Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Inspiratie voor menukaart werk- en eetcafé Kleurrijk zijn de multiculturele medewerkers

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Inspiratie voor menukaart werk- en eetcafé Kleurrijk zijn de multiculturele medewerkers / Foto: "Nijverdal - Sallandse Heuvelrug" door Eric de Redelijkheid ( BY-SA 2.0.) https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/?ref=openverse.
In restaurant Kleurrijk in Nijverdal heeft het bedienend personeel niet alleen de naam van hun favoriete gerecht op hun shirt staan, deze gerechten zijn ook terug te vinden op de menukaart. Het nieuwe restaurant wordt gerund door asielzoekers en statushouders. Zij hebben hun favoriete gerechten op de kaart gezet voor een multiculturele ervaring. Dat meldt RTV Oost.

Het restaurant opende in februari de deuren aan de Willem Alexanderstraat in Nijverdal. In korte tijd heeft het een culinaire naam gemaakt in de regio.

Er wordt namelijk een uniek concept gehanteerd in het restaurant. Een van de oprichters van het restaurant is Jeroen Vestering. Hij geeft aan at het uitgangspunt van het restaurant ‘culturen met elkaar verbinden door te eten en te drinken’ is. Dat idee had hij al langere tijd, vanaf 2019. Nu heeft hij het in de praktijk gebracht.

Vrijwilliger in vluchtelingenkamp

De eigenaresse, Jessica Heutink, is volgens hem een zeer bevlogen en sociale dame. Zij heeft een tijd gewerkt als vrijwilliger in de vluchtelingenkampen op Lesbos. Daar zag ze met eigen ogen hoe vluchtelingen aankwamen in Europa. Toen zij terugkwam in Nederland wilde ze hier iets voor vluchtelingen betekenen.

Restaurant Kleurrijk

Dat vertaalde zich uiteindelijk naar restaurant Kleurrijk. Het is een sociaal eet- en werkrestaurant waar zowel asielzoekers als statushouders aan de slag kunnen. Inmiddels is er een team van vijftien personen met negen verschillende nationaliteiten. In het restaurant worden de werknemers geholpen met Nederlands en worden ze opgeleid voor de horeca.

Recepten van personeel

Uniek in het restaurant is dat de recepten van de medewerkers dienen als inspiratiebron voor de gerechten. Vestering stelt dat veel van het personeel uit het Midden-Oosten komt, zoals Jemen, Libanon, Syrië, maar ook landen zoals Eritrea en Ethiopië. “Iedereen neemt vanuit huis zo z’n eigen gerechten en recepten mee. De namen staan niet alleen op hun shit, maar bij ons krijgen de medewerkers ook echt inbreng op wat er hier op de menukaart prijkt.”

Soms zijn de gerechten gebaseerd op oude familierecepten die van generatie op generatie zijn overgedragen. Dat maakt het volgens Vestering extra bijzonder.

Door: Nationale Horecagids

26 mei '23 ( 9:14)

Nepklager stuurde tientallen Brabantse restaurants slechte recensie

Een serieklager die tientallen Brabantse restaurants slechte recensies stuurde in de hoop een compensatie te krijgen, is door de mand gevallen. Horecaondernemers hebben hem aangesproken op zijn gedrag. Volgens de man zijn de compensaties inmiddels terugbetaald. Dit meldt NOS.

25 mei '23 (13:04)

Gronings fine-dining restaurant Blumé al na 4,5 maand in Michelingids

Fine-dining restaurant Blumé in het centrum van Groningen is deze week opgenomen in de Michelingids. Opvallend is dat het restaurant slechts sinds 4,5 maand geopend is. Chef-kok en mede-eigenaar Henrice Dijks is heel blij met de opname in de culinaire bijbel. Dit meldt Sikkom.

25 mei '23 (11:37)

Acht Amsterdamse vegan zaken in één maand tijd dicht

Ongeveer 10 procent van de Amsterdammers zegt nooit vlees of vis te eten en ongeveer 4 procent eet volledig plantaardig. Van de totale Nederlandse bevolking is 0,4 procent veganistisch. In onze hoofdstad zijn er daarom relatief veel veganistische zaken: op dit moment ongeveer 70. Maar dat aantal daalt. In april gingen acht vegan gelegenheden dicht. Dit meldt Flavorflav op basis van berichtgeving in het Parool.

24 mei '23 (15:08)

Grote brand bij restaurant Leek

Vanochtend brak een grote brand uit bij een Chinees restaurant aan de Tolberterstraat in Leek. De brand is door de hulpdiensten onder controle gekregen. Wel gaf NL-Alert een alarm af voor de rook. Dat meldt RTV Drenthe.

24 mei '23 (12:56)

Kraanwater gratis serveren: go or no-go?

Water dat uit de kraan stroomt verdient aandacht. Veel mensen zien het als vanzelfsprekend dat zij naast hun diner een gratis glaasje leidingvocht kunnen bestellen. Tot ergernis van sommige restaurateurs. Daarom hoor je soms wel eens in een restaurants een antwoord als ‘sorry, maar wij serveren geen kraanwater’. Voor veel mensen is dat onterecht, want het is een stukje service die je levert. Maar waar komt de opmerking vandaan? Is het voor de waarborging van een goede omzet of zit er een andere reden achter?

24 mei '23 (11:47)

Michelin voegt drie nieuwe restaurants toe aan de gids voor mei

Het hele jaar door gaan de inspecteurs van de Michelin Gids op zoek naar de beste restaurants. Natuurlijk geldt dat dus ook voor de maand mei. De inspecteurs delen graag de nieuwste ontdekkingen die zij hebben gedaan. Daarom voegt de restaurantgids voor deze maand drie nieuwe restaurants toe ‘die een bezoekje waard’ kunnen zijn. Dat meldt Michelin.

24 mei '23 ( 9:44)

Oude gemeentehuis Maasland te koop voor horeca

Heb jij altijd al gedroomd van een eigen restaurant in een karakteristiek pand in Maasland? Grijp dan nu jouw kans! Het oude gemeentehuis aan de ’s-Herenstraat is te koop, meldt WOS.

24 mei '23 ( 9:40)

Tijd dringt voor 18.000 ondernemers bij definitieve aanvraag NOW

De tijd dringt voor zo'n 18.000 bedrijven die nog geen definitieve berekening hebben aangevraagd voor de loonsteun die ze ontvingen tijdens de coronacrisis. Ze hebben daarvoor nog tot en met vrijdag 2 juni de tijd, waarschuwt uitkeringsinstantie UWV. "Als wij geen informatie van werkgevers krijgen, dan kunnen wij niet vaststellen op welk bedrag zij uiteindelijk recht hebben en moeten wij het verstrekte voorschot terugvorderen", zegt verantwoordelijk projectmanager Randy Eichhorn.

24 mei '23 ( 9:27)

Populair Rijssens restaurant Poort van Twente sluit na 34 jaar

Rijssen is binnenkort een restaurant armer. En niet zomaar een: restaurant Poort van Twente gaat de deuren sluiten. De familie Molenaar runde het restaurant voor meer dan 30 jaar, maar trekt nu de stekker eruit, meldt de Ondernemer. Het lijkt tegenstrijdig, want het restaurant loopt goed. Waarom zijn zij gesloten?

23 mei '23 (12:09)

Chefs van Amsterdams restaurant Choux maken natuurlijk smaakversterker

Merijn van Berlo en Maarten Bezem, chefs van restaurant Choux in Amsterdam, hebben onder de naam 621 Ferments krachtige natuurlijke smaakversterkers ontwikkeld. Geboren uit een gedeelde passie voor lekker eten en duurzaamheid hebben ze een manier gevonden om voedselverspilling tegen te gaan en tegelijkertijd gerechten een boost te geven. Na een zoektocht van ruim drie jaar naar de perfecte smaakbalans en het juist proces zijn vanaf 22 mei de smaken Mushroom (plantaardig) en Beef (Gasconne rund) te koop. Daarnaast zijn ze druk bezig met een variant met zwarte knoflook en een van Hollandse garnalen die later dit jaar zullen volgen. Dat meldt 621 Ferments.