Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Foie gras wel degelijk te weren'

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
(Novum) - Het is wel degelijk mogelijk om foie gras te weren. Bij dierenleed kan een uitzondering worden gemaakt op het beginsel van vrij verkeer van goederen, stelt Wakker Dier dinsdag.

Toenmalig minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) stelde in 2009 dat ze niks kon doen tegen de import van lever van vetgemeste eenden en ganzen vanwege het beginsel van vrij handelsverkeer binnen de Europese Unie. Wakker Dier stelt echter een juridische weg te hebben gevonden.

Er zou een beroep kunnen worden gedaan op een artikel dat een importverbod toestaat als goederen schade toebrengen aan de gezondheid van mens of dier. Bij foie gras is dat volgens Wakker Dier aantoonbaar het geval.

De stichting wijst op een onderzoek dat in 1998 in opdracht van de Europese Commissie werd gedaan. Daarin concludeerden wetenschappers dat de dwangvoeding en de kooien waar het pluimvee in zit ernstig dierenleed veroorzaken en in strijd zijn met Europese welzijnsrichtlijnen. Zij raadden aan onderzoek te doen naar alternatieven voor de dwangvoeding. Ook zouden de kooien uiterlijk in 2005 moeten worden vervangen door groepshuisvesting.

Sindsdien is de situatie volgens de stichting weinig verbeterd. Frankrijk groef zich verder in door de dwangvoering verplicht te stellen en de productie van foie gras te betitelen als cultureel erfgoed. Hierdoor is het volgens de stichting niet waarschijnlijk dat de Europese Commissie durft in te grijpen. Daarom zou het aan Nederland zelf zijn om foie gras te weren. "De juridische mogelijkheden voor een importverbod op foie gras zijn er, nu de politieke moed nog", concludeert de stichting.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.