Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Al 52 jaar lang heeft De Kromme Dissel onafgebroken een Michelinster

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Al 52 jaar lang heeft De Kromme Dissel onafgebroken een Michelinster
Afgelopen maandag zijn de nieuwe sterren bekendgemaakt in het DeLaMar Theater in Amsterdam tijdens de Sterrenceremonie. Daar wordt niet alleen bekend welke restaurants de gids toetreden, maar ook welke er in blijven staan. Daar valt ook De Kromme Dissel in Heelsum onder. Dit restaurant heeft al langer dan een halve eeuw een ster op zijn naam staan. Wat is hun geheim?

Elk jaar is het toch weer spannend voor chef Tonny Berendsen van De Kromme Dissel. Hij kijkt er steeds naar uit, zegt hij tegen de Ondernemer. Hij stelt dat hij een creatieveling is die ook wel eens bevestiging nodig heeft dat hij het goed doet. En dat hij het goed doet, wordt bewezen met de ster die al 51 jaar aan de muur in het restaurant hangt. Dit jaar wordt het 52 jaar dat zij een nieuw plakkaat mogen ophangen.

Sinds 2000 staat Berendsen aan het roer in de keuken van het restaurant in Heelsum. Hij zou daar in eerste instantie voor een half jaar koken. De chef vertelt echter dat hij zich direct thuis voelde in het restaurant, en ‘je weet nooit hoe het loopt’. Dus staat Berendsen nog steeds te koken in het restaurant dat al bijna zo lang een ster heeft als dat de chef leeft.

Verplichtingen

Het restaurant wordt beheerd door de Fletcher Group, een hotelketen in het middensegment. Die zien niet altijd de noodzaak om een restaurant te hebben dat aan hoge standaarden moet voldoen. Gelukkig zegt Berendsen dat Fletcher inziet dat het restaurant zijn ster wil behouden en dat dit bepaalde verplichtingen met zich meebrengt. Hij heeft dan ook nooit wrijving gemerkt.

De Kromme Dissel is in de hotelketen een druppel in een emmer water. Wanneer er een avond met alleen tafeltjes van twee is, kunnen er maximaal 30 mensen in het restaurant dineren. Berendsen stelt dat het niet bepaald een vetpot is. De kosten voor een sterrenrestaurant zijn hoog en er kan niet te veel worden gevraagd voor een menu. Een zevengangenmenu kost 125 euro in De Kromme Dissel. Maar daar doet de chef het natuurlijk niet voor.

Koken is topsport

Wat is dan het geheime recept om voor langer dan een halve eeuw een ster in bezit te hebben? In de afgelopen dertig jaar, sinds Berendsen chef is bij De Kromme Dissel, hebben er veel veranderingen plaatsgevonden in de wereld van de fine dining. Berendsen noemt het een zwaar vak, waar je geen 7-urige werkdagen hebt en die mentaliteit ook niet moet hebben. Hij zegt dat hij soms wel achttien uur op een dag werkte. Dat is dan wel weer te veel voor hem. Maar hard werken, dat blijft het zeker.

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (11:21)

Verrassende verleiding: het gebruik van groentes in desserts

Groenten zijn een onmisbaar element van een gezond voedingspatroon. Met zijn allen zijn we een stuk minder groenten gaan eten. Terwijl het Voedingscentrum een dagelijkse hoeveelheid van minstens 250 gram groente per dag aanraadt, eten wij in Nederland ongeveer 165 gram per dag. Eigenlijk zouden we simpelweg meer plantaardig voedsel moeten eten. Wist je dat ze ook een geweldige toevoeging kunnen zijn in desserts? Hoewel groenten vaak geassocieerd worden met hartige gerechten, bieden ze een onverwachte en smakelijke twist aan zoete lekkernijen. Van worteltaart tot bruinebonenijs, er zijn talloze mogelijkheden om akkervruchten te verwerken in desserts. In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van groentedesserts en hoe die jouw smaakpapillen verwennen.

09 juni '23 (10:49)

Dit Italiaanse restaurant in Druten krijgt bijzonder keurmerk

In de buurt van Nijmegen en zin in écht Italiaans eten? Dan moet je volgens kenners naar restaurant RetroGusto van Angelo Sciacchitano in Druten gaan. Dit restaurant heeft namelijk het keurmerk Accademia Italiana della Cucina gekregen, meldt het AD.

09 juni '23 ( 9:14)

Grote brand legt Bredaas restaurant in de as

Donderdagmiddag is een brand uitgebroken op het dak van restaurant Klein Java aan de Speelhuislaan in Breda. Bij de brand kwam veel rook vrij die voor overlast zorgde in het centrum van de stad. Rond 16.10 meldde de brandweer dat het vuur onder controle was, wel kostte het nablussen enige tijd. Dat meldt Omroep Brabant.

08 juni '23 (14:42)

Trafo/Club Mesh: overdag een restaurant en zaterdagnacht een club

Komende zaterdag opent in de Vasim in Nijmegen-West een nieuw restaurant/club. Als restaurant draagt het de naam Trafo en op zaterdagavond verandert dit in club Mesh. Vanwege de unieke dubbelbestemming, is de zaak ook langer open dan gemiddeld. Dit meldt de Gelderlander.

08 juni '23 (14:25)

Zuid-Holland daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht te verduurzamen

Tuin van Holland is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht uit de plantaardige-korteketen op hun menukaart te zetten. Chefs kunnen zich hiervoor inschrijven en daarbij inzetten op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Dat zijn de drie pijlers van de Tuin van Holland. Dit meldt Groenten & Fruit.

08 juni '23 (13:46)

Horeca-eigenaren stoppen zelf vanwege hoge kosten en terugbetalen coronasteun

Faillissementen zijn niet de belangrijkste reden dat horecaondernemers hun zaak sluiten. Veelal stoppen er zelf mee vanwege de hoge inkoop- en energieprijzen in combinatie met de coronasteun die ze dit jaar moeten afbetalen. Van de 2.337 horecazaken die er in het eerste kwartaal van 2023 mee stopten, gingen slechts 177 failliet. Dit meldt RTL Nieuws.

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.