Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rekenkamer kraakt fusie NVWA

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
(Novum) - De fusie van drie inspectiediensten tot de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft niet de besparing opgeleverd die was beoogd. In plaats van de beoogde besparing, kostte de nieuwe dienst vorig jaar ruim twintig miljoen euro meer dan in 2007. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer. Gerekend was op een besparing van vijftig miljoen euro.

De voor- en nadelen van de fusie van de Voedsel- en Warenautoriteit, de Algemene Inspectiedienst en de Plantenziektekundige Dienst zijn vooraf niet gedegen geanalyseerd, stelt de Rekenkamer. Ook werden voorzienbare risico's, zoals met ict, niet goed ingecalculeerd. De ruim dertig miljoen aan extra jaarlijkse bezuinigingen die voor 2018 en later staan gepland bij de voedseltoezichthouder zijn waarschijnlijk niet haalbaar.

Sinds het vierde kabinet-Balkenende denkt het rijk met fusies en efficiëntere toezichtmethoden veel geld te kunnen besparen. In het geval van de NVWA zijn de hoge verwachtingen niet ingelost, blijkt uit het onderzoeksrapport.

De Algemene Rekenkamer adviseert de Tweede Kamer voortaan de voor- en nadelen van toekomstige fusies vooraf grondig te laten verkennen. Beoogde voordelen moeten toetsbaar worden vastgelegd en het moet duidelijk wanneer de structurele opbrengsten genoeg zijn om eenmalige kosten, bijvoorbeeld voor de fusie, terug te verdienen

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) kondigt in een reactie een plan van aanpak aan om het toezicht door de NVWA te versterken.

De NVWA kreeg dinsdag ook al kritiek te verduren. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid was de inspectie onvoldoende voorbereid op de salmonellabesmetting van vorig jaar. De dienst communiceerde zo gebrekkig dat supermarkten en de fabrikant niet wisten wat ze moesten doen. Door de besmette zalm werden naar schatting 23 duizend consumenten ziek.

De Tweede Kamer wil op korte termijn weten of de NVWA wel op haar taken is toegerust. Staatssecretaris Dijksma moet voor donderdag 12.00 uur een brief met uitleg sturen.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.