Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Pinbetaling kost ondernemer 21 cent

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km

(Novum) - Een pinbetaling kost een ondernemer gemiddeld 21 cent. Voor een contante transactie is dat 24 cent. Dus ook voor ondernemers is het financieel gunstiger als klanten pinnen. Dat meldt de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen maandag op basis van onderzoek door Panteia/EIM.

Bij de berekening zijn alle kosten meegenomen, dus niet alleen de tarieven die banken, geldvervoerders en verzekeraars vragen, maar ook bijvoorbeeld de afschrijving van de pinautomaat en tijd die medewerkers besteden aan de betaalmiddelen. De totale kosten bij zogenoemde toonbankinstellingen - detailhandel, horeca, benzinestations en op de mark - bedroegen vorig jaar 1, 38 miljard euro.

Het aantal pintransacties bij toonbankinstellingen is tussen 2009 en 2012 met 33 procent gestegen, terwijl er in die periode veel minder contant werd betaald. Meer dan de helft van alle omzet bij toonbankinstellingen wordt inmiddels gepind. Bij supermarkten is dat 65 procent.

De supermarkten zijn goed voor bijna veertig procent van alle toonbanktransacties in Nederland. In de supermarktbranche wordt 44 procent van alle transacties gepind.

De Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen stelt dat veel consumenten denken dat pinnen duurder is voor ondernemers, waardoor ze lage bedragen vaak niet pinnen. Volgens de stichting is dat dus niet nodig. De stichting meldde vorig maand al dat ook kleine aankopen in bijvoorbeeld snackbars en bakkerijtjes zouden moeten worden gepind.

Als het aan banken ligt, wordt pinnen het voorkeursbetaalmiddel in Nederland. Daarom werd een campagne afgetrapt om het pinnen in kleine zaken te bevorderen. Van de Nederlandse ondernemers vraagt een kleine twee procent nog geld voor het pinnen van een bedrag onder de tien euro. Dat percentage is de afgelopen jaren wel sterk afgenomen.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.