Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Vakbond FNV wil cultuuromslag in toprestaurants

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Vakbond FNV wil cultuuromslag in toprestaurants
De horecavakbond FNV vindt dat er in toprestaurants te veel gebeurd dat niet door de beugel kan. Zo stellen zij dat keukenpersoneel vaak moet overwerken, soms maken zij dagen van tien, twaalf of zelfs veertien uur. Die extra overuren krijgen zij vervolgens lang niet altijd uitbetaald. Daarnaast stelt de vakbond dat chefs nog steeds hun werknemers uitkafferen wanneer zij een fout maken en dat drugsgebruik voorkomt om de lange dagen vol te kunnen houden. Dat meldt NOS.

Edwin Vlek is de bestuurder van de FNV Horecabond. Hij geeft aan dat deze problemen voornamelijk voorkomen in sterrenrestaurants. Vlek denkt dat dit door het personeelstekort nog verder toeneemt. Hij stelt dat veel chefs graag hetzelfde niveau willen leveren, maar moeten dit nu met minder personeel doen.

Jonge werknemers

Volgens FNV zijn voornamelijk jongere werknemers hier de dupe van. Dat wordt ook gemerkt de Sterklas van het ROC in Amsterdam. Dit is één van de hoogste culinaire opleidingen in het land. Meesterkok en docent Theo van Rensch zegt dat sterrenchefs altijd erg hoge verwachtingen hebben van hun personeel. Dan kan het wel eens voorkomen dat die uit zijn plaat schiet wanneer er een fout wordt gemaakt.

Theo heeft dertig studenten per jaar. Die krijgen één dag in de week les bij hem, de andere dagen werken zij in sterrenkeukens. Van Rensch weet door de ervaringen van zijn studenten goed bij welke keukens de omstandigheden zwaarder zijn dan bij andere. De meesterkok stelt dat hij geen zwarte lijst bijhoudt, maar dat hij de leerlingen wel vertelt wat zij kunnen verwachten. “Als een leerling naar een toprestaurant wil waar hij 70 tot 80 uur per week moet werken, maar wel denkt daar veel te kunnen leren, houd ik hem niet tegen. Soms komen ze na een paar maanden terug. Opgebrand”, aldus Van Rensch.

Lang niet overal

Zowel Vlek als Van Rensch geven daarentegen aan dat het er lang niet bij alle toprestaurants aan toe gaat. Maar de ambitie om een ster te krijgen of behouden werkt daar niet aan mee. Het lijkt bij te dragen aan de prestatiedruk.

Vlek geeft ook aan dat hij ziet dat veel jonge chefs hier anders mee omgaan. Die begrijpen volgens hem goed dat je aandacht moet schenken aan het personeel.

Dat dit gebeurt, erkennen sommige sterrenchefs ook. Emile van der Staak, chef-kok van De Nieuwe Winkel in Nijmegen, zegt dat veel jonge chefs die aan het begin van hun carrière erg gedreven zijn om hun baan tot een succes te maken. Dat zien ook de chefs. “Voor jou tien anderen, denkt die.”

Bedrijfsfilosofie

De FNV vindt dat de ‘bedrijfsfilosofie’ van sommige topzaken moet veranderen: “Je hoort vaak van topchefs: de harde sfeer hoort erbij, dit is topsport. Maar wanneer je een grote uitstroom hebt van jonge medewerkers,  dan moet je je afvragen of de aanpak nog wel werkt. Pestgedrag, ongewenst gedrag, hoort er niet bij in onze sector. Als je medewerkers beter in hun vel zitten, komen er juist veel betere prestaties.”

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (11:21)

Verrassende verleiding: het gebruik van groentes in desserts

Groenten zijn een onmisbaar element van een gezond voedingspatroon. Met zijn allen zijn we een stuk minder groenten gaan eten. Terwijl het Voedingscentrum een dagelijkse hoeveelheid van minstens 250 gram groente per dag aanraadt, eten wij in Nederland ongeveer 165 gram per dag. Eigenlijk zouden we simpelweg meer plantaardig voedsel moeten eten. Wist je dat ze ook een geweldige toevoeging kunnen zijn in desserts? Hoewel groenten vaak geassocieerd worden met hartige gerechten, bieden ze een onverwachte en smakelijke twist aan zoete lekkernijen. Van worteltaart tot bruinebonenijs, er zijn talloze mogelijkheden om akkervruchten te verwerken in desserts. In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van groentedesserts en hoe die jouw smaakpapillen verwennen.

09 juni '23 (10:49)

Dit Italiaanse restaurant in Druten krijgt bijzonder keurmerk

In de buurt van Nijmegen en zin in écht Italiaans eten? Dan moet je volgens kenners naar restaurant RetroGusto van Angelo Sciacchitano in Druten gaan. Dit restaurant heeft namelijk het keurmerk Accademia Italiana della Cucina gekregen, meldt het AD.

09 juni '23 ( 9:14)

Grote brand legt Bredaas restaurant in de as

Donderdagmiddag is een brand uitgebroken op het dak van restaurant Klein Java aan de Speelhuislaan in Breda. Bij de brand kwam veel rook vrij die voor overlast zorgde in het centrum van de stad. Rond 16.10 meldde de brandweer dat het vuur onder controle was, wel kostte het nablussen enige tijd. Dat meldt Omroep Brabant.

08 juni '23 (14:42)

Trafo/Club Mesh: overdag een restaurant en zaterdagnacht een club

Komende zaterdag opent in de Vasim in Nijmegen-West een nieuw restaurant/club. Als restaurant draagt het de naam Trafo en op zaterdagavond verandert dit in club Mesh. Vanwege de unieke dubbelbestemming, is de zaak ook langer open dan gemiddeld. Dit meldt de Gelderlander.

08 juni '23 (14:25)

Zuid-Holland daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht te verduurzamen

Tuin van Holland is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht uit de plantaardige-korteketen op hun menukaart te zetten. Chefs kunnen zich hiervoor inschrijven en daarbij inzetten op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Dat zijn de drie pijlers van de Tuin van Holland. Dit meldt Groenten & Fruit.

08 juni '23 (13:46)

Horeca-eigenaren stoppen zelf vanwege hoge kosten en terugbetalen coronasteun

Faillissementen zijn niet de belangrijkste reden dat horecaondernemers hun zaak sluiten. Veelal stoppen er zelf mee vanwege de hoge inkoop- en energieprijzen in combinatie met de coronasteun die ze dit jaar moeten afbetalen. Van de 2.337 horecazaken die er in het eerste kwartaal van 2023 mee stopten, gingen slechts 177 failliet. Dit meldt RTL Nieuws.

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.