Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlanders steeds minder vaak spontaan uit eten: reserveren eerder en vaker

Door Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Nederlanders steeds minder vaak spontaan uit eten: reserveren eerder en vaker
Een avondje spontaan uit eten wordt steeds lastiger. Goede kans dat het restaurant waar je een hapje wilt eten al volgeboekt zit. Reserveringsplatforms en een horecatrendwatcher zeggen dat mensen steeds vaker vooruit reserveren en dat het goed gaat met de restaurants. Dat meldt NOS. 

Volgens restauranthouder Ruud Bakker geven restaurantbezoekers ook meer uit. Hij is niet alleen restauranteigenaar maar ook de voorzitter van de Eindhovense afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland. Hij stelt dat gasten steeds vaker voor meerdere gangen kiezen en daarbij ook duurdere wijnen en bieren drinken.

Dat is opvallend volgens horecatrendwatcher Wouter Verkerk. Hij noemt de inflatie en energiecrisis. “Iedereen dacht het afgelopen jaar dat het rustiger zou worden, maar de dip bleef uit. De restaurants zitten vol, vol, vol.”

Horeca is drukker

Het gaat dan ook niet slecht met de horeca. De omzet in de branche steeg in 2022 ten opzicht van 2019. Dat is niet alleen te wijten aan de hogere prijzen, maar ook aan de bezoekersaantallen. Die zijn volgens Verkerk toegenomen na de coronacrisis.

Dat zien ook reserveringsplatform. Bij TheFork was er een ‘mega opleving’ na de coronacrisis. Ook Bookdinners zag in maart van dit jaar een stijging van bijna 40 procent ten opzicht van dezelfde maand een jaar geleden. Dat liet de directeur van Bookdinner, Paul Wiertz, weten.

Meer genieten

Verkerk heeft geen duidelijke verklaring voor de toename van het aantal restaurantbezoekers. Een mogelijke reden kan volgens hem zijn dat er nog steeds een grote groep mensen is die veel te besteden heeft. Hij stelt dat een andere mogelijke reden kan zijn dat mensen na de coronacrisis meer het gevoel hebben dat zijn willen genieten en bewuster willen leven.

Gewenning

Een andere reden voor de populariteit van reserveren is de nasleep van de coronapandemie. Toen was het verplicht om een reservering te maken en mogelijk is dit blijven hangen bij de gasten.

Daarnaast is het ook makkelijker geworden om te reserveren. Er hoeft eigenlijk nooit meer gebeld te worden en online reserveren wordt ook makkelijker. Uit de Restaurant Monitor is gebleken dat bijna 80 procent van de reserveringen online wordt gemaakt. Tien jaar geleden was dit nog 30 procent.

Tien dagen van tevoren

Om zeker te zijn van een plek moeten gasten daarom steeds verder vooruit boeken. In 2019 was het handig om ongeveer drie of vier dagen voor het restaurantbezoek een reservering te plaatsen. Volgens de manager van TheFork, Jordie Staal, is dat nu opgelopen naar tien dagen.

Door: Nationale Horecagids

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.