Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Foie gras wel degelijk te weren'

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
(Novum) - Het is wel degelijk mogelijk om foie gras te weren. Bij dierenleed kan een uitzondering worden gemaakt op het beginsel van vrij verkeer van goederen, stelt Wakker Dier dinsdag.

Toenmalig minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) stelde in 2009 dat ze niks kon doen tegen de import van lever van vetgemeste eenden en ganzen vanwege het beginsel van vrij handelsverkeer binnen de Europese Unie. Wakker Dier stelt echter een juridische weg te hebben gevonden.

Er zou een beroep kunnen worden gedaan op een artikel dat een importverbod toestaat als goederen schade toebrengen aan de gezondheid van mens of dier. Bij foie gras is dat volgens Wakker Dier aantoonbaar het geval.

De stichting wijst op een onderzoek dat in 1998 in opdracht van de Europese Commissie werd gedaan. Daarin concludeerden wetenschappers dat de dwangvoeding en de kooien waar het pluimvee in zit ernstig dierenleed veroorzaken en in strijd zijn met Europese welzijnsrichtlijnen. Zij raadden aan onderzoek te doen naar alternatieven voor de dwangvoeding. Ook zouden de kooien uiterlijk in 2005 moeten worden vervangen door groepshuisvesting.

Sindsdien is de situatie volgens de stichting weinig verbeterd. Frankrijk groef zich verder in door de dwangvoering verplicht te stellen en de productie van foie gras te betitelen als cultureel erfgoed. Hierdoor is het volgens de stichting niet waarschijnlijk dat de Europese Commissie durft in te grijpen. Daarom zou het aan Nederland zelf zijn om foie gras te weren. "De juridische mogelijkheden voor een importverbod op foie gras zijn er, nu de politieke moed nog", concludeert de stichting.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.