Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zembla sloeg plank mis met beschuldigingen Vion

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
(Novum) - Vleesverwerker Vion verkoopt geen regulier vlees als Beter Leven-vlees, zoals in het programma Zembla werd beweerd. Integendeel: omdat er te veel Beter Leven-vlees is wordt dat vaak als normaal vlees verkocht. Dat blijkt uit het onderzoek naar de beschuldigingen aan het adres van Vion onder leiding van oud-minister Hans Alders.

Zembla meldde begin vorige maand dat Vion, de grootste leverancier van varkensvlees in Nederland, dagelijks gewoon varkensvlees als Beter Leven-vlees verkoopt. Dat deed het VARA-programma op basis van verklaringen van medewerkers.

Vlees met het Beter Leven-keurmerk moet voldoen aan diervriendelijkheidseisen van de Dierenbescherming en is daardoor duurder dan gewoon vlees. De afnemers, zoals supermarktketens Albert Heijn en Plus en levensmiddelenconcern Unilever, zouden niet weten dat het eigenlijk om gewoon varkensvlees ging.

In het woensdag gepresenteerde rapport stelt Alders dat de beschuldigingen op een 'akelig misverstand' berusten. Doordat er een overaanbod is van Beter Leven-vlees wordt dit vaak verkocht als normaal vlees. Medewerkers zouden hier mogelijk door in de war zijn geraakt en tot de conclusie zijn gekomen dat de boel werd geflest.

Alders geeft Zembla een behoorlijke veeg uit de pan. "De beschuldigingen zetten het Beter Leven-kenmerk in een kwaad daglicht", stelt hij. "Het uiten van beschuldigingen in een programma als Zembla verliest kracht indien er geen overtuigend bewijs geleverd wordt. Hier ligt een grote verantwoordelijkheid."

Directeur van de Dierenbescherming Frank Dales reageerde in september furieus op de vermeende fraude en kondigde aan de zaak tot op de bodem te zullen uitzoeken. "Dat is nu gebeurd en ik ben blij dat de grote verwarring is weggenomen. Het Beter Leven-kenmerk staat als een huis en datzelfde geldt voor alle betrokkenen", zegt hij. "Ik durf er mijn handen voor in het vuur te steken dat de consument krijgt wat hij ziet met het Beter Leven kenmerk: een diervriendelijker geproduceerd stukje vlees."08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.