Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle bestaat dit jaar 30 jaar

Door Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle bestaat dit jaar 30 jaar
Dit jaar bestaat een van de twee Nederlandse driesterrenrestaurants dertig jaar: De Librije in Zwolle. Daarom waren zij te gast bij WNL op Zondag. Hier spraken Jonnie en Thérèse Boer over hun succes in de horecawereld. Dat meldt WNL.

De reis van het ondernemersduo begon in 1993, toen zij hun allereerste Michelinster in ontvangst mochten nemen het De Librije. Dit kondigde de start aan van het succes dat de twee in Zwolle. De tweede ster volgde in 2003, wat Jonnie de jongste Nederlandse chef-kok met twee sterren maakte. De derde ster mochten Jonnie en Thérèse in 2004 ontvangen. Deze drie sterren hebben zij tot op de dag van vandaag behouden. Naast De Librije opende het echtpaar eind 2017 Brass Boer op Curacao en later, in 2019, brachten zij dit concept naar Zwolle: Brass Boer Thuis.

De derde ster heeft de twee gebracht wat zij wilden: de Nederlandse gastronomie naar een hoger niveau brengen. Naast een enorm trots gevoel brengt het daarentegen ook onzekerheden met zich mee. Het restaurant trekt internationale gasten. Die hebben allemaal ‘het boekje onder de arm als ze bij je komen eten’. 

Eerste ster

De eerste ster was voor Jonnie ‘vreemd’. Het was onverwachts, aangezien zij niet aan het koken waren voor een Michelinster. Toen zij die kregen was de keuken nog erg klein en werden zij geholpen door familie en kennissen. Zo stond er af en toe iemand in de keuken om Jonnie te ondersteunen en kreeg Thérèse hulp van haar moeder bij het schoonmaken. “Het is heel apart om  je dat dan te realiseren.”

Verse en lokale producten

Tijdens de uitzending wordt gesproken over de producten die worden gebruikt in de keuken van De Librije. Die zijn al dertig jaar vers en lokaal. Thérèse geeft aan dat zij zeer kritisch keuren of producten geschikt zijn of niet. In eerste instantie was dat volgens haar niet eens om de gedachte van lokaal en vers koken. Thérèse: “Eigenlijk ging ik een beetje uit armoede opzoek naar producten uit de buurt en ik was erg eigenwijs. Ik dacht: waarom moet ik een lammetje uit de Pyreneeën halen, terwijl mijn neef er twintig op het land heeft lopen.”

De hele uitzending is te zien op NPO Start.

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.