Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle bestaat dit jaar 30 jaar

Door Nationale Horecagids
schedule 5 min
Driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle bestaat dit jaar 30 jaar
Dit jaar bestaat een van de twee Nederlandse driesterrenrestaurants dertig jaar: De Librije in Zwolle. Daarom waren zij te gast bij WNL op Zondag. Hier spraken Jonnie en Thérèse Boer over hun succes in de horecawereld. Dat meldt WNL.

De reis van het ondernemersduo begon in 1993, toen zij hun allereerste Michelinster in ontvangst mochten nemen het De Librije. Dit kondigde de start aan van het succes dat de twee in Zwolle. De tweede ster volgde in 2003, wat Jonnie de jongste Nederlandse chef-kok met twee sterren maakte. De derde ster mochten Jonnie en Thérèse in 2004 ontvangen. Deze drie sterren hebben zij tot op de dag van vandaag behouden. Naast De Librije opende het echtpaar eind 2017 Brass Boer op Curacao en later, in 2019, brachten zij dit concept naar Zwolle: Brass Boer Thuis.

De derde ster heeft de twee gebracht wat zij wilden: de Nederlandse gastronomie naar een hoger niveau brengen. Naast een enorm trots gevoel brengt het daarentegen ook onzekerheden met zich mee. Het restaurant trekt internationale gasten. Die hebben allemaal ‘het boekje onder de arm als ze bij je komen eten’. 

Eerste ster

De eerste ster was voor Jonnie ‘vreemd’. Het was onverwachts, aangezien zij niet aan het koken waren voor een Michelinster. Toen zij die kregen was de keuken nog erg klein en werden zij geholpen door familie en kennissen. Zo stond er af en toe iemand in de keuken om Jonnie te ondersteunen en kreeg Thérèse hulp van haar moeder bij het schoonmaken. “Het is heel apart om  je dat dan te realiseren.”

Verse en lokale producten

Tijdens de uitzending wordt gesproken over de producten die worden gebruikt in de keuken van De Librije. Die zijn al dertig jaar vers en lokaal. Thérèse geeft aan dat zij zeer kritisch keuren of producten geschikt zijn of niet. In eerste instantie was dat volgens haar niet eens om de gedachte van lokaal en vers koken. Thérèse: “Eigenlijk ging ik een beetje uit armoede opzoek naar producten uit de buurt en ik was erg eigenwijs. Ik dacht: waarom moet ik een lammetje uit de Pyreneeën halen, terwijl mijn neef er twintig op het land heeft lopen.”

De hele uitzending is te zien op NPO Start.

26 mei '23 ( 9:14)

Nepklager stuurde tientallen Brabantse restaurants slechte recensie

Een serieklager die tientallen Brabantse restaurants slechte recensies stuurde in de hoop een compensatie te krijgen, is door de mand gevallen. Horecaondernemers hebben hem aangesproken op zijn gedrag. Volgens de man zijn de compensaties inmiddels terugbetaald. Dit meldt NOS.

25 mei '23 (13:04)

Gronings fine-dining restaurant Blumé al na 4,5 maand in Michelingids

Fine-dining restaurant Blumé in het centrum van Groningen is deze week opgenomen in de Michelingids. Opvallend is dat het restaurant slechts sinds 4,5 maand geopend is. Chef-kok en mede-eigenaar Henrice Dijks is heel blij met de opname in de culinaire bijbel. Dit meldt Sikkom.

25 mei '23 (11:37)

Acht Amsterdamse vegan zaken in één maand tijd dicht

Ongeveer 10 procent van de Amsterdammers zegt nooit vlees of vis te eten en ongeveer 4 procent eet volledig plantaardig. Van de totale Nederlandse bevolking is 0,4 procent veganistisch. In onze hoofdstad zijn er daarom relatief veel veganistische zaken: op dit moment ongeveer 70. Maar dat aantal daalt. In april gingen acht vegan gelegenheden dicht. Dit meldt Flavorflav op basis van berichtgeving in het Parool.

24 mei '23 (15:08)

Grote brand bij restaurant Leek

Vanochtend brak een grote brand uit bij een Chinees restaurant aan de Tolberterstraat in Leek. De brand is door de hulpdiensten onder controle gekregen. Wel gaf NL-Alert een alarm af voor de rook. Dat meldt RTV Drenthe.

24 mei '23 (12:56)

Kraanwater gratis serveren: go or no-go?

Water dat uit de kraan stroomt verdient aandacht. Veel mensen zien het als vanzelfsprekend dat zij naast hun diner een gratis glaasje leidingvocht kunnen bestellen. Tot ergernis van sommige restaurateurs. Daarom hoor je soms wel eens in een restaurants een antwoord als ‘sorry, maar wij serveren geen kraanwater’. Voor veel mensen is dat onterecht, want het is een stukje service die je levert. Maar waar komt de opmerking vandaan? Is het voor de waarborging van een goede omzet of zit er een andere reden achter?

24 mei '23 (11:47)

Michelin voegt drie nieuwe restaurants toe aan de gids voor mei

Het hele jaar door gaan de inspecteurs van de Michelin Gids op zoek naar de beste restaurants. Natuurlijk geldt dat dus ook voor de maand mei. De inspecteurs delen graag de nieuwste ontdekkingen die zij hebben gedaan. Daarom voegt de restaurantgids voor deze maand drie nieuwe restaurants toe ‘die een bezoekje waard’ kunnen zijn. Dat meldt Michelin.

24 mei '23 ( 9:44)

Oude gemeentehuis Maasland te koop voor horeca

Heb jij altijd al gedroomd van een eigen restaurant in een karakteristiek pand in Maasland? Grijp dan nu jouw kans! Het oude gemeentehuis aan de ’s-Herenstraat is te koop, meldt WOS.

24 mei '23 ( 9:40)

Tijd dringt voor 18.000 ondernemers bij definitieve aanvraag NOW

De tijd dringt voor zo'n 18.000 bedrijven die nog geen definitieve berekening hebben aangevraagd voor de loonsteun die ze ontvingen tijdens de coronacrisis. Ze hebben daarvoor nog tot en met vrijdag 2 juni de tijd, waarschuwt uitkeringsinstantie UWV. "Als wij geen informatie van werkgevers krijgen, dan kunnen wij niet vaststellen op welk bedrag zij uiteindelijk recht hebben en moeten wij het verstrekte voorschot terugvorderen", zegt verantwoordelijk projectmanager Randy Eichhorn.

24 mei '23 ( 9:27)

Populair Rijssens restaurant Poort van Twente sluit na 34 jaar

Rijssen is binnenkort een restaurant armer. En niet zomaar een: restaurant Poort van Twente gaat de deuren sluiten. De familie Molenaar runde het restaurant voor meer dan 30 jaar, maar trekt nu de stekker eruit, meldt de Ondernemer. Het lijkt tegenstrijdig, want het restaurant loopt goed. Waarom zijn zij gesloten?

23 mei '23 (12:09)

Chefs van Amsterdams restaurant Choux maken natuurlijk smaakversterker

Merijn van Berlo en Maarten Bezem, chefs van restaurant Choux in Amsterdam, hebben onder de naam 621 Ferments krachtige natuurlijke smaakversterkers ontwikkeld. Geboren uit een gedeelde passie voor lekker eten en duurzaamheid hebben ze een manier gevonden om voedselverspilling tegen te gaan en tegelijkertijd gerechten een boost te geven. Na een zoektocht van ruim drie jaar naar de perfecte smaakbalans en het juist proces zijn vanaf 22 mei de smaken Mushroom (plantaardig) en Beef (Gasconne rund) te koop. Daarnaast zijn ze druk bezig met een variant met zwarte knoflook en een van Hollandse garnalen die later dit jaar zullen volgen. Dat meldt 621 Ferments.