Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Al 52 jaar lang heeft De Kromme Dissel onafgebroken een Michelinster

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Al 52 jaar lang heeft De Kromme Dissel onafgebroken een Michelinster
Afgelopen maandag zijn de nieuwe sterren bekendgemaakt in het DeLaMar Theater in Amsterdam tijdens de Sterrenceremonie. Daar wordt niet alleen bekend welke restaurants de gids toetreden, maar ook welke er in blijven staan. Daar valt ook De Kromme Dissel in Heelsum onder. Dit restaurant heeft al langer dan een halve eeuw een ster op zijn naam staan. Wat is hun geheim?

Elk jaar is het toch weer spannend voor chef Tonny Berendsen van De Kromme Dissel. Hij kijkt er steeds naar uit, zegt hij tegen de Ondernemer. Hij stelt dat hij een creatieveling is die ook wel eens bevestiging nodig heeft dat hij het goed doet. En dat hij het goed doet, wordt bewezen met de ster die al 51 jaar aan de muur in het restaurant hangt. Dit jaar wordt het 52 jaar dat zij een nieuw plakkaat mogen ophangen.

Sinds 2000 staat Berendsen aan het roer in de keuken van het restaurant in Heelsum. Hij zou daar in eerste instantie voor een half jaar koken. De chef vertelt echter dat hij zich direct thuis voelde in het restaurant, en ‘je weet nooit hoe het loopt’. Dus staat Berendsen nog steeds te koken in het restaurant dat al bijna zo lang een ster heeft als dat de chef leeft.

Verplichtingen

Het restaurant wordt beheerd door de Fletcher Group, een hotelketen in het middensegment. Die zien niet altijd de noodzaak om een restaurant te hebben dat aan hoge standaarden moet voldoen. Gelukkig zegt Berendsen dat Fletcher inziet dat het restaurant zijn ster wil behouden en dat dit bepaalde verplichtingen met zich meebrengt. Hij heeft dan ook nooit wrijving gemerkt.

De Kromme Dissel is in de hotelketen een druppel in een emmer water. Wanneer er een avond met alleen tafeltjes van twee is, kunnen er maximaal 30 mensen in het restaurant dineren. Berendsen stelt dat het niet bepaald een vetpot is. De kosten voor een sterrenrestaurant zijn hoog en er kan niet te veel worden gevraagd voor een menu. Een zevengangenmenu kost 125 euro in De Kromme Dissel. Maar daar doet de chef het natuurlijk niet voor.

Koken is topsport

Wat is dan het geheime recept om voor langer dan een halve eeuw een ster in bezit te hebben? In de afgelopen dertig jaar, sinds Berendsen chef is bij De Kromme Dissel, hebben er veel veranderingen plaatsgevonden in de wereld van de fine dining. Berendsen noemt het een zwaar vak, waar je geen 7-urige werkdagen hebt en die mentaliteit ook niet moet hebben. Hij zegt dat hij soms wel achttien uur op een dag werkte. Dat is dan wel weer te veel voor hem. Maar hard werken, dat blijft het zeker.

Door: Nationale Horecagids

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.