Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

60.000 ondernemers nog niet begonnen met afbetalen coronaschuld

Door ANP
schedule 4 min
60.000 ondernemers nog niet begonnen met afbetalen coronaschuld
Nog steeds hebben 60.000 ondernemers niets van de coronaschuld afbetaald aan de Belastingdienst. Dat schrijft staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) aan de Tweede Kamer. De totale schuld van alle ondernemers, onder wie de ondernemers die hun schuld deels hebben afgelost, bedroeg eind april 16,5 miljard euro.

De 60.334 ondernemers die nog helemaal niets hebben afgelost (bijna een kwart van alle ondernemers), hebben samen een schuld openstaan van ruim 2,3 miljard euro. Bijna 25.000 daarvan hebben een schuld van minder dan 5000 euro. Het gaat volgens Van Rij vooral om kleine ondernemingen.

"Het is niet duidelijk of het hier gaat om ondernemers die niet kunnen of ondernemers die niet willen betalen" schrijft de staatssecretaris. Ondanks "herhaalde pogingen van de Belastingdienst om hen tot actie te bewegen" hebben ze geen contact opgenomen met de Belastingdienst of instanties die hulp kunnen bieden.

Belastinguitstel

De belastingschuld is opgebouwd in de coronacrisis: ondernemers konden makkelijk belastinguitstel van de overheid krijgen, omdat veel bedrijven gedeeltelijk of volledig dicht moesten vanwege de coronamaatregelen. Sinds 1 oktober vorig jaar zijn ze begonnen met het aflossen van die schuld, in zestig maandelijkse termijnen.

De openstaande schuld van alle ondernemers is tussen oktober vorig jaar en eind april "sneller dan verwacht" met ruim 3 miljard euro gedaald, schrijft Van Rij. In oktober bedroeg de gezamenlijke schuld 19,6 miljard euro. "Er is een aanzienlijke groep ondernemers die de schuld zo snel mogelijk wil aflossen, sneller dan de 5 jaarstermijn."

Betalingsachterstand

96.000 ondernemers (36 procent van alle ondernemers die een coronaschuld hadden) hebben een betalingsachterstand van een of meer termijnen. Het gaat daarbij om in totaal ruim 5,6 miljard euro. 10 procent van de ondernemers heeft zijn volledige schuld afbetaald.

Betaalachterstanden komen het meeste voor bij het kleinbedrijf, al gaat het daarbij om relatief kleine bedragen, schrijft Van Rij. De meeste grote ondernemingen houden zich aan de betaaltermijnen of hebben hun schuld helemaal afgelost.

26 mei '23 ( 9:14)

Nepklager stuurde tientallen Brabantse restaurants slechte recensie

Een serieklager die tientallen Brabantse restaurants slechte recensies stuurde in de hoop een compensatie te krijgen, is door de mand gevallen. Horecaondernemers hebben hem aangesproken op zijn gedrag. Volgens de man zijn de compensaties inmiddels terugbetaald. Dit meldt NOS.

25 mei '23 (13:04)

Gronings fine-dining restaurant Blumé al na 4,5 maand in Michelingids

Fine-dining restaurant Blumé in het centrum van Groningen is deze week opgenomen in de Michelingids. Opvallend is dat het restaurant slechts sinds 4,5 maand geopend is. Chef-kok en mede-eigenaar Henrice Dijks is heel blij met de opname in de culinaire bijbel. Dit meldt Sikkom.

25 mei '23 (11:37)

Acht Amsterdamse vegan zaken in één maand tijd dicht

Ongeveer 10 procent van de Amsterdammers zegt nooit vlees of vis te eten en ongeveer 4 procent eet volledig plantaardig. Van de totale Nederlandse bevolking is 0,4 procent veganistisch. In onze hoofdstad zijn er daarom relatief veel veganistische zaken: op dit moment ongeveer 70. Maar dat aantal daalt. In april gingen acht vegan gelegenheden dicht. Dit meldt Flavorflav op basis van berichtgeving in het Parool.

24 mei '23 (15:08)

Grote brand bij restaurant Leek

Vanochtend brak een grote brand uit bij een Chinees restaurant aan de Tolberterstraat in Leek. De brand is door de hulpdiensten onder controle gekregen. Wel gaf NL-Alert een alarm af voor de rook. Dat meldt RTV Drenthe.

24 mei '23 (12:56)

Kraanwater gratis serveren: go or no-go?

Water dat uit de kraan stroomt verdient aandacht. Veel mensen zien het als vanzelfsprekend dat zij naast hun diner een gratis glaasje leidingvocht kunnen bestellen. Tot ergernis van sommige restaurateurs. Daarom hoor je soms wel eens in een restaurants een antwoord als ‘sorry, maar wij serveren geen kraanwater’. Voor veel mensen is dat onterecht, want het is een stukje service die je levert. Maar waar komt de opmerking vandaan? Is het voor de waarborging van een goede omzet of zit er een andere reden achter?

24 mei '23 (11:47)

Michelin voegt drie nieuwe restaurants toe aan de gids voor mei

Het hele jaar door gaan de inspecteurs van de Michelin Gids op zoek naar de beste restaurants. Natuurlijk geldt dat dus ook voor de maand mei. De inspecteurs delen graag de nieuwste ontdekkingen die zij hebben gedaan. Daarom voegt de restaurantgids voor deze maand drie nieuwe restaurants toe ‘die een bezoekje waard’ kunnen zijn. Dat meldt Michelin.

24 mei '23 ( 9:44)

Oude gemeentehuis Maasland te koop voor horeca

Heb jij altijd al gedroomd van een eigen restaurant in een karakteristiek pand in Maasland? Grijp dan nu jouw kans! Het oude gemeentehuis aan de ’s-Herenstraat is te koop, meldt WOS.

24 mei '23 ( 9:40)

Tijd dringt voor 18.000 ondernemers bij definitieve aanvraag NOW

De tijd dringt voor zo'n 18.000 bedrijven die nog geen definitieve berekening hebben aangevraagd voor de loonsteun die ze ontvingen tijdens de coronacrisis. Ze hebben daarvoor nog tot en met vrijdag 2 juni de tijd, waarschuwt uitkeringsinstantie UWV. "Als wij geen informatie van werkgevers krijgen, dan kunnen wij niet vaststellen op welk bedrag zij uiteindelijk recht hebben en moeten wij het verstrekte voorschot terugvorderen", zegt verantwoordelijk projectmanager Randy Eichhorn.

24 mei '23 ( 9:27)

Populair Rijssens restaurant Poort van Twente sluit na 34 jaar

Rijssen is binnenkort een restaurant armer. En niet zomaar een: restaurant Poort van Twente gaat de deuren sluiten. De familie Molenaar runde het restaurant voor meer dan 30 jaar, maar trekt nu de stekker eruit, meldt de Ondernemer. Het lijkt tegenstrijdig, want het restaurant loopt goed. Waarom zijn zij gesloten?

23 mei '23 (12:09)

Chefs van Amsterdams restaurant Choux maken natuurlijk smaakversterker

Merijn van Berlo en Maarten Bezem, chefs van restaurant Choux in Amsterdam, hebben onder de naam 621 Ferments krachtige natuurlijke smaakversterkers ontwikkeld. Geboren uit een gedeelde passie voor lekker eten en duurzaamheid hebben ze een manier gevonden om voedselverspilling tegen te gaan en tegelijkertijd gerechten een boost te geven. Na een zoektocht van ruim drie jaar naar de perfecte smaakbalans en het juist proces zijn vanaf 22 mei de smaken Mushroom (plantaardig) en Beef (Gasconne rund) te koop. Daarnaast zijn ze druk bezig met een variant met zwarte knoflook en een van Hollandse garnalen die later dit jaar zullen volgen. Dat meldt 621 Ferments.