Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Nederlanders steeds minder vaak spontaan uit eten: reserveren eerder en vaker

Door Nationale Horecagids
schedule 6 min
Nederlanders steeds minder vaak spontaan uit eten: reserveren eerder en vaker
Een avondje spontaan uit eten wordt steeds lastiger. Goede kans dat het restaurant waar je een hapje wilt eten al volgeboekt zit. Reserveringsplatforms en een horecatrendwatcher zeggen dat mensen steeds vaker vooruit reserveren en dat het goed gaat met de restaurants. Dat meldt NOS. 

Volgens restauranthouder Ruud Bakker geven restaurantbezoekers ook meer uit. Hij is niet alleen restauranteigenaar maar ook de voorzitter van de Eindhovense afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland. Hij stelt dat gasten steeds vaker voor meerdere gangen kiezen en daarbij ook duurdere wijnen en bieren drinken.

Dat is opvallend volgens horecatrendwatcher Wouter Verkerk. Hij noemt de inflatie en energiecrisis. “Iedereen dacht het afgelopen jaar dat het rustiger zou worden, maar de dip bleef uit. De restaurants zitten vol, vol, vol.”

Horeca is drukker

Het gaat dan ook niet slecht met de horeca. De omzet in de branche steeg in 2022 ten opzicht van 2019. Dat is niet alleen te wijten aan de hogere prijzen, maar ook aan de bezoekersaantallen. Die zijn volgens Verkerk toegenomen na de coronacrisis.

Dat zien ook reserveringsplatform. Bij TheFork was er een ‘mega opleving’ na de coronacrisis. Ook Bookdinners zag in maart van dit jaar een stijging van bijna 40 procent ten opzicht van dezelfde maand een jaar geleden. Dat liet de directeur van Bookdinner, Paul Wiertz, weten.

Meer genieten

Verkerk heeft geen duidelijke verklaring voor de toename van het aantal restaurantbezoekers. Een mogelijke reden kan volgens hem zijn dat er nog steeds een grote groep mensen is die veel te besteden heeft. Hij stelt dat een andere mogelijke reden kan zijn dat mensen na de coronacrisis meer het gevoel hebben dat zijn willen genieten en bewuster willen leven.

Gewenning

Een andere reden voor de populariteit van reserveren is de nasleep van de coronapandemie. Toen was het verplicht om een reservering te maken en mogelijk is dit blijven hangen bij de gasten.

Daarnaast is het ook makkelijker geworden om te reserveren. Er hoeft eigenlijk nooit meer gebeld te worden en online reserveren wordt ook makkelijker. Uit de Restaurant Monitor is gebleken dat bijna 80 procent van de reserveringen online wordt gemaakt. Tien jaar geleden was dit nog 30 procent.

Tien dagen van tevoren

Om zeker te zijn van een plek moeten gasten daarom steeds verder vooruit boeken. In 2019 was het handig om ongeveer drie of vier dagen voor het restaurantbezoek een reservering te plaatsen. Volgens de manager van TheFork, Jordie Staal, is dat nu opgelopen naar tien dagen.

Door: Nationale Horecagids

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.

05 juni '23 (14:11)

Familie Yang blaast nieuw leven in draaiend restaurant De Koperen Hoogte

Het duurde iets langer dan verwacht, maar dan heb je ook wat. Het nieuwe hotel en restaurant in de draaiende watertoren ‘De Koperen Hoogte’ is geopend. Daar staat nu de familie Yang aan het roer, meldt het AD. Zij brengen een nieuwe naam en vernieuwingen. Wat is er precies gebeurd met het project van de voormalige eigenaar Hennie van der Most?

05 juni '23 (12:47)

Een op de acht horecabedrijven noemt schuldenlast problematisch

Zo’n vijf procent van de bedrijven in Nederland dreigt in de problemen te komen door de hoge schulden. Vooral in de horeca vrezen ondernemers dat zij het hoofd niet boven water kunnen houden en niet voldoen aan de betalingsverplichtingen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

02 juni '23 (14:26)

Binnen een week haalt Restaurant De Klub drie ton op voor verhuizing naar centrum Utrecht

Het klinkt bijna te gek voor woorden, maar het is ze echt gelukt: Restaurant De Klub heeft met een crowdfundingsactie meer dan 3 ton opgehaald. Daarmee kunnen zij in de loop van het jaar verhuizen van de Europalaan naar het Vredenburg. Dat meldt DUIC.

02 juni '23 (12:42)

Historische Koepelgevangenis Arnhem verandert naar een levendig gebied

De iconische Koepelgevangenis in Arnhem gaat van het slot af. Nadat het in 2015 zijn functie als gevangenis verloor, maakt dit complex zich op voor een nieuw leven waarin wonen, werken en recreatie bij elkaar komen. Er worden 50 woningen gerealiseerd waarvan een aanzienlijk deel sociale huur. Daarnaast komt er een hotel, restaurant, vergaderruimte en commerciële ruimte voor startups.

02 juni '23 (10:06)

Horecaondernemers niet blij met veilingwebsite reserveringen

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten dat zij zich ergeren aan de website Appointment Trader, waar mensen voor veel geld reserveringen bij volgeboekte restaurants kunnen overkopen. Zo worden er sinds afgelopen zaterdag reserveringen aangeboden bij twee erg populaire Amsterdamse restaurants. Daarbij verdient het platform een percentage van 20 tot 30 procent van de verkoopwaarde. Dat meldt NOS.

02 juni '23 ( 7:53)

Laatste kans horecabedrijven voor definitieve berekening coronasteun

Bedrijven die aan het einde van de coronaperiode loonsteun ontvingen van de overheid, hebben alleen vrijdag nog om een definitieve berekening aan te vragen bij uitkeringsinstantie UWV. Het zou gaan om zo'n 10.000 ondernemers die nog niet weten op hoeveel NOW-steun ze recht hebben gehad. De bedrijven kregen een voorschot uitbetaald, maar op basis van definitieve omzetcijfers kan het zijn dat ze geld terug moeten betalen of juist recht op meer geld hebben.