Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

60.000 ondernemers nog niet begonnen met afbetalen coronaschuld

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
60.000 ondernemers nog niet begonnen met afbetalen coronaschuld
Nog steeds hebben 60.000 ondernemers niets van de coronaschuld afbetaald aan de Belastingdienst. Dat schrijft staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) aan de Tweede Kamer. De totale schuld van alle ondernemers, onder wie de ondernemers die hun schuld deels hebben afgelost, bedroeg eind april 16,5 miljard euro.

De 60.334 ondernemers die nog helemaal niets hebben afgelost (bijna een kwart van alle ondernemers), hebben samen een schuld openstaan van ruim 2,3 miljard euro. Bijna 25.000 daarvan hebben een schuld van minder dan 5000 euro. Het gaat volgens Van Rij vooral om kleine ondernemingen.

"Het is niet duidelijk of het hier gaat om ondernemers die niet kunnen of ondernemers die niet willen betalen" schrijft de staatssecretaris. Ondanks "herhaalde pogingen van de Belastingdienst om hen tot actie te bewegen" hebben ze geen contact opgenomen met de Belastingdienst of instanties die hulp kunnen bieden.

Belastinguitstel

De belastingschuld is opgebouwd in de coronacrisis: ondernemers konden makkelijk belastinguitstel van de overheid krijgen, omdat veel bedrijven gedeeltelijk of volledig dicht moesten vanwege de coronamaatregelen. Sinds 1 oktober vorig jaar zijn ze begonnen met het aflossen van die schuld, in zestig maandelijkse termijnen.

De openstaande schuld van alle ondernemers is tussen oktober vorig jaar en eind april "sneller dan verwacht" met ruim 3 miljard euro gedaald, schrijft Van Rij. In oktober bedroeg de gezamenlijke schuld 19,6 miljard euro. "Er is een aanzienlijke groep ondernemers die de schuld zo snel mogelijk wil aflossen, sneller dan de 5 jaarstermijn."

Betalingsachterstand

96.000 ondernemers (36 procent van alle ondernemers die een coronaschuld hadden) hebben een betalingsachterstand van een of meer termijnen. Het gaat daarbij om in totaal ruim 5,6 miljard euro. 10 procent van de ondernemers heeft zijn volledige schuld afbetaald.

Betaalachterstanden komen het meeste voor bij het kleinbedrijf, al gaat het daarbij om relatief kleine bedragen, schrijft Van Rij. De meeste grote ondernemingen houden zich aan de betaaltermijnen of hebben hun schuld helemaal afgelost.

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.