Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Watertorenrestaurant De Reusch in Limburg moet pand verlaten

Door Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Watertorenrestaurant De Reusch in Limburg moet pand verlaten
Over twee weken kunnen gasten niet meer naar Restaurant De Reusch in de voormalige watertoren in Schimmert. De rechter heeft maandag besloten dat het restaurant uit het monumentale pand moet vertrekken. De eigenaren van de toren hadden een rechtszaak aangespannen, omdat de exploitant de huur voor langere tijd niet heeft betaald, meldt 1Limburg.

Een aantal jaren geleden begon een speciaal project in Schimmert. In de oude watertoren aan de De Bockhofweg bouwden De Smakelijke Reus en eigenaar ReVaS een brouwerij, streekproductenwinkel, brasserie en een bar. De Smakelijke Reus maakte het restaurant bovenin de toren waar: Restaurant De Reusch.

Flinke energiekosten

Na de opening van de horeca in de oude watertoren konden gasten terecht voor een maaltijd gemaakt met streekproducten en een mooi uitzicht over de regio. Een drankje op het terras was populair onder bezoekers. Daarnaast verliep de samenwerking tussen de twee partijen goed. Tot ReVaS in het najaar van 2022 een hoge energierekening stuurde. Sindsdien ging de verhouding tussen ReVaS en De Smakelijke Reus achteruit.

Duurzaamst verbouwde monument

Tijdens de verbouwing is veel nadruk gelegd op het verduurzamen van het monumentale pand. Dat hebben zij tevens met succes gedaan, want vorig jaar werd de watertoren beloond met een symbolische ‘groene sleutel’. Die wordt uitgereikt aan ‘het best verduurzaamde monument van Nederland’. De eigenaren hebben dit voor elkaar gekregen door de toren onder andere te voorzien van vier warmtepompen en vloerverwarming. Ook staan er zonnepanelen op de parkeerplaats die de toren van energie voorzien.

Toch bleef de energierekening hoog. Doordat de muren niet voldoende geïsoleerd konden worden bleef deze alsnog hoog.

Vier maanden huurachterstand

Uiteindelijk was het niet meer mogelijk voor de exploitanten om de huur te betalen, wat dan ook sinds het begin van het jaar niet meer is gebeurd. Daarom besloot ReVaS in maart om een bodemprocedure te starten bij de rechtbank. De eigenaar wilde een de samenwerkingsovereenkomst ontbinden, zodat zij beslag konden leggen op het restaurant.

Twee weken

De rechter vindt dat ReVaS in zijn gelijk staat. Vaak is een huurachterstand van drie maanden al voldoende om een samenwerkingsovereenkomst te verbreken. De rechter gaat er daarom ook vanuit dat dit ook de uitkomst zal zijn van de bodemprocedure.

De ondernemers hebben twee weken de tijd om het restaurant te verlaten. Daarnaast moeten zij de achterstallige huur van inmiddels bijna 50.000 euro betalen en daar komt nog 12.000 euro bij aan overige kosten. Daarnaast is De Smakelijke Reus verantwoordelijk voor de proceskosten.

Over de bodemprocedure wordt op een later tijdstip beslist. De openstaande energierekening is hier ook onderdeel van.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.