Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Watertorenrestaurant De Reusch in Limburg moet pand verlaten

Door Nationale Horecagids
schedule 6 min
Watertorenrestaurant De Reusch in Limburg moet pand verlaten
Over twee weken kunnen gasten niet meer naar Restaurant De Reusch in de voormalige watertoren in Schimmert. De rechter heeft maandag besloten dat het restaurant uit het monumentale pand moet vertrekken. De eigenaren van de toren hadden een rechtszaak aangespannen, omdat de exploitant de huur voor langere tijd niet heeft betaald, meldt 1Limburg.

Een aantal jaren geleden begon een speciaal project in Schimmert. In de oude watertoren aan de De Bockhofweg bouwden De Smakelijke Reus en eigenaar ReVaS een brouwerij, streekproductenwinkel, brasserie en een bar. De Smakelijke Reus maakte het restaurant bovenin de toren waar: Restaurant De Reusch.

Flinke energiekosten

Na de opening van de horeca in de oude watertoren konden gasten terecht voor een maaltijd gemaakt met streekproducten en een mooi uitzicht over de regio. Een drankje op het terras was populair onder bezoekers. Daarnaast verliep de samenwerking tussen de twee partijen goed. Tot ReVaS in het najaar van 2022 een hoge energierekening stuurde. Sindsdien ging de verhouding tussen ReVaS en De Smakelijke Reus achteruit.

Duurzaamst verbouwde monument

Tijdens de verbouwing is veel nadruk gelegd op het verduurzamen van het monumentale pand. Dat hebben zij tevens met succes gedaan, want vorig jaar werd de watertoren beloond met een symbolische ‘groene sleutel’. Die wordt uitgereikt aan ‘het best verduurzaamde monument van Nederland’. De eigenaren hebben dit voor elkaar gekregen door de toren onder andere te voorzien van vier warmtepompen en vloerverwarming. Ook staan er zonnepanelen op de parkeerplaats die de toren van energie voorzien.

Toch bleef de energierekening hoog. Doordat de muren niet voldoende geïsoleerd konden worden bleef deze alsnog hoog.

Vier maanden huurachterstand

Uiteindelijk was het niet meer mogelijk voor de exploitanten om de huur te betalen, wat dan ook sinds het begin van het jaar niet meer is gebeurd. Daarom besloot ReVaS in maart om een bodemprocedure te starten bij de rechtbank. De eigenaar wilde een de samenwerkingsovereenkomst ontbinden, zodat zij beslag konden leggen op het restaurant.

Twee weken

De rechter vindt dat ReVaS in zijn gelijk staat. Vaak is een huurachterstand van drie maanden al voldoende om een samenwerkingsovereenkomst te verbreken. De rechter gaat er daarom ook vanuit dat dit ook de uitkomst zal zijn van de bodemprocedure.

De ondernemers hebben twee weken de tijd om het restaurant te verlaten. Daarnaast moeten zij de achterstallige huur van inmiddels bijna 50.000 euro betalen en daar komt nog 12.000 euro bij aan overige kosten. Daarnaast is De Smakelijke Reus verantwoordelijk voor de proceskosten.

Over de bodemprocedure wordt op een later tijdstip beslist. De openstaande energierekening is hier ook onderdeel van.

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.

05 juni '23 (14:11)

Familie Yang blaast nieuw leven in draaiend restaurant De Koperen Hoogte

Het duurde iets langer dan verwacht, maar dan heb je ook wat. Het nieuwe hotel en restaurant in de draaiende watertoren ‘De Koperen Hoogte’ is geopend. Daar staat nu de familie Yang aan het roer, meldt het AD. Zij brengen een nieuwe naam en vernieuwingen. Wat is er precies gebeurd met het project van de voormalige eigenaar Hennie van der Most?

05 juni '23 (12:47)

Een op de acht horecabedrijven noemt schuldenlast problematisch

Zo’n vijf procent van de bedrijven in Nederland dreigt in de problemen te komen door de hoge schulden. Vooral in de horeca vrezen ondernemers dat zij het hoofd niet boven water kunnen houden en niet voldoen aan de betalingsverplichtingen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

02 juni '23 (14:26)

Binnen een week haalt Restaurant De Klub drie ton op voor verhuizing naar centrum Utrecht

Het klinkt bijna te gek voor woorden, maar het is ze echt gelukt: Restaurant De Klub heeft met een crowdfundingsactie meer dan 3 ton opgehaald. Daarmee kunnen zij in de loop van het jaar verhuizen van de Europalaan naar het Vredenburg. Dat meldt DUIC.

02 juni '23 (12:42)

Historische Koepelgevangenis Arnhem verandert naar een levendig gebied

De iconische Koepelgevangenis in Arnhem gaat van het slot af. Nadat het in 2015 zijn functie als gevangenis verloor, maakt dit complex zich op voor een nieuw leven waarin wonen, werken en recreatie bij elkaar komen. Er worden 50 woningen gerealiseerd waarvan een aanzienlijk deel sociale huur. Daarnaast komt er een hotel, restaurant, vergaderruimte en commerciële ruimte voor startups.

02 juni '23 (10:06)

Horecaondernemers niet blij met veilingwebsite reserveringen

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten dat zij zich ergeren aan de website Appointment Trader, waar mensen voor veel geld reserveringen bij volgeboekte restaurants kunnen overkopen. Zo worden er sinds afgelopen zaterdag reserveringen aangeboden bij twee erg populaire Amsterdamse restaurants. Daarbij verdient het platform een percentage van 20 tot 30 procent van de verkoopwaarde. Dat meldt NOS.

02 juni '23 ( 7:53)

Laatste kans horecabedrijven voor definitieve berekening coronasteun

Bedrijven die aan het einde van de coronaperiode loonsteun ontvingen van de overheid, hebben alleen vrijdag nog om een definitieve berekening aan te vragen bij uitkeringsinstantie UWV. Het zou gaan om zo'n 10.000 ondernemers die nog niet weten op hoeveel NOW-steun ze recht hebben gehad. De bedrijven kregen een voorschot uitbetaald, maar op basis van definitieve omzetcijfers kan het zijn dat ze geld terug moeten betalen of juist recht op meer geld hebben.