Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Watertorenrestaurant De Reusch in Limburg moet pand verlaten

Door Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Watertorenrestaurant De Reusch in Limburg moet pand verlaten
Over twee weken kunnen gasten niet meer naar Restaurant De Reusch in de voormalige watertoren in Schimmert. De rechter heeft maandag besloten dat het restaurant uit het monumentale pand moet vertrekken. De eigenaren van de toren hadden een rechtszaak aangespannen, omdat de exploitant de huur voor langere tijd niet heeft betaald, meldt 1Limburg.

Een aantal jaren geleden begon een speciaal project in Schimmert. In de oude watertoren aan de De Bockhofweg bouwden De Smakelijke Reus en eigenaar ReVaS een brouwerij, streekproductenwinkel, brasserie en een bar. De Smakelijke Reus maakte het restaurant bovenin de toren waar: Restaurant De Reusch.

Flinke energiekosten

Na de opening van de horeca in de oude watertoren konden gasten terecht voor een maaltijd gemaakt met streekproducten en een mooi uitzicht over de regio. Een drankje op het terras was populair onder bezoekers. Daarnaast verliep de samenwerking tussen de twee partijen goed. Tot ReVaS in het najaar van 2022 een hoge energierekening stuurde. Sindsdien ging de verhouding tussen ReVaS en De Smakelijke Reus achteruit.

Duurzaamst verbouwde monument

Tijdens de verbouwing is veel nadruk gelegd op het verduurzamen van het monumentale pand. Dat hebben zij tevens met succes gedaan, want vorig jaar werd de watertoren beloond met een symbolische ‘groene sleutel’. Die wordt uitgereikt aan ‘het best verduurzaamde monument van Nederland’. De eigenaren hebben dit voor elkaar gekregen door de toren onder andere te voorzien van vier warmtepompen en vloerverwarming. Ook staan er zonnepanelen op de parkeerplaats die de toren van energie voorzien.

Toch bleef de energierekening hoog. Doordat de muren niet voldoende geïsoleerd konden worden bleef deze alsnog hoog.

Vier maanden huurachterstand

Uiteindelijk was het niet meer mogelijk voor de exploitanten om de huur te betalen, wat dan ook sinds het begin van het jaar niet meer is gebeurd. Daarom besloot ReVaS in maart om een bodemprocedure te starten bij de rechtbank. De eigenaar wilde een de samenwerkingsovereenkomst ontbinden, zodat zij beslag konden leggen op het restaurant.

Twee weken

De rechter vindt dat ReVaS in zijn gelijk staat. Vaak is een huurachterstand van drie maanden al voldoende om een samenwerkingsovereenkomst te verbreken. De rechter gaat er daarom ook vanuit dat dit ook de uitkomst zal zijn van de bodemprocedure.

De ondernemers hebben twee weken de tijd om het restaurant te verlaten. Daarnaast moeten zij de achterstallige huur van inmiddels bijna 50.000 euro betalen en daar komt nog 12.000 euro bij aan overige kosten. Daarnaast is De Smakelijke Reus verantwoordelijk voor de proceskosten.

Over de bodemprocedure wordt op een later tijdstip beslist. De openstaande energierekening is hier ook onderdeel van.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.