Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rekenkamer kraakt fusie NVWA

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
(Novum) - De fusie van drie inspectiediensten tot de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft niet de besparing opgeleverd die was beoogd. In plaats van de beoogde besparing, kostte de nieuwe dienst vorig jaar ruim twintig miljoen euro meer dan in 2007. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer. Gerekend was op een besparing van vijftig miljoen euro.

De voor- en nadelen van de fusie van de Voedsel- en Warenautoriteit, de Algemene Inspectiedienst en de Plantenziektekundige Dienst zijn vooraf niet gedegen geanalyseerd, stelt de Rekenkamer. Ook werden voorzienbare risico's, zoals met ict, niet goed ingecalculeerd. De ruim dertig miljoen aan extra jaarlijkse bezuinigingen die voor 2018 en later staan gepland bij de voedseltoezichthouder zijn waarschijnlijk niet haalbaar.

Sinds het vierde kabinet-Balkenende denkt het rijk met fusies en efficiëntere toezichtmethoden veel geld te kunnen besparen. In het geval van de NVWA zijn de hoge verwachtingen niet ingelost, blijkt uit het onderzoeksrapport.

De Algemene Rekenkamer adviseert de Tweede Kamer voortaan de voor- en nadelen van toekomstige fusies vooraf grondig te laten verkennen. Beoogde voordelen moeten toetsbaar worden vastgelegd en het moet duidelijk wanneer de structurele opbrengsten genoeg zijn om eenmalige kosten, bijvoorbeeld voor de fusie, terug te verdienen

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) kondigt in een reactie een plan van aanpak aan om het toezicht door de NVWA te versterken.

De NVWA kreeg dinsdag ook al kritiek te verduren. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid was de inspectie onvoldoende voorbereid op de salmonellabesmetting van vorig jaar. De dienst communiceerde zo gebrekkig dat supermarkten en de fabrikant niet wisten wat ze moesten doen. Door de besmette zalm werden naar schatting 23 duizend consumenten ziek.

De Tweede Kamer wil op korte termijn weten of de NVWA wel op haar taken is toegerust. Staatssecretaris Dijksma moet voor donderdag 12.00 uur een brief met uitleg sturen.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.