Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlanders steeds minder vaak spontaan uit eten: reserveren eerder en vaker

Door Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Nederlanders steeds minder vaak spontaan uit eten: reserveren eerder en vaker
Een avondje spontaan uit eten wordt steeds lastiger. Goede kans dat het restaurant waar je een hapje wilt eten al volgeboekt zit. Reserveringsplatforms en een horecatrendwatcher zeggen dat mensen steeds vaker vooruit reserveren en dat het goed gaat met de restaurants. Dat meldt NOS. 

Volgens restauranthouder Ruud Bakker geven restaurantbezoekers ook meer uit. Hij is niet alleen restauranteigenaar maar ook de voorzitter van de Eindhovense afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland. Hij stelt dat gasten steeds vaker voor meerdere gangen kiezen en daarbij ook duurdere wijnen en bieren drinken.

Dat is opvallend volgens horecatrendwatcher Wouter Verkerk. Hij noemt de inflatie en energiecrisis. “Iedereen dacht het afgelopen jaar dat het rustiger zou worden, maar de dip bleef uit. De restaurants zitten vol, vol, vol.”

Horeca is drukker

Het gaat dan ook niet slecht met de horeca. De omzet in de branche steeg in 2022 ten opzicht van 2019. Dat is niet alleen te wijten aan de hogere prijzen, maar ook aan de bezoekersaantallen. Die zijn volgens Verkerk toegenomen na de coronacrisis.

Dat zien ook reserveringsplatform. Bij TheFork was er een ‘mega opleving’ na de coronacrisis. Ook Bookdinners zag in maart van dit jaar een stijging van bijna 40 procent ten opzicht van dezelfde maand een jaar geleden. Dat liet de directeur van Bookdinner, Paul Wiertz, weten.

Meer genieten

Verkerk heeft geen duidelijke verklaring voor de toename van het aantal restaurantbezoekers. Een mogelijke reden kan volgens hem zijn dat er nog steeds een grote groep mensen is die veel te besteden heeft. Hij stelt dat een andere mogelijke reden kan zijn dat mensen na de coronacrisis meer het gevoel hebben dat zijn willen genieten en bewuster willen leven.

Gewenning

Een andere reden voor de populariteit van reserveren is de nasleep van de coronapandemie. Toen was het verplicht om een reservering te maken en mogelijk is dit blijven hangen bij de gasten.

Daarnaast is het ook makkelijker geworden om te reserveren. Er hoeft eigenlijk nooit meer gebeld te worden en online reserveren wordt ook makkelijker. Uit de Restaurant Monitor is gebleken dat bijna 80 procent van de reserveringen online wordt gemaakt. Tien jaar geleden was dit nog 30 procent.

Tien dagen van tevoren

Om zeker te zijn van een plek moeten gasten daarom steeds verder vooruit boeken. In 2019 was het handig om ongeveer drie of vier dagen voor het restaurantbezoek een reservering te plaatsen. Volgens de manager van TheFork, Jordie Staal, is dat nu opgelopen naar tien dagen.

Door: Nationale Horecagids

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.