Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vakbond FNV wil cultuuromslag in toprestaurants

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Vakbond FNV wil cultuuromslag in toprestaurants
De horecavakbond FNV vindt dat er in toprestaurants te veel gebeurd dat niet door de beugel kan. Zo stellen zij dat keukenpersoneel vaak moet overwerken, soms maken zij dagen van tien, twaalf of zelfs veertien uur. Die extra overuren krijgen zij vervolgens lang niet altijd uitbetaald. Daarnaast stelt de vakbond dat chefs nog steeds hun werknemers uitkafferen wanneer zij een fout maken en dat drugsgebruik voorkomt om de lange dagen vol te kunnen houden. Dat meldt NOS.

Edwin Vlek is de bestuurder van de FNV Horecabond. Hij geeft aan dat deze problemen voornamelijk voorkomen in sterrenrestaurants. Vlek denkt dat dit door het personeelstekort nog verder toeneemt. Hij stelt dat veel chefs graag hetzelfde niveau willen leveren, maar moeten dit nu met minder personeel doen.

Jonge werknemers

Volgens FNV zijn voornamelijk jongere werknemers hier de dupe van. Dat wordt ook gemerkt de Sterklas van het ROC in Amsterdam. Dit is één van de hoogste culinaire opleidingen in het land. Meesterkok en docent Theo van Rensch zegt dat sterrenchefs altijd erg hoge verwachtingen hebben van hun personeel. Dan kan het wel eens voorkomen dat die uit zijn plaat schiet wanneer er een fout wordt gemaakt.

Theo heeft dertig studenten per jaar. Die krijgen één dag in de week les bij hem, de andere dagen werken zij in sterrenkeukens. Van Rensch weet door de ervaringen van zijn studenten goed bij welke keukens de omstandigheden zwaarder zijn dan bij andere. De meesterkok stelt dat hij geen zwarte lijst bijhoudt, maar dat hij de leerlingen wel vertelt wat zij kunnen verwachten. “Als een leerling naar een toprestaurant wil waar hij 70 tot 80 uur per week moet werken, maar wel denkt daar veel te kunnen leren, houd ik hem niet tegen. Soms komen ze na een paar maanden terug. Opgebrand”, aldus Van Rensch.

Lang niet overal

Zowel Vlek als Van Rensch geven daarentegen aan dat het er lang niet bij alle toprestaurants aan toe gaat. Maar de ambitie om een ster te krijgen of behouden werkt daar niet aan mee. Het lijkt bij te dragen aan de prestatiedruk.

Vlek geeft ook aan dat hij ziet dat veel jonge chefs hier anders mee omgaan. Die begrijpen volgens hem goed dat je aandacht moet schenken aan het personeel.

Dat dit gebeurt, erkennen sommige sterrenchefs ook. Emile van der Staak, chef-kok van De Nieuwe Winkel in Nijmegen, zegt dat veel jonge chefs die aan het begin van hun carrière erg gedreven zijn om hun baan tot een succes te maken. Dat zien ook de chefs. “Voor jou tien anderen, denkt die.”

Bedrijfsfilosofie

De FNV vindt dat de ‘bedrijfsfilosofie’ van sommige topzaken moet veranderen: “Je hoort vaak van topchefs: de harde sfeer hoort erbij, dit is topsport. Maar wanneer je een grote uitstroom hebt van jonge medewerkers,  dan moet je je afvragen of de aanpak nog wel werkt. Pestgedrag, ongewenst gedrag, hoort er niet bij in onze sector. Als je medewerkers beter in hun vel zitten, komen er juist veel betere prestaties.”

Door: Nationale Horecagids

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.