Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Al 52 jaar lang heeft De Kromme Dissel onafgebroken een Michelinster

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Al 52 jaar lang heeft De Kromme Dissel onafgebroken een Michelinster
Afgelopen maandag zijn de nieuwe sterren bekendgemaakt in het DeLaMar Theater in Amsterdam tijdens de Sterrenceremonie. Daar wordt niet alleen bekend welke restaurants de gids toetreden, maar ook welke er in blijven staan. Daar valt ook De Kromme Dissel in Heelsum onder. Dit restaurant heeft al langer dan een halve eeuw een ster op zijn naam staan. Wat is hun geheim?

Elk jaar is het toch weer spannend voor chef Tonny Berendsen van De Kromme Dissel. Hij kijkt er steeds naar uit, zegt hij tegen de Ondernemer. Hij stelt dat hij een creatieveling is die ook wel eens bevestiging nodig heeft dat hij het goed doet. En dat hij het goed doet, wordt bewezen met de ster die al 51 jaar aan de muur in het restaurant hangt. Dit jaar wordt het 52 jaar dat zij een nieuw plakkaat mogen ophangen.

Sinds 2000 staat Berendsen aan het roer in de keuken van het restaurant in Heelsum. Hij zou daar in eerste instantie voor een half jaar koken. De chef vertelt echter dat hij zich direct thuis voelde in het restaurant, en ‘je weet nooit hoe het loopt’. Dus staat Berendsen nog steeds te koken in het restaurant dat al bijna zo lang een ster heeft als dat de chef leeft.

Verplichtingen

Het restaurant wordt beheerd door de Fletcher Group, een hotelketen in het middensegment. Die zien niet altijd de noodzaak om een restaurant te hebben dat aan hoge standaarden moet voldoen. Gelukkig zegt Berendsen dat Fletcher inziet dat het restaurant zijn ster wil behouden en dat dit bepaalde verplichtingen met zich meebrengt. Hij heeft dan ook nooit wrijving gemerkt.

De Kromme Dissel is in de hotelketen een druppel in een emmer water. Wanneer er een avond met alleen tafeltjes van twee is, kunnen er maximaal 30 mensen in het restaurant dineren. Berendsen stelt dat het niet bepaald een vetpot is. De kosten voor een sterrenrestaurant zijn hoog en er kan niet te veel worden gevraagd voor een menu. Een zevengangenmenu kost 125 euro in De Kromme Dissel. Maar daar doet de chef het natuurlijk niet voor.

Koken is topsport

Wat is dan het geheime recept om voor langer dan een halve eeuw een ster in bezit te hebben? In de afgelopen dertig jaar, sinds Berendsen chef is bij De Kromme Dissel, hebben er veel veranderingen plaatsgevonden in de wereld van de fine dining. Berendsen noemt het een zwaar vak, waar je geen 7-urige werkdagen hebt en die mentaliteit ook niet moet hebben. Hij zegt dat hij soms wel achttien uur op een dag werkte. Dat is dan wel weer te veel voor hem. Maar hard werken, dat blijft het zeker.

Door: Nationale Horecagids

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.