Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Deze restaurants verloren hun ster(ren)

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
Deze restaurants verloren hun ster(ren)
Het is een geweldig moment voor een restaurateur om tijdens de Sterrenceremonie te horen dat jouw restaurant bekroond wordt met een ster. Gisteren zijn er in het DeLaMar Theater in Amsterdam maar liefst zeventien nieuwe restaurants met één ster beloond. Ook heeft Jurgen van der Zalm met Vinkeles als enige een tweede ster voor de selectie van dit jaar gekregen. In totaal telt Nederland nu 125 restaurants met één ster en 20 met twee sterren. Maar niet iedereen viel in de prijzen in het Amsterdamse theater. Er waren dit jaar negen restaurants die hun ster verloren, of zelfs meer dan één. Hieronder lees je welke zaken dit zijn.

Na de uitreiking van de nieuwe sterren, werd bekend dat negen restaurants in Nederland een ster verloren. Dit zijn de restaurants:

Sabero in Roermond

Het restaurants van Sonja en Nico Boreas ontving in 2018 twee Michelinsterren. Dit was ook het jaar dat het restaurant opende. Volgens Chapeau Magazine konden de ondernemers het huurcontract van het pand niet verlengen. Het restaurant sloot in maart van dit jaar.

Tilia in Ettenleur

In 2021 werd het restaurant van chef-kok Carlo Chantrel en maître-sommelier Mariëlle Vink een Michelinster. Een jaar ervoor, in 2020, namen de ondernemers restaurant De Zwaan over, dat al langere tijd een Michelinster had. De twee nieuwe eigenaren slaagden erin om de traditie van de Michelinsterren in ere te houden. In juni 2022 moesten zij het restaurant gedwongen sluiten.

Mijn Keuken in Wouw

In 2010 al ontving Mijn Keuken in Wouw een Michelinster. Meer dan zeventien jaar hebben zij gestreden om eerst de ster te ontvangen en daarna te behouden. Door de gevolgen van de coronapandemie zagen chef-kok Pieter Bosters en maître Simone Tak geen andere optie dan het restaurant te sluiten. Dit gebeurde afgelopen februari.

Pure C in Cadzand

Al in 2011 werd Pure C in Cadzand bekroond met een Michelinster. Die hebben zij voor lange tijd vastgehouden en in 2018 werd hun harde werk beloond met een tweede ster. Toen Bakker afgelopen december aankondigde dat hij zou vertrekken en voor zichzelf ging beginnen, en nam ook de Michelinsterren mee.

Het Roode Koper in Leuvenum

Zeven jaar op rij heeft Het Roode Koper haar Michelinster weten te behouden. Dit jaar verliest Jon Yvar Sörensen deze ster. Vorig jaar plaatsten koks Nina Graver en Gerben de Lange zich nog voor de finale van de Gouden Koksmuts 2022. In 2020 werd die al gewonnen door de chef van Het Roode Koper, Dennis van den Beld.

Noble in Den Bosch

Het restaurant van Edwin Kats heeft in 2016 voor het eerst een Michelinster gekregen. Deze heeft een geschiedenis met de sterren: het toenmalige Chalet Royale had tussen 1958 en 1976 een Michelinster. Zij verloren die in 1977. De jaren die volgden heroverden zij die, tot 2011. Noble kreeg dus in 2016 weer zijn ster terug.

Wollerich in Sint-Oedenrode

Van 1997 tot 2007 had het restaurant in Sint-Oedenrode een Michelinster onder het eigenaarschap van Gerard en Meriam Wollerich. Deze ster heroverden zij weer in 2010. In maart van dit jaar verkocht het echtpaar het restaurant, waarna deze ook zijn ster verloor.

Lastage in Amsterdam

Rogier van Dam is de eigenaar van Lastage en Lazuur in Amsterdam. Hij verdiende in 2011 voor het eerst een ster met het eerstgenoemde restaurant. Die kreeg hij samen met sommelier Elise Moeskops.

Katseveer in Wilhelminadorp

Sinds 2005 had Katseveer onafgebroken een Michelinster. Tot er na negentien jaar nieuwe eigenaren kwamen. Dat gebeurde vorig jaar in oktober. De nieuwe eigenaren zijn maître-sommelier Paul Labruijere en souschef Leon Vermaire. Zij zeggen tegen Omroep Zeeland dat zij het verlies van de ster niet onverwachts komt. De ondernemers geven aan dat zij niet vinden dat de ster van hun is en dat het daarom logisch is dat deze verdwijnt.

Door: Nationale Horecagids

08 juni '23 (14:42)

Trafo/Club Mesh: overdag een restaurant en zaterdagnacht een club

Komende zaterdag opent in de Vasim in Nijmegen-West een nieuw restaurant/club. Als restaurant draagt het de naam Trafo en op zaterdagavond verandert dit in club Mesh. Vanwege de unieke dubbelbestemming, is de zaak ook langer open dan gemiddeld. Dit meldt de Gelderlander.

08 juni '23 (14:25)

Zuid-Holland daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht te verduurzamen

Tuin van Holland is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht uit de plantaardige-korteketen op hun menukaart te zetten. Chefs kunnen zich hiervoor inschrijven en daarbij inzetten op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Dat zijn de drie pijlers van de Tuin van Holland. Dit meldt Groenten & Fruit.

08 juni '23 (13:46)

Horeca-eigenaren stoppen zelf vanwege hoge kosten en terugbetalen coronasteun

Faillissementen zijn niet de belangrijkste reden dat horecaondernemers hun zaak sluiten. Veelal stoppen er zelf mee vanwege de hoge inkoop- en energieprijzen in combinatie met de coronasteun die ze dit jaar moeten afbetalen. Van de 2.337 horecazaken die er in het eerste kwartaal van 2023 mee stopten, gingen slechts 177 failliet. Dit meldt RTL Nieuws.

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.

05 juni '23 (14:11)

Familie Yang blaast nieuw leven in draaiend restaurant De Koperen Hoogte

Het duurde iets langer dan verwacht, maar dan heb je ook wat. Het nieuwe hotel en restaurant in de draaiende watertoren ‘De Koperen Hoogte’ is geopend. Daar staat nu de familie Yang aan het roer, meldt het AD. Zij brengen een nieuwe naam en vernieuwingen. Wat is er precies gebeurd met het project van de voormalige eigenaar Hennie van der Most?

05 juni '23 (12:47)

Een op de acht horecabedrijven noemt schuldenlast problematisch

Zo’n vijf procent van de bedrijven in Nederland dreigt in de problemen te komen door de hoge schulden. Vooral in de horeca vrezen ondernemers dat zij het hoofd niet boven water kunnen houden en niet voldoen aan de betalingsverplichtingen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

02 juni '23 (14:26)

Binnen een week haalt Restaurant De Klub drie ton op voor verhuizing naar centrum Utrecht

Het klinkt bijna te gek voor woorden, maar het is ze echt gelukt: Restaurant De Klub heeft met een crowdfundingsactie meer dan 3 ton opgehaald. Daarmee kunnen zij in de loop van het jaar verhuizen van de Europalaan naar het Vredenburg. Dat meldt DUIC.