Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zembla sloeg plank mis met beschuldigingen Vion

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
(Novum) - Vleesverwerker Vion verkoopt geen regulier vlees als Beter Leven-vlees, zoals in het programma Zembla werd beweerd. Integendeel: omdat er te veel Beter Leven-vlees is wordt dat vaak als normaal vlees verkocht. Dat blijkt uit het onderzoek naar de beschuldigingen aan het adres van Vion onder leiding van oud-minister Hans Alders.

Zembla meldde begin vorige maand dat Vion, de grootste leverancier van varkensvlees in Nederland, dagelijks gewoon varkensvlees als Beter Leven-vlees verkoopt. Dat deed het VARA-programma op basis van verklaringen van medewerkers.

Vlees met het Beter Leven-keurmerk moet voldoen aan diervriendelijkheidseisen van de Dierenbescherming en is daardoor duurder dan gewoon vlees. De afnemers, zoals supermarktketens Albert Heijn en Plus en levensmiddelenconcern Unilever, zouden niet weten dat het eigenlijk om gewoon varkensvlees ging.

In het woensdag gepresenteerde rapport stelt Alders dat de beschuldigingen op een 'akelig misverstand' berusten. Doordat er een overaanbod is van Beter Leven-vlees wordt dit vaak verkocht als normaal vlees. Medewerkers zouden hier mogelijk door in de war zijn geraakt en tot de conclusie zijn gekomen dat de boel werd geflest.

Alders geeft Zembla een behoorlijke veeg uit de pan. "De beschuldigingen zetten het Beter Leven-kenmerk in een kwaad daglicht", stelt hij. "Het uiten van beschuldigingen in een programma als Zembla verliest kracht indien er geen overtuigend bewijs geleverd wordt. Hier ligt een grote verantwoordelijkheid."

Directeur van de Dierenbescherming Frank Dales reageerde in september furieus op de vermeende fraude en kondigde aan de zaak tot op de bodem te zullen uitzoeken. "Dat is nu gebeurd en ik ben blij dat de grote verwarring is weggenomen. Het Beter Leven-kenmerk staat als een huis en datzelfde geldt voor alle betrokkenen", zegt hij. "Ik durf er mijn handen voor in het vuur te steken dat de consument krijgt wat hij ziet met het Beter Leven kenmerk: een diervriendelijker geproduceerd stukje vlees."



18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.