Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Deze restaurants verloren hun ster(ren)

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Deze restaurants verloren hun ster(ren)
Het is een geweldig moment voor een restaurateur om tijdens de Sterrenceremonie te horen dat jouw restaurant bekroond wordt met een ster. Gisteren zijn er in het DeLaMar Theater in Amsterdam maar liefst zeventien nieuwe restaurants met één ster beloond. Ook heeft Jurgen van der Zalm met Vinkeles als enige een tweede ster voor de selectie van dit jaar gekregen. In totaal telt Nederland nu 125 restaurants met één ster en 20 met twee sterren. Maar niet iedereen viel in de prijzen in het Amsterdamse theater. Er waren dit jaar negen restaurants die hun ster verloren, of zelfs meer dan één. Hieronder lees je welke zaken dit zijn.

Na de uitreiking van de nieuwe sterren, werd bekend dat negen restaurants in Nederland een ster verloren. Dit zijn de restaurants:

Sabero in Roermond

Het restaurants van Sonja en Nico Boreas ontving in 2018 twee Michelinsterren. Dit was ook het jaar dat het restaurant opende. Volgens Chapeau Magazine konden de ondernemers het huurcontract van het pand niet verlengen. Het restaurant sloot in maart van dit jaar.

Tilia in Ettenleur

In 2021 werd het restaurant van chef-kok Carlo Chantrel en maître-sommelier Mariëlle Vink een Michelinster. Een jaar ervoor, in 2020, namen de ondernemers restaurant De Zwaan over, dat al langere tijd een Michelinster had. De twee nieuwe eigenaren slaagden erin om de traditie van de Michelinsterren in ere te houden. In juni 2022 moesten zij het restaurant gedwongen sluiten.

Mijn Keuken in Wouw

In 2010 al ontving Mijn Keuken in Wouw een Michelinster. Meer dan zeventien jaar hebben zij gestreden om eerst de ster te ontvangen en daarna te behouden. Door de gevolgen van de coronapandemie zagen chef-kok Pieter Bosters en maître Simone Tak geen andere optie dan het restaurant te sluiten. Dit gebeurde afgelopen februari.

Pure C in Cadzand

Al in 2011 werd Pure C in Cadzand bekroond met een Michelinster. Die hebben zij voor lange tijd vastgehouden en in 2018 werd hun harde werk beloond met een tweede ster. Toen Bakker afgelopen december aankondigde dat hij zou vertrekken en voor zichzelf ging beginnen, en nam ook de Michelinsterren mee.

Het Roode Koper in Leuvenum

Zeven jaar op rij heeft Het Roode Koper haar Michelinster weten te behouden. Dit jaar verliest Jon Yvar Sörensen deze ster. Vorig jaar plaatsten koks Nina Graver en Gerben de Lange zich nog voor de finale van de Gouden Koksmuts 2022. In 2020 werd die al gewonnen door de chef van Het Roode Koper, Dennis van den Beld.

Noble in Den Bosch

Het restaurant van Edwin Kats heeft in 2016 voor het eerst een Michelinster gekregen. Deze heeft een geschiedenis met de sterren: het toenmalige Chalet Royale had tussen 1958 en 1976 een Michelinster. Zij verloren die in 1977. De jaren die volgden heroverden zij die, tot 2011. Noble kreeg dus in 2016 weer zijn ster terug.

Wollerich in Sint-Oedenrode

Van 1997 tot 2007 had het restaurant in Sint-Oedenrode een Michelinster onder het eigenaarschap van Gerard en Meriam Wollerich. Deze ster heroverden zij weer in 2010. In maart van dit jaar verkocht het echtpaar het restaurant, waarna deze ook zijn ster verloor.

Lastage in Amsterdam

Rogier van Dam is de eigenaar van Lastage en Lazuur in Amsterdam. Hij verdiende in 2011 voor het eerst een ster met het eerstgenoemde restaurant. Die kreeg hij samen met sommelier Elise Moeskops.

Katseveer in Wilhelminadorp

Sinds 2005 had Katseveer onafgebroken een Michelinster. Tot er na negentien jaar nieuwe eigenaren kwamen. Dat gebeurde vorig jaar in oktober. De nieuwe eigenaren zijn maître-sommelier Paul Labruijere en souschef Leon Vermaire. Zij zeggen tegen Omroep Zeeland dat zij het verlies van de ster niet onverwachts komt. De ondernemers geven aan dat zij niet vinden dat de ster van hun is en dat het daarom logisch is dat deze verdwijnt.

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.