Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Pinbetaling kost ondernemer 21 cent

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km

(Novum) - Een pinbetaling kost een ondernemer gemiddeld 21 cent. Voor een contante transactie is dat 24 cent. Dus ook voor ondernemers is het financieel gunstiger als klanten pinnen. Dat meldt de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen maandag op basis van onderzoek door Panteia/EIM.

Bij de berekening zijn alle kosten meegenomen, dus niet alleen de tarieven die banken, geldvervoerders en verzekeraars vragen, maar ook bijvoorbeeld de afschrijving van de pinautomaat en tijd die medewerkers besteden aan de betaalmiddelen. De totale kosten bij zogenoemde toonbankinstellingen - detailhandel, horeca, benzinestations en op de mark - bedroegen vorig jaar 1, 38 miljard euro.

Het aantal pintransacties bij toonbankinstellingen is tussen 2009 en 2012 met 33 procent gestegen, terwijl er in die periode veel minder contant werd betaald. Meer dan de helft van alle omzet bij toonbankinstellingen wordt inmiddels gepind. Bij supermarkten is dat 65 procent.

De supermarkten zijn goed voor bijna veertig procent van alle toonbanktransacties in Nederland. In de supermarktbranche wordt 44 procent van alle transacties gepind.

De Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen stelt dat veel consumenten denken dat pinnen duurder is voor ondernemers, waardoor ze lage bedragen vaak niet pinnen. Volgens de stichting is dat dus niet nodig. De stichting meldde vorig maand al dat ook kleine aankopen in bijvoorbeeld snackbars en bakkerijtjes zouden moeten worden gepind.

Als het aan banken ligt, wordt pinnen het voorkeursbetaalmiddel in Nederland. Daarom werd een campagne afgetrapt om het pinnen in kleine zaken te bevorderen. Van de Nederlandse ondernemers vraagt een kleine twee procent nog geld voor het pinnen van een bedrag onder de tien euro. Dat percentage is de afgelopen jaren wel sterk afgenomen.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.

08 juli '24 (12:33)

Explosie en beschieting bij restaurant in Amsterdam

Een restaurant in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West is het afgelopen weekend doelwit geweest van een explosie en een beschieting, meldt de politie maandag. Binnen 48 uur was het twee keer raak bij het pand aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Hoewel tijdens de laatste actie nog drie mensen in het pand waren, raakte niemand gewond.

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.