Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vakbond FNV wil cultuuromslag in toprestaurants

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Vakbond FNV wil cultuuromslag in toprestaurants
De horecavakbond FNV vindt dat er in toprestaurants te veel gebeurd dat niet door de beugel kan. Zo stellen zij dat keukenpersoneel vaak moet overwerken, soms maken zij dagen van tien, twaalf of zelfs veertien uur. Die extra overuren krijgen zij vervolgens lang niet altijd uitbetaald. Daarnaast stelt de vakbond dat chefs nog steeds hun werknemers uitkafferen wanneer zij een fout maken en dat drugsgebruik voorkomt om de lange dagen vol te kunnen houden. Dat meldt NOS.

Edwin Vlek is de bestuurder van de FNV Horecabond. Hij geeft aan dat deze problemen voornamelijk voorkomen in sterrenrestaurants. Vlek denkt dat dit door het personeelstekort nog verder toeneemt. Hij stelt dat veel chefs graag hetzelfde niveau willen leveren, maar moeten dit nu met minder personeel doen.

Jonge werknemers

Volgens FNV zijn voornamelijk jongere werknemers hier de dupe van. Dat wordt ook gemerkt de Sterklas van het ROC in Amsterdam. Dit is één van de hoogste culinaire opleidingen in het land. Meesterkok en docent Theo van Rensch zegt dat sterrenchefs altijd erg hoge verwachtingen hebben van hun personeel. Dan kan het wel eens voorkomen dat die uit zijn plaat schiet wanneer er een fout wordt gemaakt.

Theo heeft dertig studenten per jaar. Die krijgen één dag in de week les bij hem, de andere dagen werken zij in sterrenkeukens. Van Rensch weet door de ervaringen van zijn studenten goed bij welke keukens de omstandigheden zwaarder zijn dan bij andere. De meesterkok stelt dat hij geen zwarte lijst bijhoudt, maar dat hij de leerlingen wel vertelt wat zij kunnen verwachten. “Als een leerling naar een toprestaurant wil waar hij 70 tot 80 uur per week moet werken, maar wel denkt daar veel te kunnen leren, houd ik hem niet tegen. Soms komen ze na een paar maanden terug. Opgebrand”, aldus Van Rensch.

Lang niet overal

Zowel Vlek als Van Rensch geven daarentegen aan dat het er lang niet bij alle toprestaurants aan toe gaat. Maar de ambitie om een ster te krijgen of behouden werkt daar niet aan mee. Het lijkt bij te dragen aan de prestatiedruk.

Vlek geeft ook aan dat hij ziet dat veel jonge chefs hier anders mee omgaan. Die begrijpen volgens hem goed dat je aandacht moet schenken aan het personeel.

Dat dit gebeurt, erkennen sommige sterrenchefs ook. Emile van der Staak, chef-kok van De Nieuwe Winkel in Nijmegen, zegt dat veel jonge chefs die aan het begin van hun carrière erg gedreven zijn om hun baan tot een succes te maken. Dat zien ook de chefs. “Voor jou tien anderen, denkt die.”

Bedrijfsfilosofie

De FNV vindt dat de ‘bedrijfsfilosofie’ van sommige topzaken moet veranderen: “Je hoort vaak van topchefs: de harde sfeer hoort erbij, dit is topsport. Maar wanneer je een grote uitstroom hebt van jonge medewerkers,  dan moet je je afvragen of de aanpak nog wel werkt. Pestgedrag, ongewenst gedrag, hoort er niet bij in onze sector. Als je medewerkers beter in hun vel zitten, komen er juist veel betere prestaties.”

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.