Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Beheerplan Nieuwkoopse Plassen en De Haeck

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Staatssecretaris Dijksma bezocht 13 januari 2014 het Nieuwkoopse Plassengebied. Dit werkbezoek vond plaats vanwege het beheerplan voor het Natura 2000-gebied Nieuwkoop en De Haeck. Aan het einde van het werkbezoek tekenden staatssecretaris Dijksma, gedeputeerde Weber en gedeputeerde Krol (provincie Utrecht) het ontwerpbeheerplan.

In het ontwerp beheerplan staat wat we als overheden en gebiedspartijen als doelstelling hebben voor het gebied. Wat willen we bereiken en hoe gaan we hiermee aan de slag.

Kansen voor de toekomst
Burgemeester Buijserd keek terug op een goed doorlopen gebiedsproces met veel participatie vanuit de omgeving. Dat moest ook wel, want in een gebied met kwetsbare natuur waarin zo veel sectoren samenkomen (wonen, recreëren, bedrijven, natuur) was participatie onmisbaar. Om die reden zijn de contacten tussen partijen als provincies, gemeenten, waterschappen, Natuurmonumenten, belangenverenigingen en andere gebiedspartijen geïntensiveerd. Burgemeester Buijserd sloot zijn terugblik af met de woorden: “Natura 2000 biedt kansen voor de toekomst, laten we die met elkaar aanpakken.”

Daarna werd er in een vraaggesprek met gedeputeerden Weber en Krol en wethouder Elkhuizen vooral naar de toekomst gekeken. Gedeputeerde Weber gaf aan dat het hele traject nu pas echt begint. “Het is belangrijk dat we veel wensen en belangen hebben afgewogen om tot een ontwerpbeheerplan te komen voor dit complexe gebied. Maar nu gaan we pas echt beginnen met het buiten borgen van de nieuwe natuurwaarden.” Gedeputeerde Krol van de provincie Utrecht zet zich in om intensief te blijven samenwerken in het gebied. “Zodat zaadjes van planten die nu alleen nog in de Schraallanden van de Meije voorkomen, straks ook in het Zuid-Hollandse gedeelte van het gebied kunnen ontkiemen.” Wethouder Guus Elkhuizen benadrukte dat we trots moeten zijn op de Natura 2000- status van het gebied. “Natura 2000 kan een economische pijler worden voor dit gebied, waar we aan kunnen verdienen. We moeten er trots op zijn, dit ook laten zien als mensen het gebied binnenkomen.”

Vertegenwoordigers aan het woord
Concrete projecten die nu binnen het beheerplan worden gerealiseerd kwamen aan bod tijdens korte presentaties vanuit de 3 werkgroepen die betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van het beheerplan. Vertegenwoordigers van de sectoren landbouw, natuur,  recreatie en industrie kregen allemaal het woord.

De staatssecretaris sprak haar bewondering uit voor het doorlopen proces. “Het proces zoals dat in dit gebied is gelopen, is een voorbeeld voor andere gebieden. We kunnen daar echt van leren. Ik hoop ook dat we de goede sfeer die er nu is en de samenwerking die tussen de partners tot stand is gekomen, vast kunnen houden.”

De staatssecretaris gaf verder aan dat veel extra middelen voor het gebied bij de provincie liggen. Ze wil zich ervoor hard maken dat deze middelen zo gericht mogelijk ingezet worden om maximaal effect te bereiken in het gebied. Door samen hierover na te denken, ziet ze zeker mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen.

Foto: Burgemeester Frans Buyserd van Nieuwkoop, Bart Krol gedeputeerde Utrecht, Han Weber, gedeputeerde Zuid-Holland, staatssecretaris Dijksma en wethouder Nieuwkoop Guus Elkhuizen

© Nationale Horecagids

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.