestellen. Tot ergernis van sommige restaurateurs. Daarom hoor je soms wel eens in een restaurants een antwoord als ‘sorry, maar wij serveren geen kraanwater’. Voor veel mensen is dat onterecht, want het is een stukje service die je levert. Maar waar komt de opmerking vandaan? Is het voor de waarborging van een goede omzet of zit er een andere reden achter?

Soms kan de mening van gasten best tegenstrijdig zijn. Aan de ene kant kunnen restaurantbezoekers moeilijk doen omdat zij naast hun glaasje wijn geen tapwater kunnen krijgen, want ‘thuis komt kraanwater toch ook gratis uit de kraan’. Is dat wel zo? Voor zover bekend krijgen ook huishoudens aan het einde van het jaar een rekening voor het water dat zij thuis gebruiken. Daarnaast willen gasten wél zonder erbij na te denken goud geld neerleggen voor een flesje gebotteld water.

Kosten van kraanwater

Herman Hell, eigenaar van de Hells’s Kitchen Group, waar restaurants als GRACE, Het Zalmhuis en NRC in Rotterdam onder vallen, mengde zich ook in de discussie. Hij stelt in een column van Entree Magazine dat water helemaal niet gratis is. Hell berekende: in Nederland kost 200 liter water zo’n 30 eurocent. Een glas water zou dan al in principe 0,03 cent kosten.

Maar daar blijft het niet bij. Naast de kosten voor het water zijn er andere kosten die meegenomen worden in de beslissing om gasten te laten betalen voor kraanwater. De glazen maken zichzelf niet schoon, dus heb je kosten voor het afwassen – afwasser, afwasmiddel, vaatwasser en ga maar door – die ook op de marges drukken. Gasten beseffen zich vaak niet dat er veel meer bij komt kijken dan alleen maar het vullen van een glas uit de tap. Om dan de drastische maatregel te nemen dezelfde prijs voor kraanwater te vragen als bronwater, is dan ook weer een tikkeltje onnodig en schrikt misschien zelfs af. Maar een kleine vergoeding vragen voor kraanwater om deze kosten te dekken vindt Hell geen slecht idee.

Hoofdprijs voor bronwater

Wat Hell tegenstrijdig vindt, is het gemopper van gasten die hun kraanwater niet gratis krijgen, terwijl veel dinergasten het geen enkel probleem vinden om de hoofdprijs voor bronwater te betalen. “Ze geven dus gewoon geld uit voor het verpakken van normaal water met een marketingverhaal”, schrijft Hell.

Past bronwater ook binnen de trends van de horeca? Duurzaamheid en lokale producten kunnen een belangrijke factor zijn voor het succes van een restaurant. Dan is het wellicht vreemd om water vanuit Oostenrijk, Italië of Frankrijk met grote vrachtwagens naar ons kikkerland te verschepen. En wanneer het in de restaurants belandt, waar gaat het dan heen? Juist, direct de koeling in. Dan blijft het lekker koel totdat het in het keelgat van de gast verdwijnt. Dat kost wel weer extra – misschien onnodige – energie.

Gastvrijheid

Aan de andere kant is het serveren van kraanwater een stukje gastvrijheid van het restaurant. Alleen een espresso naar binnen werken en vervolgens met een adem te zitten waar je u tegen zegt is natuurlijk ook niet wenselijk. Een glaasje water ernaast kan dan al een wereld van verschil maken. Voor zowel het plezier van de andere gasten als het creëren van een betere ervaring. Het kan betekenen dat gasten terugkomen omdat zij van de service (en hopelijk ook de koffie) hebben genoten.

Gratis bij besteding

Het stukje service van kraanwater aanbieden valt vaak goed bij gasten. Maar mensen die de hele avond hun glas water laten bijvullen zorgen voor ergernis bij horecaondernemers. Dus wat dan als er gezocht wordt naar een middenweg? Hier is een idee: een gast die een betaald drankje bestelt (zoals koffie of wijn) krijgt hiernaast een gratis glaasje kraanwater. Op het moment dat een gast de hele avond aan tapwater zit, moet die wél betalen voor het water.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat het beleid omtrent kraanwater per restaurant verschilt. De kosten voor een glas gemeentepils kunnen flink verschillen door de locatie, lokale regelgeving en het restaurantbeleid.

Duurzaamheid

Een reden om kraanwater aan te bieden is de duurzaamheid ervan. Veel bronwater is verpakt in plastic flessen. Dat is niet bepaald goed te noemen voor het milieu, al helemaal als het ook uit de kraan gehaald kan worden. Het verminderen van de vraag naar gebotteld water vermindert ook de productie van bronwater, dus ook plastic flessen en de bijbehorende milieuvervuiling. Het serveren van kraanwater draagt bij aan een duurzamere horeca-industrie.

Ook kan het een mooie manier zijn voor restaurants om duurzaamheid in hun eigen restaurant op de kaart te zetten. Om de bewustwording onder de gasten aan te kaarten, maar ook is het goede PR wanneer je als bedrijf bezig bent met het milieu en klimaat. Want wie is er op tegen dat je een manier hebt gevonden om de plastic afvalberg te verminderen?

Al met al is de discussie waard om gevoerd te worden. Dat water in restaurants – of thuis – gratis uit de kraan komt, kan in ieder geval ontkracht worden. Maar om net zoveel te vragen als voor bronwater, is ook niet wenselijk voor gasten. Het is belangrijk om de voordelen van kraanwater te communiceren. In het kader van duurzaamheid kan hier flink terrein gewonnen worden. De middenweg is misschien niet eens een verkeerde optie. Het kan de ergernis van zowel restaurateurs als de gasten verzachten, met het milieu in het achterhoofd.

08 juni '23 (14:42)

Trafo/Club Mesh: overdag een restaurant en zaterdagnacht een club

Komende zaterdag opent in de Vasim in Nijmegen-West een nieuw restaurant/club. Als restaurant draagt het de naam Trafo en op zaterdagavond verandert dit in club Mesh. Vanwege de unieke dubbelbestemming, is de zaak ook langer open dan gemiddeld. Dit meldt de Gelderlander.

08 juni '23 (14:25)

Zuid-Holland daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht te verduurzamen

Tuin van Holland is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht uit de plantaardige-korteketen op hun menukaart te zetten. Chefs kunnen zich hiervoor inschrijven en daarbij inzetten op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Dat zijn de drie pijlers van de Tuin van Holland. Dit meldt Groenten & Fruit.

08 juni '23 (13:46)

Horeca-eigenaren stoppen zelf vanwege hoge kosten en terugbetalen coronasteun

Faillissementen zijn niet de belangrijkste reden dat horecaondernemers hun zaak sluiten. Veelal stoppen er zelf mee vanwege de hoge inkoop- en energieprijzen in combinatie met de coronasteun die ze dit jaar moeten afbetalen. Van de 2.337 horecazaken die er in het eerste kwartaal van 2023 mee stopten, gingen slechts 177 failliet. Dit meldt RTL Nieuws.

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.

05 juni '23 (14:11)

Familie Yang blaast nieuw leven in draaiend restaurant De Koperen Hoogte

Het duurde iets langer dan verwacht, maar dan heb je ook wat. Het nieuwe hotel en restaurant in de draaiende watertoren ‘De Koperen Hoogte’ is geopend. Daar staat nu de familie Yang aan het roer, meldt het AD. Zij brengen een nieuwe naam en vernieuwingen. Wat is er precies gebeurd met het project van de voormalige eigenaar Hennie van der Most?

05 juni '23 (12:47)

Een op de acht horecabedrijven noemt schuldenlast problematisch

Zo’n vijf procent van de bedrijven in Nederland dreigt in de problemen te komen door de hoge schulden. Vooral in de horeca vrezen ondernemers dat zij het hoofd niet boven water kunnen houden en niet voldoen aan de betalingsverplichtingen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

02 juni '23 (14:26)

Binnen een week haalt Restaurant De Klub drie ton op voor verhuizing naar centrum Utrecht

Het klinkt bijna te gek voor woorden, maar het is ze echt gelukt: Restaurant De Klub heeft met een crowdfundingsactie meer dan 3 ton opgehaald. Daarmee kunnen zij in de loop van het jaar verhuizen van de Europalaan naar het Vredenburg. Dat meldt DUIC.