Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Pinbetaling kost ondernemer 21 cent

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km

(Novum) - Een pinbetaling kost een ondernemer gemiddeld 21 cent. Voor een contante transactie is dat 24 cent. Dus ook voor ondernemers is het financieel gunstiger als klanten pinnen. Dat meldt de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen maandag op basis van onderzoek door Panteia/EIM.

Bij de berekening zijn alle kosten meegenomen, dus niet alleen de tarieven die banken, geldvervoerders en verzekeraars vragen, maar ook bijvoorbeeld de afschrijving van de pinautomaat en tijd die medewerkers besteden aan de betaalmiddelen. De totale kosten bij zogenoemde toonbankinstellingen - detailhandel, horeca, benzinestations en op de mark - bedroegen vorig jaar 1, 38 miljard euro.

Het aantal pintransacties bij toonbankinstellingen is tussen 2009 en 2012 met 33 procent gestegen, terwijl er in die periode veel minder contant werd betaald. Meer dan de helft van alle omzet bij toonbankinstellingen wordt inmiddels gepind. Bij supermarkten is dat 65 procent.

De supermarkten zijn goed voor bijna veertig procent van alle toonbanktransacties in Nederland. In de supermarktbranche wordt 44 procent van alle transacties gepind.

De Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen stelt dat veel consumenten denken dat pinnen duurder is voor ondernemers, waardoor ze lage bedragen vaak niet pinnen. Volgens de stichting is dat dus niet nodig. De stichting meldde vorig maand al dat ook kleine aankopen in bijvoorbeeld snackbars en bakkerijtjes zouden moeten worden gepind.

Als het aan banken ligt, wordt pinnen het voorkeursbetaalmiddel in Nederland. Daarom werd een campagne afgetrapt om het pinnen in kleine zaken te bevorderen. Van de Nederlandse ondernemers vraagt een kleine twee procent nog geld voor het pinnen van een bedrag onder de tien euro. Dat percentage is de afgelopen jaren wel sterk afgenomen.

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.