Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederland gooit nog steeds te veel eten weg, vooral bedrijven

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 2 min
location_on [xx]km
Nederlanders gooien nog steeds te veel eten weg, vooral bedrijven
Nederlanders gooien steeds minder eten weg, maar nog steeds te veel, vindt landbouwminister Piet Adema. Het lijkt er namelijk op dat hij de beloofde halvering in 2030 niet waar kan maken. Daarom denkt de bewindsman na over maatregelen die later dit jaar bekend worden gemaakt. Hij overweegt onder meer om de landbouw te verplichten om veel beter in de gaten te houden waar de sector voedsel verspilt.

Vorig jaar gooiden Nederlanders gemiddeld 33,4 kilo eten per persoon weg. Dat is weliswaar een daling van 23 procent vergeleken met 2015, maar deze trend lijkt te stagneren.

"Als we ons eten verspillen, gooien we ook onnodig geld, water, energie en andere grondstoffen weg", zegt Adema. Met het eten dat in de prullenbak belandt, kunnen miljoenen magen worden gevoed. Bovendien scheelt het uitstoot van broeikasgassen als er minder voedsel wordt verspild.

Initiatief

Adema ziet dat vooral mensen thuis minder eten weggooien. "Dat is een geweldige prestatie." Bedrijven boeken volgens de bewindsman "nog te weinig progressie". Daar moet volgens hem "echt een tandje bij".

Een aantal "veelbelovende initiatieven" laten volgens de minister zien dat bedrijven voedselverspilling tegen kunnen gaan. Hij noemt bijvoorbeeld dat 8 procent van het overtollige brood van supermarkten wordt verwerkt tot veevoer. Er zijn meer plannen in de maak om voedingsresten zoals aardappelschillen, groente en fruit te verwerken tot veevoer.

Door: ANP

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.