Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Deze restaurants verloren hun ster(ren)

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Deze restaurants verloren hun ster(ren)
Het is een geweldig moment voor een restaurateur om tijdens de Sterrenceremonie te horen dat jouw restaurant bekroond wordt met een ster. Gisteren zijn er in het DeLaMar Theater in Amsterdam maar liefst zeventien nieuwe restaurants met één ster beloond. Ook heeft Jurgen van der Zalm met Vinkeles als enige een tweede ster voor de selectie van dit jaar gekregen. In totaal telt Nederland nu 125 restaurants met één ster en 20 met twee sterren. Maar niet iedereen viel in de prijzen in het Amsterdamse theater. Er waren dit jaar negen restaurants die hun ster verloren, of zelfs meer dan één. Hieronder lees je welke zaken dit zijn.

Na de uitreiking van de nieuwe sterren, werd bekend dat negen restaurants in Nederland een ster verloren. Dit zijn de restaurants:

Sabero in Roermond

Het restaurants van Sonja en Nico Boreas ontving in 2018 twee Michelinsterren. Dit was ook het jaar dat het restaurant opende. Volgens Chapeau Magazine konden de ondernemers het huurcontract van het pand niet verlengen. Het restaurant sloot in maart van dit jaar.

Tilia in Ettenleur

In 2021 werd het restaurant van chef-kok Carlo Chantrel en maître-sommelier Mariëlle Vink een Michelinster. Een jaar ervoor, in 2020, namen de ondernemers restaurant De Zwaan over, dat al langere tijd een Michelinster had. De twee nieuwe eigenaren slaagden erin om de traditie van de Michelinsterren in ere te houden. In juni 2022 moesten zij het restaurant gedwongen sluiten.

Mijn Keuken in Wouw

In 2010 al ontving Mijn Keuken in Wouw een Michelinster. Meer dan zeventien jaar hebben zij gestreden om eerst de ster te ontvangen en daarna te behouden. Door de gevolgen van de coronapandemie zagen chef-kok Pieter Bosters en maître Simone Tak geen andere optie dan het restaurant te sluiten. Dit gebeurde afgelopen februari.

Pure C in Cadzand

Al in 2011 werd Pure C in Cadzand bekroond met een Michelinster. Die hebben zij voor lange tijd vastgehouden en in 2018 werd hun harde werk beloond met een tweede ster. Toen Bakker afgelopen december aankondigde dat hij zou vertrekken en voor zichzelf ging beginnen, en nam ook de Michelinsterren mee.

Het Roode Koper in Leuvenum

Zeven jaar op rij heeft Het Roode Koper haar Michelinster weten te behouden. Dit jaar verliest Jon Yvar Sörensen deze ster. Vorig jaar plaatsten koks Nina Graver en Gerben de Lange zich nog voor de finale van de Gouden Koksmuts 2022. In 2020 werd die al gewonnen door de chef van Het Roode Koper, Dennis van den Beld.

Noble in Den Bosch

Het restaurant van Edwin Kats heeft in 2016 voor het eerst een Michelinster gekregen. Deze heeft een geschiedenis met de sterren: het toenmalige Chalet Royale had tussen 1958 en 1976 een Michelinster. Zij verloren die in 1977. De jaren die volgden heroverden zij die, tot 2011. Noble kreeg dus in 2016 weer zijn ster terug.

Wollerich in Sint-Oedenrode

Van 1997 tot 2007 had het restaurant in Sint-Oedenrode een Michelinster onder het eigenaarschap van Gerard en Meriam Wollerich. Deze ster heroverden zij weer in 2010. In maart van dit jaar verkocht het echtpaar het restaurant, waarna deze ook zijn ster verloor.

Lastage in Amsterdam

Rogier van Dam is de eigenaar van Lastage en Lazuur in Amsterdam. Hij verdiende in 2011 voor het eerst een ster met het eerstgenoemde restaurant. Die kreeg hij samen met sommelier Elise Moeskops.

Katseveer in Wilhelminadorp

Sinds 2005 had Katseveer onafgebroken een Michelinster. Tot er na negentien jaar nieuwe eigenaren kwamen. Dat gebeurde vorig jaar in oktober. De nieuwe eigenaren zijn maître-sommelier Paul Labruijere en souschef Leon Vermaire. Zij zeggen tegen Omroep Zeeland dat zij het verlies van de ster niet onverwachts komt. De ondernemers geven aan dat zij niet vinden dat de ster van hun is en dat het daarom logisch is dat deze verdwijnt.

Door: Nationale Horecagids

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.